Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2012. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

Hatályos: 2013. 06. 10- 2013. 12. 31

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2012. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

2013.06.10.

Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.) 1. § (1) bekezdésében, valamint Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a.) és h.) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva - Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének Ügyrendi, Igazgatási, Jogi Bizottságának egyetértésével - a helyi sajátosságok és igények, az önkormányzat önálló gazdálkodása megteremtésének, valamint az egyes adóalanyok teherviselő képességének figyelembe vételével az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) A helyi közszolgáltatások biztosítása, a helyi önkormányzat saját bevételeinek növelése érdekében Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselő-testülete bevezeti az építményadót, az idegenforgalmi adót, valamint a helyi iparűzési adót.

(2) Jelen rendelet területi hatálya Hajdúszoboszló város közigazgatási területére terjed ki.

(3) Jelen rendelet személyi hatálya a Htv. 3. §-ában meghatározott adóalanyokra terjed ki

(4) Jelen rendelet tárgyi hatálya a Htv. 4. §-ában meghatározott adótárgyakra terjed ki.

II. Fejezet

Építményadó

Adókötelezettség

2. § Adóköteles az Önkormányzat illetékességi területén lévő építmények közül:

a) nem lakás céljára szolgáló épület, épületrész,

b) lakás céljára szolgáló épület, épületrész.

Az adó alapja

3. § Az adó alapja az építmény m2-ben számított hasznos alapterülete.

Az adó mértéke

4. § (1) Az adó mértéke az önkormányzat belterületi határain belül:

a) a 2. § a) pont esetén 500,-Ft/m2, ha az építmény szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás vagy iroda céljára szolgál, illetve üdülőnek minősül, minden más esetben 200,-Ft/m2,

b) a 2. § b./ pont esetén 500,-Ft/m2, kivéve, ha az építmény a Liget u. – Böszörményi út – Csanády tér - Kenézy u. – Gönczy P. u. – Hősök tere – Rákóczi u. – Hőforrás u. – Szedres u. – Lehár F. u. - Hóvirág u. – Debreceni útfél megnevezésű közterületek által bezárt körön kívül található, azzal, hogy a határoló közterületek mindkét oldalán található építmények nem tartoznak ide, és az építmény vállalkozó vagy adószámmal rendelkező magánszemély által nem hasznosított. Ez esetben az adó mértéke 250,-Ft/m2.

(2) Az adó mértéke az önkormányzat belterületi határain kívül a 2. § a) pont esetén 250,-Ft/m2, ha az építmény szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás vagy iroda céljára szolgál, 200,-Ft/m2, ha üdülőnek minősül, minden más esetben 100,-Ft/m2.

Adómentesség

5. § Mentes az adókötelezettség alól:

a) a gépjárműtároló, amennyiben azt rendeltetésszerűen használják,

b) a melléképület, melléképületrész, amennyiben azt rendeltetésszerűen használják,

c) az adóköteles építményhez tartozó kiegészítő helyiségek,

d) lakás céljára szolgáló épület, épületrész, amennyiben az a lakcímbejelentés szabályai szerint nyilvántartásba vett – életvitelszerűen lakott – lakóhelynek minősül, kivéve, ha az épület, épületrész vállalkozó vagy adószámmal rendelkező magánszemély által hasznosított,

e) önkormányzat belterületi határain kívül lévő lakás céljára szolgáló épület, épületrész, amennyiben az a lakcímbejelentés szabályai szerint nyilvántartásba vett – életvitelszerűen lakott – lakóhelynek nem minősül.

Adókedvezmény1

5/A. § 25 % adókedvezmény illeti meg az adóalanyt, ha az építményadóval érintett lakás céljára szolgáló épületben, épületrészben egyéb szálláshely-szolgáltatási tevékenységet végeznek, amennyiben az építmény a lakcímbejelentés szabályai szerint nyilvántartásba vett – életvitelszerűen lakott – lakóhelynek minősül és a szálláshely-szolgáltatással érintett épület, épületrész nem minősül műszakilag elkülönítettnek.

Adóbevallás beadása

6. § Az önkormányzat mentesíti a bevallás-benyújtási kötelezettség alól azon vállalkozónak nem minősülő adóalanyokat, akiket adófizetési kötelezettség nem terhel.

III. Fejezet

Idegenforgalmi adó

Az adó alapja

7. § Az adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma.

Az adó mértéke

8. § Az önkormányzat belterületi határain belül 450,-Ft/fő/vendégéjszaka.

Nyilvántartás vezetése

9. § (1) Azon a Htv. alapján adóbeszedésre kötelezett, aki számára egyéb jogszabály nem írja elő vendégnyilvántartó könyv (vendégkönyv) vezetését, köteles a szálláshelyen megszálló vendégről az adó alapjának és összegének megállapítására alkalmas nyilvántartást vezetni az alábbi adatokkal:

- vendég vezeték- és utóneve,
- vendég születési helye és ideje,
- vendég lakcíme,
- vendég személyi azonosító okmányának (útlevél, személyazonosító igazolvány vagy vezetői engedély) a száma,
- vendég állampolgársága,
- szálláshelyre érkezés időpontja,
- szálláshelyről távozás időpontja,
- vendégéjszakák száma,
- idegenforgalmi adó teljes összege,
- idegenforgalmi adómentesség jogcíme,
- vendég sajátkezű aláírása, kivéve, ha a vendég külső ok (pl. életkor, egészségi állapot, stb.) miatt annak megtételére képtelen.
(2) A szálláshely üzemeltetője köteles gondoskodni arról, hogy a vendégnyilvántartó könyv a szálláshelyen folyamatosan rendelkezésre álljon mind a vendég, mind a jegyzői ellenőrzés számára.
(3) A szálláshely üzemeltetője a szálláshelyre bejelentkező vendéget a vendégnyilvántartó könyvbe a vendég megérkezését követően haladéktalanul köteles bevezetni.
(4) Az adóbeszedésre kötelezett jogosult megválasztani, hogy az (1) bekezdésben rögzített nyilvántartást manuális vagy elektronikus formában vezeti. A manuális formájú nyilvántartás céljából a Polgármesteri Hivatal vendégkönyvet rendszeresít, melyet a Polgármesteri Hivatalban lehet beszerezni. Amennyiben szállásadó a nyilvántartást elektronikus formában vezeti, köteles legalább az (1) bekezdésben meghatározott adattartalmú bejelentőlapot a vendéggel kitöltetni.
(5) Az adóbeszedésre kötelezett az adómegállapításhoz szükséges alapbizonylatokat (vendégkönyv, bejelentőlap, gépi kiíratás) köteles megőrizni a külön jogszabályban meghatározott elévülési időn belül.
(6) Az (1) bekezdésben meghatározott vendégkönyvet használatba vétel előtt a jegyző hitelesíti. A vendégkönyvet a szállásadó köteles a tárgyév végén lezárni és a jegyzővel a tárgyévet követő év január 15. napjával záradékoltatni. A záradékoltatott vendégkönyveket a következő években is lehet használni, ha további nyilvántartási helyet még tartalmaz.
(7) Az (1) bekezdésben meghatározott nyilvántartásba a jegyző jogosult ellenőrzés keretén belül betekinteni. Az ellenőrzéshez a szálláshely üzemeltetője köteles minden segítséget megadni.
(8) Amennyiben a szálláshely üzemeltetője a vendég nyilvántartásba vételét elmulasztja, vagy késedelmesen teljesíti, illetve jelen §-ban rögzített nyilvántartási kötelezettségét nem az előírt módon és időben teljesíti, az önkormányzati adóhatóság mulasztási bírságot állapíthat meg.
IV. Fejezet

Helyi iparűzési adó

Az adó mértéke

10. § (1) Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke az adó alapjának 2 %-a.

(2) Ideiglenes jelleggel végzett tevékenység esetén az adó mértéke naptári naponként 5.000,-Ft.

V. Fejezet

Záró rendelkezések

11. § (1) Jelen rendelet 2013. január 1-jén lép hatályba.

(2) Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a helyi adók szóló 26/2007. (XI.22.) Ör. sz. rendelete, valamint az azt módosító 36/2007. (XII.13.), 17/2009. (XI.26.), 27/2009. (XII.17.), 1/2010. (I.14.), 17/2010. (XI.18.), 3/2012.(II.23.) Ör. sz. rendeletek.

1

A rendelkezést Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2013. (VI.06.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.