Sopronkövesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 27.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2024. 01. 01

Sopronkövesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 27.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2024.01.01.

Sopronkövesd község Önkormányzatának Képviselő – testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban Kultv.) 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotási körében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet célja, hogy Sopronkövesd község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján meghatározza az önkormányzat közművelődési feladatait, az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, azok ellátási formáját, módját és mértékét.

(2) A rendelet hatálya kiterjed a közművelődési tevékenységben résztvevőkre, az önkormányzat közművelődéssel foglalkozó szerveire, az általa fenntartott közösségi színtérre, közművelődési tevékenységet is ellátó természetes és jogi személyekre, egyéb szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire, alkalmazottaira és a közművelődési alapszolgáltatást igénybe vevőkre.

Az Önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások

2. § (1) Az Önkormányzat a Kultv. 76. § (3) bekezdés a) pontjában szereplő művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása közművelődési alapszolgáltatást biztosítja a következők szerint:

a) a rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenység végzésének helyszínét az Alkotóház Közösségi Színtérben;

b) a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt a községi rendezvényeken, valamint partnertelepülések programján.

c) fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.

(2) A hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása

(3) Sopronkövesd község Önkormányzata a közművelődési alapszolgáltatások megszervezéséhez készített szolgáltatási tervet a tárgyév március 1-jéig fogadja el.

Helyi közművelődési feladatok meghatározása

3. § (1) A biztosított közművelődési alapszolgáltatásokon belül az Önkormányzat az alábbi feladatok ellátását vállalja: A művelődő közösségek létrejöttének elősegítése alapszolgáltatás keretében:

a) Néptánc, tárgyalkotó hagyományőrző közösségek életre hívása, működtetése, segítése

b) Az amatőr művelődési közösségek tevékenységének támogatása

c) Amatőr művészeti csoportok, kézműves tevékenységek szervezése

d) Táncegyüttesek szervezése, működtetése

e) A kiemelkedő képességű helyi alkotók közismertté tétele, fejlődésük szakmai támogatásának biztosítása.

(2) A hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása alapszolgáltatás keretében

a) A helyi művelődési szokások és hagyományok gondozása, gyarapítása

b) A helyi információk cseréje, a helyi értékeket védő, gazdagító összefogások ösztönzése, helytörténeti gyűjtemény gyarapítása

c) A helyi ünnepi alkalmak biztosítása, műsorok, bemutatók, vetélkedők szervezése, közismertté tétele, hatékonyságának támogatása a közművelődés eszközeivel

d) A közösségi emlékezet gazdagításához a kulturális élet eseményeiről dokumentumok gyűjtése, őrzése, közismertté tétele

e) Az egyetemes és a nemzeti kultúra értékeinek megismertetése, a megértés, a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozása

f) A helyi kultúra értékeinek megismeréséhez művelődési alkalmak szervezése

g) A különböző korosztályok eltérő, minőségi szórakozása és közösségi igényeihez kulturált lehetőségek szervezése.

(3) A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása. A közművelődési intézményben a polgárok tájékozódásához, közösségi művelődéséhez, alkotó tevékenységéhez a célnak megfelelő környezet és infrastruktúra, valamint az adott tevékenységet segítő szakember biztosítása.

Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátási formája, módja

4. § (1) Az Önkormányzat kötelező közművelődési alapszolgáltatáshoz kapcsolódó feladatait közösségi színtér fenntartásával és működtetésével látja el. Az Alkotóház Közösségi Színtér 9483 Sopronkövesd, Kossuth 53. szám alatt található.

(2) Az Önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység érdekében önként vállalt feladatkörében további közösségi helyszíneket működtet és biztosít a közösségi programok és rendezvények számára:

a) Tájház (9483 Sopronkövesd Rákóczi u. 30.)

b) Rendezvénypark (9483 Sopronkövesd, Iskola u. 5.)

c) Könyvtári, Információs és Közösségi Hely (9483 Sopronkövesd, Iskola u. 1.)

d) Látogatóközpont (9483 Sopronkövesd, Kossuth L. u. 75.)

e) Kotecsi Pihenőház (9483 Sopronkövesd, Agghegy, 940. hrsz.)

A közművelődési tevékenység finanszírozása

5. § (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatait és az Alkotóház Közösségi Színtér működtetését a költségvetéséből finanszírozza, amelynek forrása a központi költségvetésből származó közművelődési támogatás, az önkormányzati támogatás, az önkormányzati saját bevétel és pályázati forrás.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési rendeletében rögzített feladatai vagy egyéb feladatok ellátására pénzügyi támogatásban részesítheti a közművelődési célú tevékenységet folytatókat.

A közművelődési feladatokban együttműködő partnerek

6. § Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik a községben működő egyházi, civil és gazdálkodó szervezetekkel, intézményekkel a feladat eredményes és tartalmas ellátásának érdekében.

Záró rendelkezések

7. § A rendelet 2024. január 1-jén lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 5/2021. (III.12.) önkormányzati rendelet.

8. § Ez a rendelet 2024. január 1-jén lép hatályba.