Gyarmat község önkormányzata képviselő testületének 15/2005 (X.24..) önkormányzati rendelete

A lakásépítés és lakásvásárlás helyi önkormányzati pénzügyi támogatásáról

Hatályos: 2015. 03. 01

Gyarmat Község Önkormányzata Képviselő-testületének

15/2005(X.24.)rendelete

A lakásépítés és lakásvásárlás helyi önkormányzati pénzügyi támogatásáról


Gyarmat Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló

1990.évi LXV.törvény 16.§(1)bekezdése által biztosított jogkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja a lakáshoz jutás és a lakhatási feltételek javításához nyújtandó helyi önkormányzati pénzügyi támogatásról (továbbiakban: támogatás) a 12/2001(I.31.)Kormányrendelet 23.§(2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján .


A rendelet célja és hatálya

1.§

  1. A rendelet célja, hogy a támogatás feltételeinek, mértékének és eljárási rendjének szabályozásával e jogszabályban meghatározott típusú anyagi támogatást nyújtson .


  1. Az önkormányzat azokat a igénylőket támogatja, akik a kérelem benyújtását megelőzően vagy lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel a községben laknak.


  1. Fiatal házaspár esetén legalább egyiküknek meg kell felelnie a (2) bekezdésben foglalt feltételeknek. Fiatal a pályázó, ha az igénylés benyújtásának időpontjában a házastársak, élettársak egyike sem töltötte be a 40. életévet.


  1. Amennyiben a házaspár, vagy az élettársak egyik tagjának a lakóhelye más település, a pályázat elbírálása előtt a hivatal a pályázó lakóhelye alapján illetékes önkormányzattól igazolást szerez be arról, hogy érintett pályázó adott településen lakáscélú támogatásban nem részesült.


  1. Az Önkormányzat tárgyévi költségvetésének keretei között lakásigényét együttköltözéssel megoldó családnak (továbbiakban: család) nyújt támogatást. A tárgyévben felhasználható pénzügyi keret nagyságáról az Önkormányzat a mindenkori költségvetési rendeletében dönt.



A támogatás általános feltételei

2.§


  1. Támogatás nyújtható:
    1. magánszemély részére az önkormányzat közigazgatási területén tulajdonában álló lakás, lakóház építéséhez, és lakáscélú bővítéséhez, átalakításához, emeletráépítés, tetőtér beépítés útján történő létesítéséhez,
    2. lakás, lakóház tulajdonjogának magánszemély általi megszerzéséhez, ha arra vásárlás, lakások cseréje és lakás tulajdoni hányadának megszerzése útján kerül sor, kivéve az önkormányzati lakás tulajdonjogának kedvezményes megszerzését.
    3. lakás, lakóház komfortfokozatának növelésével járó korszerűsítéshez


  1. A korszerűsítést a szerződés megkötésétől számított egy éven belül be kell fejezni, és a befejezés tényét a Polgármesteri Hivatalhoz jelenteni kell.


  1. Támogatás egy családnak egy jogcímen adható.


  1. Támogatás akkor is igényelhető,

a.)ha igénylőnek,házastársának, élettársának együttesen legfeljebb 50 %-s tulajdoni hányada van és öröklés jogcímén került a tulajdonába.

b.)a lakás, lakóház öröklés jogcímén haszonélvezettel terhelten került a tulajdonába és a haszonélvező e lakásban, lakóházban benn lakik.


A támogatásnál méltányolható lakásigények

3.§


  1. Lakásépítéshez (emeletráépítéshez, tetőtér beépítéshez) és vásárláshoz akkor adható támogatás, ha a felépítendő, illetve megszerzendő lakás nem haladja meg az együtt költöző családtagok lakásigénye mértékének a felső határát.


  1. Lakás bővítéséhez, átalakításához akkor adható támogatás, ha a meglévő és a létesülő lakószobák együttes száma nem haladja meg a lakásigény mértékének felső határát vagy a lakószoba alapterületének méltányolható növelésére kerül sor.


  1. Lakás korszerűsítéséhez akkor adható támogatás, ha meglévő és létesülő lakószobák együttes száma nem haladja meg a bentlakók lakásigényének felső határát.



A lakásigény mértéke

4.§


  1. A rendelet alkalmazása során a lakásigény mértékének felső határa:


a:         2          személyig         legfeljebb 3       lakószoba

b:         3          személyig         legfeljebb 3,5    lakószoba

c:         4          személyig         legfeljebb 4       lakószoba

d:         4          személy felett minden további családtagnál a szobaszám felső határa fél szobával emelkedik.


  1. A lakásigény mértékének számításánál a kérelmezőt és azokat a családtagokat kell figyelembe venni, akiknél a támogatásra vonatkozó feltételeket is vizsgálni kell.


  1. Fiatal, gyermektelen házaspár esetén kettő, egy gyermekes fiatal házaspár esetén további egy vállalt gyermek is családtagként vehető figyelembe.



A támogatás formája

5.§


A támogatás

  1. részben vagy egészben vissza nem térítendő támogatás
  2. kamatmentes kölcsön



A támogatás mértéke

6.§


  1. Részben vagy egészben vissza nem térítendő támogatás mértéke:

a.) a támogatás mértéke az építési költség vagy a vásárlási ár figyelembevételével legfeljebb     300.000,- Ft.


b.) lakáskorszerűsítéshez adható támogatás mértéke
legfeljebb                                        200.000,- Ft


  1. A kamatmentes kölcsön mértéke:

magántulajdonú lakás építése, vásárlása esetén
legfeljebb                                                     100.000,- Ft


  1. A családnak nyújtandó támogatás összegét – az (1) – (2) bekezdésben meghatározott keretek között – a család vagyona, jövedelme, igénybe vehető pénzintézeti hitele és munkáltatói támogatás, továbbá a visszafizetési készség figyelembe vételével kell megállapítani.



A támogatás jövedelmi feltételei

7.§


  1. Támogatás akkor adható, ha a család együttköltöző tagjainak egy főre eső havi nettó jövedelme nem haladja meg a (2) bekezdés szerint adózott jövedelem


  1. 250 %-t a két gyermek eltartásáról gondoskodó családnál
  2. 300 %-t a három vagy több gyermek eltartásáról gondoskodó családnál
  3. 200 %-t az egyéb családnál


  1. Az adózott jövedelemre vonatkozó feltételek megállapításánál a kérelem benyújtásának időpontjában érvényes kormányrendeletben meghatározott legkisebb munkabérből számított adózott (nettó) jövedelmet kell alapul venni.


  1. Az egy főre eső havi nettó jövedelem megállapításához össze kell vonni az együtt költöző család minden tagjának adózás utáni (nettó) jövedelmét, és osztani kell a családtagok számával. Fiatal házaspár esetén családtagként vehető figyelembe a 4.§ (3) bekezdése alapján a vállalt gyermek.


  1. A családtagok havi nettó jövedelme: a kérelem benyújtását megelőző évi adóbevallás szerinti, adózás utáni éves összjövedelem 1/12-ed része.



A támogatás vagyoni feltételei

8.§



  1. A támogatás feltétele, hogy az együtt költöző család a kérelem elbírálásakor ne rendelkezzen olyan vagyonnal, melynek együttes forgalmi értéke meghaladja a Sztv. 4.§-ban rögzített mértéket.


  1. Vagyonként nem lehet figyelembe venni


  1. a személyes használatú tárgyakat
  2. családtag keresőképességéhez saját maga által szükségszerűen használt eszközöket, ingatlanokat (üzlet, műhely, iroda)
  3. lakásépítési telek minimálisan szükséges hányadát, melynek beépítéséhez a támogatást kérik
  4. azt a lakástulajdont, mely korszerűsítéséhez kérik a támogatást
  5. azt a lakástulajdont, melynek a tulajdonosa az elidegenítésre a szerződésben kötelezettséget vállal.


  1. A (2) bekezdés e. pontjában meghatározottak alapján a lakástulajdont a szerződés megkötésétől számítottan építés esetén 2 éven belül, lakásvásárlás esetén 6 hónapon belül kell elidegeníteni. E kötelezettség teljesítését a Polgármesteri Hivatalhoz be kell jelenteni.
  2. Az (1) bekezdés alkalmazása során vagyonként kell figyelembe venni:

            a) lakásépítési telek minimumon felüli építési telekhányadát

            b) üdülési funkciójú, belterületi és zártkerti ingatlant

            c) termőföldeket, erdőt, lakásokat, helyiségeket

            d) üzletrészeket, részvényeket, értékpapírokat

            e) járműveket


  1. A (4) bekezdésben meghatározott vagyontárgyak értékéről a támogatást kérő családnak együttesen kell nyilatkoznia. Nemleges nyilatkozatot is tenni kell.


  1. Jármű esetén a kérelmező nyilatkozik annak értékéről, típusáról, évjáratáról.


A támogatást kizáró általános feltételek

9.§


  1. Nem nyújtható támogatás annak a családnak, amelyik az e rendeletben meghatározott jogcímen bármelyik önkormányzattól vagy jogelődjétől már kapott vissza nem térítendő támogatást.


  1. Az egyéb feltételek fennállása esetén sem adható támogatás annak a családnak, amely a kérelem benyújtását megelőző 5 éven belül a tulajdonában álló, a lakásigénye felső határát meghaladó szobaszámú lakását visszterhes vagyonátruházással vagy ajándékozással elidegenítette.


  1. Nem adható támogatás annak sem, akinek a megvásárolni, építeni kívánt lakás, lakóház szobaszáma meghaladja a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendelet 3.§(5) bekezdésében meghatározott méltányolható lakásigény felső határát.


  1. Nem adható támogatás akkor sem , ha a kérelmező a kérelem benyújtásakor, -lakás, lakóház építés esetén-, már rendelkezik a lakás használatbavételi engedélyével.


  1. Nem állapítható meg támogatás lakás vásárlásához akkor, ha a kérelmező a lakás vételárát teljes egészében kiegyenlítette.


  1. Kamatmentes kölcsön esetén nem állapítható meg támogatás akkor, ha a kérelmező vagyoni s jövedelmi viszonyaira tekintettel a támogatás visszafizetése nem biztosított.


A helyi támogatás igénylésének rendje

10.§


  1. A támogatásra irányuló kérelmet – az erre rendszeresített formanyomtatványon- az önkormányzat polgármesteri hivatalához lehet benyújtani.


  1. A kérelemhez a pályázóknak mellékelni kell
    1. adásvételi, illetve elővételi szerződés földhivatalhoz benyújtott másolatát, vagy más olyan okiratot, okmányt, melyből a vásárlás ténye, jogcíme és a vételár hitelesen megállapítható,
    2. korszerűsítésre vonatkozó költségbecslést,
    3. a támogatást igénylőnek az előző évi jövedelméről az adóhatóság által kiadott igazolást, munkaviszonyban állók a munkáltató adóhatósághoz küldött értesítésének másolatát, adómentes jövedelemmel rendelkezők a támogatást megelőző évben postai szelvényekkel, havi számlakivonatokkal igazolják jövedelmüket.


(3) Az ingatlanra vonatkozó építési engedélyt a polgármesteri hivatal szerzi be az építési hatóságtól.



Az igénylő kötelezettsége


11.§


  1. A támogatás elnyerése során kötött megállapodásban az igénylő kötelezettséget vállal támogatás összegének azonnali egyösszegű visszafizetésére és a Ptk. 232.§ (2) bekezdésében megállapított kamatnak a folyósítás időpontjáig visszamenőleges megtérítésére, ha a támogatással épített, bővített, átalakított, vásárolt vagy korszerűsített lakást értékesíti, elcseréli más településen lévő lakásra, a lakást nem lakás céljára használja, hasznosítja, a lakást másnak bérbe adja.


  1. A támogatást vissza kell fizetni az (1) bekezdésben foglaltaknak megfelelően akkor is, ha a kérelmező nem a valóságnak megfelelően nyilatkozott a támogatás elbírálásához szükséges adatokról.



Támogatást nyújtó jogosultsága

12.§

Hatályon kívül helyezve



A kérelem elbírálása


13.§


  1. A támogatásról és a támogatással kapcsolatos valamennyi ügyben a Képviselő-testület dönt.


  1. A határozatban rögzíteni kell:
    1. támogatás összegét, támogatás jogcímét, azt, hogy mely lakás megszerzéséhez, építéséhez, korszerűsítéséhez, építési munkálataihoz került a támogatás megállapítására sor.
    2. Támogatás visszafizetésének kezdő időpontját, havonta esedékes törlesztés összegét.
    3. A támogatás azonnali, egyösszegű visszafizetésére vonatkozó kötelezettség kimondásának feltételeit.


A szerződés

14.§


A támogatásban részesítettel a polgármester köt megállapodást, melyben rögzíteni kell a 11.§-ban, és 13.§-ban foglaltakat.


Ha a támogatott a szerződést a polgármester által megjelölt határidőben nem köti meg, a testületnek a támogatással kapcsolatos döntése hatályát veszti.



A támogatás folyósítása

15.§


  1. A támogatás egy összegben történő folyósítása iránt a szerződés aláírását követő 5 napon belül kell intézkedni.


  1. A lakás építésére, vásárlására vonatkozó támogatást az önkormányzat számláját vezető pénzintézet útján kell folyósítani.


  1. Ha a támogatást igénylő pénzintézeti hitelt vagy lakásépítési kedvezményt vesz igénybe, támogatást a folyósító pénzintézet útján kell benyújtani.


Kamatmentes kölcsön visszafizetése

16.§


  1. A kölcsön visszafizetését a szerződés megkötésétől számított 2. hónapot követő hónap 5. napjáig kell megkezdeni.


  1. A kölcsön visszafizetésének havi törlesztő részletét a Képviselő-testület állapítja meg.


  1. A havonta fizetendő összeget úgy kell megállapítani, hogy az ne haladja meg a család havi nettó jövedelmének

három és több gyermekes családnál a 10 %-t

kettő gyermekes családnál a 10 %-t

egy gyermekes családnál a 12 %-t

gyermektelen családnál a 15 %-t.



Adatvédelem

17.§


Az Önkormányzat polgármesteri hivatala a törvény keretei közt jogosult nyilvántartani és kezelni mindazokat a személyi adatokat, melyeket a rendelet alapján a támogatás elbírálása miatt igényelhet.



Hatálybalépés

18.§


  1. Ez a rendelet 2005. november 1-én lép hatályba.


  1. A 2005.november 1-e előtt nyújtott támogatásokra továbbra is a támogatás nyújtásakor hatályban volt jogszabályokban előírt feltételek az irányadók.


  1. Ezen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a lakásépítés és vásárlás helyi önkormányzati támogatásáról szóló  4/ 2000(IV.28.) rendelet hatályát veszti.