Gyarmat Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (VII. 29.) önkormányzati rendelete

A szociális célú tűzifa juttatásának szabályairól

Hatályos: 2023. 08. 01

Gyarmat Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (VII. 12.) önkormányzati rendelete

A szociális célú tűzifa juttatásának szabályairól

2023.08.01.

Gyarmat Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, tekintettel a Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény 3. melléklet 2.2.1. szabályozott települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó jogcímen, a következőket rendeli el:

1. § A rendelet személyi hatálya Gyarmat Község közigazgatási területén élő a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 3. § (1) – (3) bekezdésében meghatározott személyekre terjed ki.

2. § (1) Gyarmat Községi Önkormányzat térítésmenetesen tűzifát biztosít azon szociálisan rászoruló személynek, akik Gyarmat községben bejelentett állandó lakóhelyén, vagy tartózkodási helyén életvitelszerűen élnek és az e rendeletben meghatározott egyéb feltételeknek megfelelne.

(2) Az azonos lakóingatlanban élő személyek közül csak egy kérelmező részére állapítható meg a támogatás.

3. § Térítésmentesen szociális célú tűzifára jogosult az alábbi feltételek egyidejű fennállása estén az a kérelmező, aki:

a) a szociális célú tűzifa igénylésére vonatkozó kérelmét az e rendeletben meghatározottak szerint határidőben benyújtja a Gyarmati Közös Önkormányzati Hivatalhoz

b) akinek a háztartásában együtt élő személyek egy főre jutó jövedelme nem haladja meg a szociális vetítési alap 300 %-át, egyszemélyes háztartás (egyedül élő) esetén a szociális vetítési alap 300 %-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona és

c) fatüzelésre alkalmas fűtőberendezéssel rendelkezik

4. § (1) A szociális célú tűzifa igénylésére irányuló kérelmeket az e rendelet mellékletében meghatározottak szerint az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon kell benyújtani.

(2) A kérelmek benyújtási határideje: 2023. december 8. A határidő elmulasztása jogvesztő.

5. § (1) A benyújtott kérelmek elbírálásáról szóló döntést Gyarmat Községi Önkormányzat polgármestere hozza meg, a képviselő-testület által átruházott hatáskörben. A polgármester a benyújtási határidőt követően egyedi határozattal dönt, természetbeni átmeneti segély címén.

(2) A szociális célú tűzifa igénylésére irányuló kérelmek elbírálásánál előnyben kell részesíteni azt a kérelmezőt, aki az alábbi körülmények közül valamely feltételnek megfelel:

a) egyedülálló nyugdíjas/vagy időkorúak járadékában részesülő,

b) 70 éven felüli házaspár,

c) gyermekét egyedül nevelő,

d) három vagy többgyermekes család,

e) a családban tartósan beteg vagy súlyos fogyatékos családtag él,

f) aktív korú munkanélküli,

g) lakásfenntartási támogatásban részesül,

h) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.

(3) A támogatás mértéke kérelmezőnként 0,5 erdei m3 tűzifánál kevesebb nem lehet, továbbá háztartásonként 2 m3 több tűzifa támogatás nem adható.

(4) A szociális célú tűzifa támogatásban részesítettek számára az önkormányzat térítésmentesen szállítja ki a tűzifát.

6. § A jogosultság és a kérelemben foglaltak valódiságának ellenőrzésére az eljárás során környezettanulmány végezhető.

7. § Amennyiben a jogosult az e rendelet alapján biztosított tűzifát értékesíti, vagy utólag megállapításra kerül, hogy azt nem az arra jogosult igényelte és kapta, a jogosulttal szemben a szociális ellátásokról és a szociális igazgatásról szóló 1993. évi III. tv. 17. §-ában foglaltak alkalmazhatóak.

8. § E rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba és 2024. február 28. napján hatályát veszti.

9. § Ez a rendelet 2023. augusztus 1-jén lép hatályba, és 2024. február 28-án hatályát veszti.