Gyarmat Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (V. 6.) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődésről

Hatályos: 2022. 05. 07

Gyarmat Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (V. 6.) önkormányzati rendelete

A helyi közművelődésről

2022.05.07.

Gyarmat Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotási hatáskörben, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörben eljárva, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A (1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Gyarmat Községi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területén a közösségi színtérre, működtetőire és alkalmazottjaira, valamint a közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre.

2. Az Önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások

2. § (1) Az Önkormányzat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL törvény (továbbiakban Kultv.) 76. § (3) bekezdés a) pontjában szereplő közművelődési alapszolgáltatást biztosítja a következők szerint:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt a községi rendezvényeken, valamint partnertelepülések programjain,

c) fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások megszervezéséhez készített szolgáltatási tervet a tárgyév március 1-jéig készíti el.

(3) Az önkormányzat a közművelődési törvényben meghatározott kötelező alapszolgáltatási feladatain túl biztosítja és támogatja:

a) az ünnepek kultúrájának gondozását;

b) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárását, megismertetését, a helyi művelődési szokások gondozását, gazdagítását;

c) a szabadidő kulturális célú eltöltésének lehetőségét;

d) a településesztétikai kultúra javítását, fejlesztését;

e) a gyermekek és fiatalok művelődési, művészeti és közösségi életének segítését,

f) az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek segítését;

g) az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatását, különös tekintettel a kiemelkedő értékeket produkáló művészeti és szellemi alkotóközösségek, műhelyek tevékenységére;

h) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének érdekérvényesítését;

i) az egyetemes, a nemzeti és más kultúrák megismertetését;

j) a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítését;

k) egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítását.

3. Az önkormányzat közművelődési feladatai és ellátási formája

3. § (1) A kötelező közművelődési feladatok ellátása érdekében az Önkormányzat által nem intézményként működtetett közösségi színtér számára a következő épületek nyújtanak elhelyezést:

a) Teleház és Könyvtár (9126 Gyarmat, Magyar u. 14., 88 hrsz) és

b) Tanácskozóterem (9126 Gyarmat, Magyar u. 6., 84/1 hrsz).

(2) Az önkormányzat a 2. §-ban meghatározott közművelődési alapszolgáltatásokhoz szükséges személyi feltételeket legalább középfokú végzettségű közművelődési szakember foglalkoztatása útján – törekedve a Kultv. 78/H. § (4) bekezdésben foglalt lehetőség igénybevételére – biztosítja.

4. A közművelődési tevékenység finanszírozása

4. § (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatait és a 3. § (1) bekezdés szerinti közösségi színtér (a továbbiakban: Közösségi Színtér) működését éves költségvetéséből finanszírozza, melynek forrása a központi költségvetésből származó közművelődési támogatás, az önkormányzati támogatás, az önkormányzati saját bevétel és pályázati forrás.

(2) Az Önkormányzat e rendeletében rögzített feladatai vagy egyéb feladatok ellátására – abban az esetben, ha a támogatás nem veszélyezteti az e rendelet szerinti közművelődési feladatai és az egyéb önkormányzati feladatok ellátását – pénzügyi támogatásban részesítheti a közművelődési célú tevékenységet folytatókat.

5. A közösségi színtér igénybevétele

5. § A Közösségi Színteret minden érdeklődő látogathatja, igénybe veheti a szolgáltatásait, berendezéseit és más eszközeit. Az igénybevétel előzetes egyeztetés alapján a polgármesterrel, teljes körű felelősség vállalásával történhet, figyelembe véve a Közösségi színterek házirendjét és az éves szolgáltatási tervet.

6. § E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba, és hatálybalépésével a helyi közművelődésről szóló 1/2022. (III.1) önkormányzati rendelet hatályát veszti.

7. § Hatályát veszti A helyi közművelődésről szóló 1/2022. (III. 1.) önkormányzati rendelet.

8. § Ez a rendelet 2022. május 7-én lép hatályba.