Sopronkövesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2024. 01. 01

Sopronkövesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2023. (XI. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.01.
a helyi közművelődési feladatok ellátásáról
Végső előterjesztői indokolás
Sopronkövesd község Önkormányzata
Sopronkövesd
A helyi közművelődési feladatok ellátásról szóló önkormányzati rendelet alkotása
Községünk 2021-ben alkotott közművelődési rendeletére a közművelődési szakfelügyeleti ellenőrzés az alábbi észrevételt tette:
Megállapítások a közművelődési rendeletről
A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló Kultv. 83/A. § (1) bekezdése kimondja, hogy a települési önkormányzat a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, e törvény és a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján rendeletben határozza meg az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, valamint feladatellátásának formáját, módját és mértékét. Az Önkormányzat 5/2021. (III. 12.) számú rendelete jó szakmai színvonalon és a jogszabályi előírásoknak megfelelően teljesíti a követelményeket, egyedi sajátosságokat is tartalmaz. A Kultv 76. § (5) bekezdésében elvárt két közművelődési alapszolgáltatás mellett, a helyi sajátosságokra is figyelemmel további egy biztosítását vállalja, így a rendeletben a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása és az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása alapszolgáltatásokat nevezi meg. A rendelet felülvizsgálatakor javasolt ez utóbbi törlése, mivel a művelődő közösségek alapszolgáltatás lefedi a helyben megtalálható közösségekkel kapcsolatos feladatellátást, valamint jelenleg a 20/2018. (VII. 9). számú EMMI rendeletben meghatározott feltételeknek sem felelnek meg.
A rendeletben meghatározza, hogy a helyi közművelődési feladatokat, de azokat nem sorolja be az alapszolgáltatásokba, így olyan tevékenységeket is megnevez, amely nem vállalt alapszolgáltatások szakmai feladatának tekinthető (helyi rendelet 4. § (4) bekezdése inkább a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése alapszolgáltatás szakmai feladata).
Javasolt a statisztikai adatszolgáltatás összehangolása a helyi közművelődési rendelettel, mivel abban olyan alapszolgáltatást is végzettnek jelöl, amelyet a rendeletben nem határoz meg. A rendelet a Nemzeti Jogszabálytárban és a település honlapján megtalálható, de azt a Kultv. 83/A. § (3) bekezdése alapján a színtérben is közzé kell tenni.
A 2021-ben alkotott önkormányzati rendelet – összhangban Sopronkövesd Községi Önkormányzat közművelődési feladatellátásnak átfogó szakfelügyeleti vizsgálatáról készített jelentésben foglaltakra - felülvizsgálata eredményeként annak hatályon kívül helyezéséről és az új rendelet elfogadásáról döntött a Képviselő-testület.
ELŐZETES HATÁSVIZSGÁLAT
a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló
önkormányzati rendelet-tervezethez
1./ A rendelet-tervezet társadalmi, gazdasági, költségvetési hatása
Nincs.
2./ A rendelet-tervezet környezeti és egészségi hatása
A rendelet-tervezetnek környezeti és egészségi hatása nincs.
3./ A rendelet-tervezet adminisztratív terheket befolyásoló hatása
Nincsen.
4./ A jogszabály megalkotásának szükségessége
A rendelet megalkotását és egyben a 2021-ben alkotott önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezését a jogszabályi követelmények, valamint az alapszolgáltatásokkal szembeni szabályozási kötelezettség indokolja a közművelődési szakfelügyeleti ellenőrzési jelentésben foglaltak szerint.
5./ A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, tárgyi, szervezeti és pénzügyi feltételek
A jogszabály alkalmazásához a személyi, pénzügyi, tárgyi, szervezeti feltételei rendelkezésre állnak.
INDOKOLÁS
a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló
önkormányzati rendelet-tervezethez
Általános indokolás
A közművelődési feladatellátást, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: közművelődési törvény) szabályozza, mely 2017. július 8. napjával újra szabályozta a települési önkormányzatok közművelődési feladatait, alapszolgáltatásait. A rendelet megalkotását és egyben az 5/2021. (III.12.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezését a közművelődési törvényben foglaltakkal való összhang megteremtése indokolja.
Részletes indokolás
1. §-hoz
A rendelet hatályát határozza meg az általános rendelkezések között.
2. §-hoz
Helyzetelemzésről rendelkezik.
3. §-hoz
Tartalmazza az Önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatásokat.
4. §-hoz
Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátási formáját, módját szabályozza.
5. §-hoz
A közművelődési feladatok finanszírozásának alapelveit határozza meg.
6. §-hoz
A közművelődési feladatokban együttműködő partnerekről rendelkezik.
7. §-hoz
A hatályba léptető, illetve hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmazza.
Sopronkövesd, 2023. november 21.
Fülöp Zoltán
polgármester