Gyarmat községi önkormányzat képviselő testületének 7/2017 (V.29.) önkormányzati rendelete

A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és a többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2023. 08. 01

Gyarmat községi önkormányzat képviselő testületének 7/2017 (V.29.) önkormányzati rendelete

A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és a többletszolgáltatás ellentételezéseként fizetendő díjak mértékéről

2023.08.01.

Gyarmat Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya Gyarmat Községi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötések létesítésére terjed ki.

2. § (1) E rendelet alkalmazásában:

(2) anyakönyvi esemény lebonyolítására kijelölt helyiség: Gyarmat Községi Önkormányzat Polgármesteri Hivatal épületének (9126 Gyarmat, Magyar u. 14. szám alatti hivatalos helyisége, a Tanácskozóterem (9126 Gyarmat, Magyar u. 6.) helyisége.

(3) hivatali munkaidő: a Gyarmati Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkarend.

(4) rendkívüli körülmény: ha a házasulók vagy egyikük mozgáskorlátozott, vagy egészségi állapota vagy kora miatt különös erőfeszítést igényel a házasságkötésre kijelölt hivatalos helyiségben való megjelenés, illetve, ha valamely kérelmezőnek közeli halállal fenyegető vagy ágyhoz kötött betegsége van.

3. § (1) A házasságkötés – az e rendeletben foglalt kivételekkel – minden olyan helyszínen engedélyezhető, ahol a méltó megünnepléshez szükséges feltételek adottak és ahol az anyakönyvi iratok védelme biztosított.

(2) Kereskedelmi, vendéglátó üzletben házasságkötés kizárólag akkor engedélyezhető, ha a szertartás lebonyolítására a vendéglátástól elkülönített helyiség, terület biztosított és a tulajdonos vagy üzemeltető, vagy bérlő azt engedélyezte.

(3) Nem engedélyezhető hivatali helyiségen kívüli házasságkötés lebonyolítása különleges körülmények között (pld. víz alatt, föld alatt, levegőben, mozgó járműben, a résztvevők testi épségét veszélyeztető egyéb körülmények között), illetve vallás gyakorlására szolgáló épületben.

(4) Szabadtéri helyszínen házasságkötés akkor engedélyezhető, ha helyben rendelkezésre áll olyan fedett helyiség, ahol rossz idő esetén a szertartás lebonyolítható.

4. § (1) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötést hivatali munkaidőben, valamint – a (2) bekezdésben foglaltaknak megfelelően – hivatali munkaidőn kívül lehet lebonyolítani.

(2) Hivatali munkaidőn kívül házasságkötéseket – az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény (a továbbiakban: At.) 27. § (2) bekezdésében meghatározott munkaszüneti napok kivételével – hétfőtől csütörtökig 16.00 óra és 19.00 óra, péntekenként 13.30 óra és 19.00 óra, szombatonként pedig 12.00 óra és 18.00 óra között lehet lebonyolítani.

Az engedélyezés szabályai

5. § (1) A házasságkötés hivatali helyiségen kívüli, valamint hivatali munkaidőn kívül történő megtartását a Hivatal jegyzője engedélyezi. Az engedély iránti kérelmet írásban, az elektronikus anyakönyvi rendszerből generált nyomtatványon kell előterjeszteni a házasságkötésre történő bejelentkezéskor.

(2) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezésére irányuló kérelemhez csatolni kell a kérelemben megjelölt helyszín tulajdonosának, üzemeltetőjének, azzal rendelkezni jogosultnak a helyszín biztosításáról szóló nyilatkozatát, vagy a használatról szóló megállapodás egy példányát.

(3) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés – az At. 18. § (3) bekezdésében foglalt feltételek teljesítésén túl – abban az esetben engedélyezhető, ha az anyakönyvvezető a helyszínen meggyőződött arról, hogy a helyszínen a házasságkötés ünnepélyes és méltó körülmények között megtartható, valamint az anyakönyvi iratok védelme és a személyes adatok védelme biztosított.

(4) Rendkívüli körülmény fennállása esetén az engedély megadásakor az e rendeletben foglalt feltételek meglététől el lehet tekinteni.

(5) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötéskor az anyakönyvi iratok biztonságos szállításáért és épségéért az anyakönyvvezető felel.

Díjfizetési kötelezettség

6. § (1)1 Hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés lebonyolításának szolgáltatási díja eseményenként 50.000.- Ft.

(2)2 Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés lebonyolításának szolgáltatási díja eseményenként 50.000.- Ft.

(3)3 Hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívül megtartott házasságkötés lebonyolításának szolgáltatási díja eseményenként 60.000.-Ft.

(4)4 A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő vagy eseményenként bruttó 30.000.- Ft díjazás illeti meg.

(5)5 A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt eseményenként bruttó 40.000.- Ft díjazás illeti meg.

(6)6 A hivatali helyiségen és hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés lebonyolításában közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő vagy eseményenként bruttó 40.000.-Ft díjazás illeti meg.

(7) Hivatali munkaidőn kívüli, de hivatali helyiségben történő házasságkötés esetén, amennyiben a házasulók legalább egyik tagja Gyarmat településen állandó lakcímmel rendelkezik, valamint az 1 § (2) és az 5. § (4) bekezdésében foglalt esetekben a házasságkötés díjmentes.

(8) A házasságkötésért fizetendő díjat a házasságkötés kitűzött időpontja előtt legkésőbb 15 nappal kell megfizetni az Önkormányzat számlájára. Az anyakönyvvezető ellenőrzi a díjfizetés megtörténtét. Kétség esetén az ügyfél a díjfizetést igazoló bizonylat eredeti példányának bemutatására kötelezhető.

(9) Amennyiben a házasságkötés létesítésére irányuló szándékukat a kérelmezők írásban az eseményt megelőzően legalább 8 nappal visszavonják, továbbá, ha a házasságkötés az önkormányzat hibájából hiúsul meg, a szolgáltatási díjat az önkormányzat 8 napon belül köteles visszafizetni.

(10) Ammennyiben a házasságkötés egyéb okból hiúsul meg, az önkormányzat nem köteles a díjat visszafizetni.

Záró rendelkezések

7. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és rendelkezéseit a hatálybalépést követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

(2) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben az At. rendelkezései irányadóak.

(3) Hatályát veszti Gyarmat Község Önkormányzata Képviselő-testületének az anyakönyvi szolgáltatások helyi szabályairól az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről szóló 10/2012. (IV. 27.) önkormányzati rendelete.

1

A 6. § (1) bekezdése a Gyarmat Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (VII. 11.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 6. § (2) bekezdése a Gyarmat Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (VII. 11.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 6. § (3) bekezdése a Gyarmat Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (VII. 11.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 6. § (4) bekezdése a Gyarmat Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (VII. 11.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

5

A 6. § (5) bekezdése a Gyarmat Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (VII. 11.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

6

A 6. § (6) bekezdése a Gyarmat Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (VII. 11.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.