Sopronkövesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (III. 4.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 8/2021.(VI.14.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 03. 05- 2024. 03. 06

Sopronkövesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (III. 4.) önkormányzati rendelete

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 8/2021.(VI.14.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.03.05.

Sopronkövesd Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés d) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §. (1) bekezdés 8/a pontjában, meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

1. § A települési támogatásokról és az egyéb szociális ellátásokról szóló című 8/2021. (VI.14.) önkormányzati rendelet 14. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„14. § (1) Étkeztetés keretében azoknak a szociális rászorultaknak legalább napi egyszeri meleg étkeztetéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve önmaguk és eltartottjaik részére tartósan, vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani.

(2) Szociális rászorultnak tekinthető az személy:

a) aki a 62 életévet betöltötte és nyugellátásban részesül,

b) rokkantsági nyugdíjban, nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátásban, fogyatékossági támogatásban, időskorúak járadékában, rendszeres szociális segélyben részesül,

c) egészségi állapota, tartós betegsége, pszichiátria vagy szenvedélybetegsége miatt napi egyszeri meleg ételt saját maga számára biztosítani nem tudja,

d) hajléktalan.

(3) A szociális étkeztetésre jogosultság szempontjából szociálisan rászorultnak tekinthető továbbá az a személy, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap összegének 300 %-át nem haladja meg.

(4) A (2) bekezdés c) pontjában meglévő rászorultságot orvosi igazolással vagy szakvéleménnyel kell igazolni, és a kérelem előterjesztésekor azt be kell nyújtani.

(5) A szociálisan rászoruló személy részére, kérelmére az étel házhoz szállítható.

(6) A szociális étkeztetés intézményi térítési díját az Önkormányzat külön rendeletben szabályozza, melyet vásárolt szolgáltatás igénybevételével biztosít.

(7) Az étkeztetésért térítési díjat köteles fizetni az igénybe vevő, az asszisztensi feladatokat ellátó önkormányzati dolgozó részére, a tárgyhónapot követő hónap 20. napjáig.

(8) A kérelmek elbírálása a polgármester átruházott hatáskörébe tartozik.

2. § Ez a rendelet 2024. március 5-én lép hatályba.