Sopronkövesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (X. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

Sopronkövesd Község Önkormányzat Képviselő-testülete 10/2021. (X.13.) önkormányzati rendelete A Szervezeti és Működési Szabályzat módosításáról

Hatályos: 2021. 10. 14

Sopronkövesd Község Önkormányzat Képviselő-testülete 10/2021. (X.13.) önkormányzati rendelete A Szervezeti és Működési Szabályzat módosításáról

Végső előterjesztői indokolás

Sopronkövesd község Önkormányzata Képviselő-testületének

a Szervezeti és Működési Szabályzatról szóló 11/2019. (XII.16.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló

10/2021. (X.13.) önkormányzati rendelethez

A Magyar Közlöny 84. számában megjelent a településtervezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló törvény, amely többek közt tartalmazza a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény (továbbiakban: Tktv.) változásait is.

Főszabály szerint a településképi követelményekkel, és a településkép védelmével kapcsolatos hatásköröket a települési önkormányzat gyakorolja a Tktv 8. § (1) és (2) bekezdésében meghatározottak szerint, azonban a Tktv a 8/A. §-ban lehetőséget ad arra, hogy a Képviselőtestület a 8. §-ban foglalt önkormányzati hatósági hatásköröket a településképi rendeletben átruházza.

Fenti rendelkezés alapján a Képviselő-testület a településképi véleményezéssel, bejelentéssel kapcsolatos jogköröket átruházhatja a polgármesterre.

Sopronkövesd község Önkormányzata Képviselő-testületének a településkép védelméről szóló 14/2017. (XII.20.) önkormányzati rendeletét felülvizsgáltam. A hatályos rendeletben foglaltak szerint e hatásköröket a polgármester gyakorolja.

Fentiek alapján nem kell a településképi rendeletet módosítani, a hatáskör átruházásról az Mötv.53. § (1) bekezdés b) pontja szerint a Szervezeti és Működési Szabályzatban kell rendelkezni.

Az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 11/2019. (XII.16.) önkormányzati rendelet, 3. számú melléklete tartalmazza a képviselő-testület polgármesterre átruházott hatásköreit. A rendelet módosításával a 3. számú melléklet kiegészítésre kerül: „Gyakorolja a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 8. § (2) bekezdés b)-d) pontjában meghatározott hatásköröket.”