Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2020. (IV. 23.) önkormányzati rendelete

a veszélyhelyzet idején alkalmazandó szociális ellátásokkal kapcsolatos eltérő eljárási szabályokról

Hatályos: 2020. 04. 24- 2020. 08. 31

Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselő-testülete feladat- és hatáskörében eljárva, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése és a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelet alapján, Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Polgármestere a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 62. § (2) bekezdésében és a 92. § (1)-(2) bekezdéseiben kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 8. pontjában meghatározott feladatkörben eljárva, a veszélyhelyzet idején alkalmazandó szociális ellátásokkal kapcsolatos eltérő eljárási szabályokról a következőket rendeli el:


1. §


(1) Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 8/2015. (II. 19.) számú önkormányzati rendelete alapján nyújtott és 2020. február 29-én még érvényben lévő, de a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelet alapján kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt lejáró rendszeres települési támogatások (települési lakhatási támogatás, települési rendszeres gyógyszertámogatás, gondozási szükséglethez kapcsolódó kiadások támogatása) esetében a jogosultsági időszak automatikusan meghosszabbodik a veszélyhelyzet megszűnésének hónapját követő második hónap végéig (továbbiakban: jogosultsági időtartam).


(2) Az (1) bekezdésben felsorolt támogatások esetében a veszélyhelyzet megszűnésének hónapjában és az azt követő 2 hónap alatt benyújtott kérelmek esetében a jogosultság kezdő időpontja, a veszélyhelyzet megszűnésének hónapját követő 3. hónap első napja.


(3) A veszélyhelyzet alatt a települési rendszeres gyógyszertámogatás kérelmezése esetén, a jogosultság vizsgálatához a közgyógyellátás elutasító határozatot nem kell csatolni, változás-bejelentési kötelezettség mellett.


(4) A rendszeres ellátások kifizetése a jogosultsági időtartam alatt, szolgáltatóhoz történő átutalással, valamint postai úton történik.


2. §


A rendszeres települési támogatáson belül 2020. május 15-ig beérkezett hulladékszállítási díjkedvezmény iránti kérelmek esetében, a jogosultság kezdő időpontja a tárgyév második negyedévének első napja.


3. §


Záró rendelkezés


(1) Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


(2) Jelen rendelet a jogosultsági időtartam végével hatályát veszti.




Czeglédi Gyula                                                         Dr. Korpos Szabolcs

 polgármester                                                                       jegyző