Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2001. (VI. 1.) önkormányzati rendelete

közterület név- és házszámozás megjelölésének szabályairól

Hatályos: 2022. 07. 01- 2023. 06. 30

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2001. (VI. 1.) önkormányzati rendelete

közterület név- és házszámozás megjelölésének szabályairól1

2022.07.01.

Hajdúszoboszló Város Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XI1.20.) Korm. sz. rendelet 40. §. (6) bekezdése által meghatározottak szerint a törvény által nem szabályozott társadalmi viszonyok helyi szintű rendezésére az alábbi rendeletet alkotja:

Az utca név forgalma

1. § (1) Utcanév: földrajzi név, Hajdúszoboszló város területén az út, az utca, a tér, a park, a köz stb. jellegű közterület (továbbiakban: utca) neve, mely előtagból (pl. személynév, fogalom, tárgy) és utca jelentésű utótagból áll.

(2) Az utcanév a közterületek megjelölésére, földrajzi azonosítására, a tájékozódás biztosítására szolgál; egyúttal emléket állít és hagyományt őriz.

2. § Az utcanévi utótagok: dűlő, dűlősor, dűlőút, erdősor, fasor, gát, határsor, határút, kert, köz, liget, park, sétaút, sétány, sor, tér, udvar, út, utca, zug.

Az utcaelnevezés általános szabályai

3. § (1) Minden utcát el kell nevezni.

(2) A lakótelepek épületei közötti szervízutakat, továbbá a mezőgazdasági célú és lakónépességet nem érintő dűlőutakat nem szükséges elnevezni.

(3) Új utca nevét közterületként való lejegyzését követően egy éven belül meg kell állapítani.

(4) Ha egy utca a városrendezés, beépítés következtében két vagy több részre tagozódik, egységes utcaként megszűnik, az elkülönült utcarész(ek)nek - az elkülönüléstől számított egy éven belül - más nevet kell adni.

(5)2 Az elnevezett utca természetes folytatásaként nyíló új útszakasz általában külön elnevezési eljárás nélkül a már elnevezett utca nevét veszi fel.

4. § (1) Az új elnevezéseknek betűk vagy számjegyek nem helyettesíthetik az utcaneveket.

(2) Meglévő utca nevét az új elnevezéseknél nem szabad felhasználni.

5. § Az utcanév megállapításakor figyelemmel kell lenni a történelmi hagyományokra, a földrajzi környezetre és a nyelvhelyességi követelményekre.

6. § Utca elnevezését bárki kezdeményezheti az önkormányzatnál.

Személyről való utcaelnevezés

7. § (1) Személyről utcát elnevezni csak halála után lehet.

(2) Az utcanév élőtagjának meg kell egyeznie a személy által használt családi és utónévvel.

(3) Kizárólag a családi nevet alkalmazni akkor szabad, ha a névadó személyiség így is, vagy kizárólag így ismert, illetőleg ha az elnevezés egy családról történik.

(4) A (2) és (3) bekezdésben foglaltaktól eltérni akkor lehet, ha a személy nem eredeti nevén vált ismertté.

(5) Ha a névadó személy foglalkozása, hivatása vagy egyéb ismertető jegye szorosan kapcsolódik a személynévhez, akkor ez az utcanévben is feltüntethető.

8. § Utcaelnevezéssel emléket állítani olyan személynek lehet,

a) akinek közismert tevékenysége a nemzet történelmében kiemelkedő jelentőségű és személye közmegbecsülésnek örvend, illetve akinek élete, munkássága az emberiség egyetemes történelmében kiemelkedő jelentőségű volt;

b) aki a tudomány, művelődés, sport vagy a társadalmi élet egyéb területén kimagaslóan jelentőset tett vagy alkotott, és ezáltal személyének emléke megőrzésre méltó;

c) akinek a város életében, történetében kiemelkedő szerepe volt, tevékenységévei hozzájárult Hajdúszoboszló egészének fejlődéséhez.

9. § (1) Személyről elnevezett utcában, arra alkalmas helyen és módon a névadó személyiség születési és halálozási évét, tevékenységét ismertető táblán röviden ismertetni lehet.

(2) Az ismertető tábla elkészíttetése és elhelyezése az önkormányzat feladata.

Utca nevek megváltoztatása

10. §3

11. § Utcanév-változtatás esetén az utcaelnevezés szabályait kell megfelelően alkalmazni

12. § (1) Utcanév vagy házszámváltozás esetén az állampolgárokat nem terheli lakcím-bejelentési kötelezettség.

(2)4

Utca névjegyzék

13. § (1)5 Hajdúszoboszló közterületi neveiről utcanévjegyzéket kell vezetni a rendelet 1. sz. mellékletét képező közterületi névjegyzék felhasználásával.

(2) Az utcanévjegyzék közhitelű nyilvántartás, amely tartalmazza:

a) az utca név e/ő- és utótagját;

b) az elnevezés időpontját;

c) az elnevezést megállapítószerv nevét és határozatának számát

d) az elnevezés, névváltoztatás indokát;

e) a korábbi utca névre vonatkozó adatokat.

(3) Az utca névjegyzék vezetéséről a jegyző gondoskodik. Az utca névjegyzék nyilvános, abba bárki betekinthet.

14. § (1) Az önkormányzat képviselőtestületének hatáskörébe tartozik az utca nevében meghatározása, illetve megváltoztatása.

(2)6

15. § (1) A Városfejlesztési, Műszaki Bizottság látja el az utcaelnevezéssel kapcsolatos előkészítő feladatokat.

(2) A képviselőtestület döntésének kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

Utcanévtáblák

16. § (1) Az utca nevét a tájékozódást jól segítő utcanévtáblákon kell feltüntetni. Az el-helyezés határidejéről az elnevező szerv határozatában rendelkezik.

(2) Az utcanévtáblát a rendelet 1. számú mellékletében meghatározottak szerint kell elkészíteni.

(3) Az utcanévtábla kihelyezése, karbantartása és pótlása a Városgazdálkodási Rt. feladata.

17. § (1) Az utcanévtáblán fel kell tüntetni:

a) az utcanév elő- és utótagját rövidítés nélkül;

b)7

(2) Az utcanévtáblán feltüntetett neveknek meg kell egyezniük az utca névjegyzékben szereplő írásmóddal.

18. § (1) Utcanévtáblát az utca kezdetén, végén, valamint minden betorkolló utcánál, mindkét oldalon, továbbá az egy oldalról betorkolló utca tengelyében az átellenes oldalon is fel kell szerelni.

(2) Az utcanévtáblát épületen, kerítésen, vagy ezek hiányában külön tartószerkezeten - jól látható helyen - kell elhelyezni,

(3) Az ingatlan tulajdonosa, kezelője, vagy használója az utcanévtábla elhelyezését és az ezzel kapcsolatos munkálatokat tűrni köteles. Amennyiben az utcanévtábla elhelyezésévei az ingatlanon kár keletkezik, azt a kihelyezésért felelős szerv köteles megtéríteni.

(4) Az utcanévtáblán és a névtábla szélétől 100 cm-en belül, reklám céljára szolgáló feliratot, táblát elhelyezni nem szabad.

(5) Az utcanévtáblák kihelyezéséről a kihelyezéssel érintett ingatlan tulajdonosát, kezelőjét vagy használóját a kihelyezésért felelő szerv köteles értesíteni.

19. § Megváltozott utca nevek tábláit a tájékozódás zavartalansága érdekében az elnevezéstől számított két évig eredeti helyükön kell hagyni és piros színű, átlós áthúzással kell ellátni. Az új utcanévtáblát az áthúzott régi tábla mellé kell felszerelni. A régi utcanévtáblát két év múltán az elhelyező szervnek el kell távolítani.

20. § Tilos utcanévtáblát, ismertetőtáblát

a) megrongálni, beszennyezni;

b) eltakarni, vagy bármely más módon tájékoztató jellegét megszüntetni;

c) jogtalanul kihelyezni, eltávolítani.

Házszámozás, házszámtáblák

21. § (1) A házszám a belterületi ingatlanoknak (épületeknek és a beépítetlen teleknek), a vele érintkező közterület(ek)re, utcára megállapított sorszáma.

(2) A sorszámokat, azok változásait a jegyző állapítja meg.

22. § (1) A sorszámozást az alábbiak szerint kell megállapítani:

a) Az egyes utcákon a házszámok a városközponthoz közelebb eső ponttói kezdődnek.

b) A számozás 1-gyel kezdődik és a számok kihagyás nélkül emelkednek a közterülethez csatlakozó utolsó belterületi földrészig.

c) Az egyes utcákon a számozás növekedésének irányába nézve jobb oldalon a páratlan, baloldalon a páros számokat kell alkalmazni.

d) Egy oldalon beépített utcánál a számozás rendje az a)–c) pontokban meghatározottak szerint alakul a beépített oldalon. A beépítetlen oldalon addig, amíg a folyamatos számozást nem lehet alkalmazni, az utca megjelölése mellett az ingatlan helyrajzi száma pótolja a házszámot.

e) A terek épületeinek, telkeinek számozása folyamatosan emelkedő számsorrendben, az óramutató járásával ellentétes irányban történik. A számsor a városközponthoz legközelebb eső betorkolló utca jobb oldalán kezdődik és a baloldalon ér véget.

f) Kialakult számozás után megosztott ingatlanok eredeti sorszáma megszűnik és az újonnan kialakított telkek számának megfelelően, a számsor növekedésének irányában az a, b, c, d. stb. alátörést kap (pl.: 1/a, 1/b, 1/c. stb.)

g) Kialakult számozás után egyesített ingatlanok az eredeti sorszámukat megtartják (pl.: 1-3).

h) lakótelepi épületek házszámozását a használatbavételi eljárás során kell megállapítani.

(2)8

23. § (1) Az utcában az ingatlanokat (az épületeket és a beépítetlen telkeket) a közterületről jól látható, a sorszámozásnak megfelelő számmal ellátott házszámtáblákkal kell megjelölni. Az utcában több ingatlan azonos számmal nem jelölhető.

(2) Az utcában az ingatlanokat (épületeket és a beépítetlen telkeket) jól látható táblán feltüntetett helyrajzi számmal kell ellátni, amennyiben az ingatlan más módon (sorszámozással) egyértelműen nem azonosítható.

(3) A házszámtáblát a rendelet 2. számú mellékletében meghatározottak szerint kell elkészíteni.

(4) A házszámtáblát - hacsak fizikai akadálya nincs - a kaputól, bejárattói jobbra, a házfalra (kerítésre) kell elhelyezni.

(5)9

24. § Az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) köteles az ingatlant (épületet, beépítetlen tel ket) az (1) és (2) bekezdés szerinti táblával ellátni és annak folyamatos karbantartásáról gondoskodni.

Egyéb rendelkezések

25. §10

26. § Ez a rendelet 2001. június 1-jén lép hatályba.

27. § (1) A hatálybalépést megelőzően keletkezett, az utcanévvel, házszámozással kapcsolatos vitás, vagy eldöntendő kérdésekben a rendelet szabályait kell alkalmazni.

(2) Azokban az utcákban, ahol a rendelet hatálybalépését megelőzően a rendeletben szabályozott rendtől eltérő számozás alakult ki és ez a rendelet hatálybalépésének időpontjában jogos érdeket nem sért, a fennálló sorszámozást változatlanul kell hagyni.

(3) Jelen rendelet hatálybalépése nem érinti az utcák jelenlegi elnevezését. (5) A rendelet szabályainak megvalósítása - az utcanévtáblák és a házszámtáblák elhelyezése tekintetében - fokozatosan történik.

1

Az önkormányzati rendeletet a Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2023. (VI. 29.) önkormányzati rendelete 9. §-a hatályon kívül helyezte 2023. július 1. napjával.

2

A 3. § (5) bekezdése a Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2001. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

3

A 10. §-át a Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2001. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 5. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

4

A 12. § (2) bekezdését a Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2001. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 5. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

5

A 13. § (1) bekezdése a Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2014. (IX. 11.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

6

A 14. § (2) bekezdését a Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2001. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 5. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

7

A 17. § (1) bekezdés b) pontját a Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2001. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 5. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

8

A 22. § (2) bekezdését a Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2001. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 5. § e) pontja hatályon kívül helyezte.

9

A 23. § (5) bekezdését a Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2001. (IX. 15.) önkormányzati rendelete 5. § f) pontja hatályon kívül helyezte.

10

A 25. §-t a Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2012. (VI. 7.) önkormányzati rendelete 1. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

11

Az 1. melléklet a Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2014. (IX. 11.) önkormányzati rendelete 2. § - 1. mellékletével megállapított szöveg. Az 1. melléklet a Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendelete 1. § - 1. mellékletével megállapított szöveg.