Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/1992. (V. 21.) önkormányzati rendelete

a közművek önerős építésének önkormányzati támogatásáról

Hatályos: 1992. 05. 22- 2004. 12. 31

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/1992. (V. 21.) önkormányzati rendelete

a közművek önerős építésének önkormányzati támogatásáról

1992.05.22.

Hajdúszoboszló város Képviselőtestülete az Ötv. 16. § (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a közművek önerős építése (vízvezeték, szenny- és csapadékvíz, csatorna, gázvezeték, út és járda) önkormányzati támogatására az alábbi rendeletet alkotja:

Bevezető rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed a Hajdúszoboszló város területén (utcánként, településrészenként) a Polgári Törvénykönyv szabályai szerint megalakult építőközösségekre, melyet a lakosság a közművek önerős kialakításához, megépítéséhez hoz létre.

2. § (1) Az építőközösségek az önerős (pénzösszeg) meglétének igazolását követően Hajdúszoboszló város önkormányzatától kiegészítő támogatást igényelhetnek.

(2) A támogatás mértéke az önkormányzat éves költségvetésében meghatározott összeghatárig terjedhet.

Igényjogosultság, támogatás módja

3. § (1) Támogatás a vízvezeték, szenny- és csapadékvíz, csatorna, gázvezeték, út és járda önerős építéséhez pályázat útján igényelhető.

(2) Azok az építőközösségek pályázhatnak, ahol az érintett tulajdonosok, legalább 70 %-ban részt vesznek az építkezéshez, és az építőközösségi tagok a rendeletben meghatározott összegű lakossági önerőt (készpénzt) vállalják.

(3) A kivitelezést csak az ÁFA nélküli önerő (készpénz) rendeletben meghatározott összegének pénzintézethez történő elhelyezése után lehet megkezdeni, az előírt hatósági engedélyek megszerzését követően.

4. § (1) Az építőközösségbe be nem lépett tulajdonosok (össztulajdonosok legfeljebb 30 %-a) esetében a hozzájárulást az önkormányzat megelőlegezheti.

(2) A létesítmény építését a támogatás évében kell elkezdeni és befejezni, kivéve ha a támogatást nyújtó önkormányzat előre nem látható ok miatt halasztást engedélyezett.

(3) A beruházások bonyolítását, műszaki ellenőrzését - a gázvezeték építés műszaki ellenőrzésének kivételével - a Polgármesteri Hivatal végzi.

A lakossági hozzájárulás mértéke

5. § (1) Vízvezeték építéséhez: 8.000 Ft/lakás, illetve beépítetlen ingatlan.

(2) Szenny- és csapadékvíz, csatorna építéshez lakossági alaphozzájárulás: a közüzemi csatornavezetékek megépítéséhez 20.000 Ft/lakás, illetve beépítetlen ingatlan.

(3) Gázvezeték építéshez: az építéshez az önkormányzat támogatást nyújt, kivéve az építőközösség igényeit meghaladó térségi ellátást szolgáló fő- és gerincvezetékekhez (középnyomás esetén 63, kisnyomás esetén 90 átmérő felett) szilárd burkolatú út alatti vezeték építéséhez, figyelemmel az arányos lakossági tehervállalásra.

(4) Útépítéshez:

a) A lakossági hozzájárulás mértéke: 8.000 Ft/lakás, illetve beépítetlen ingatlan.

b) A pályázat elbírálásánál elsődleges szempontok a beruházás gazdaságossága, valamint az építőközösség %-ban kifejezett szervezettsége.

(5) Járdaépítéshez:

a) Lakossági hozzájárulás: 2.000 Ft/lakás, illetőleg beépítetlen ingatlan.

b) A járdást az önkormányzat építteti meg.

Pályázatok benyújtása, elbírálása

6. § (1) A pályázatokat a támogatás az építőközösségek minden év március hó 31-ig nyújthatják be a Polgármesteri Hivatal Kommunális Csoportjához (Hajdúszoboszló, Hősök tere 1.)

(2) Szenny- és csapadékvíz csatorna építéséhez csak a hivatal általi előzetes igényfelmérés után nyújtható be pályázat, illetőleg igényelhető támogatás.

(3) A pályázatok elbírálásáról és a támogatás mértékéről - a városfejlesztési, műszaki bizottság javaslatára - képviselőtestület dönt minden év április 30-ig.

(4) A döntést követő 30 napon belül kell befizetni a szándéknyilatkozatban vállalt hozzájárulást, a kivitelezés elkészítése csak azt követően kezdődhet meg.

(5) A vállalt hozzájárulás (4) bekezdés szerinti határidőbeni meg nem fizetése a támogatás tárgyévi elvesztését jelenti.

7. § (1) Önerős közműépítés: az érdekelt polgárok e rendeletben meghatározott anyagi hozzájárulásával végzett közműépítés.

(2) A pályázati határidőt 1992-ben a képviselőtestület június 10-ben állapítja meg, a képviselőtestület a támogatásról idén június 30-ig dönt.

(3) Ez a rendelet 1992. május 22-én lép hatályba.