Sopronkövesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (X. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 8/2021.(VI.14.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 10. 14

Sopronkövesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (X. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.10.14.
a települési támogatásról és az egyéb szociális ellátásokról szóló 8/2021.(VI.14.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Sopronkövesd Községi Önkormányzat
Sopronkövesd
I N D O K O L Á S
Sopronkövesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének
a települési támogatásokról és egyéb szociális ellátásokról szóló 8/2021. (VI. 14.) szóló önkormányzati rendeletének módosításáról
Általános indokolás
A Képviselő-testület felülvizsgálja a temetési és az újszülöttek családjának támogatására való jogosultság jövedelmi határait.
Előbbinél családban élő esetén 256.500.- Ft, egyedül élőként pedig 342.000.- Ft a jövedelemhatár. Az újszülöttek családjának támogatása esetén pedig 342.000.- Ft az 1 főre jutó jövedelem határa.
A kérelmek benyújtásánál szembesülünk azzal, hogy a jelenleg érvényes jövedelemhatár miatt több kérelmező sem jogosult a támogatásra.
Probléma továbbá, hogy az újszülöttek családjának támogatásra való jogosultságát a születéstől számított 30 napon belül lehet kérni. Mivel egyre több baba Ausztriában születik, így 3 hónap elteltével lesznek csak a kisbabának okmányai és kerül be a hazai rendszerbe, ezért a rendeletben előírt időkorlát nem tarható.
A döntés eredményeként a támogatásra való jogosultság tekintetében változott az 1 főre jutó jövedelem összege, a szociális vetítési alap %-ban meghatározott mértéke.
A támogatásra való jogosultság feltételeinek megállapításában a módosítást az okozta, hogy a szociális normatíva terhére biztosított támogatás cél szerinti felhasználása biztosított legyen, valamennyi rászoruló a támogatás igénybevételéhez támogatás iránti igényt nyújthasson be.
Részletes indokolás
1. §. A rendelet 8. §-ában biztosított temetési támogatása esetében, a (1) bekezdés az alábbiak szerint változott:
8. § (1) Temetési támogatásra jogosult az a személy, aki meghalt hozzátartozója eltemettetéséről gondoskodott, és az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a szociális vetítési alap húszszorosát
2. §. A rendelet 10. §-ában biztosított újszülöttek családjának támogatása esetében az (1) és (3) bekezdés az alábbiak szerint változik.
10. § (1) A gyermek(ek) születését követően – 3 hónapon belül – egyszeri támogatásban részesülnek a családok, illetve a gyermeket egyedül nevelő szülők, akik gyermeke a születése időpontjában a településen lakcímmel rendelkezik és védőnői igazolás alapján életvitelszerűen a településen él.
10. § (3)A támogatás annak a családnak állapítható meg, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének húszszorosát.”
2. § A hatályba lépésről rendelkezik.
Sopronkövesd, 2023. október 11.
Fülöp Zoltán
polgármester