Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelete

Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló 5/2019. (III. 21.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2023. 06. 09- 2023. 06. 09

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelete

Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló 5/2019. (III. 21.) önkormányzati rendelete módosításáról

2023.06.09.

Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében, a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló 2017. évi CXXV. törvény 6. § (2), és 10. § (3) bekezdéseiben továbbá az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXIII. törvény 57. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről valamint egyes településrendezési sajátos jogintéz­ményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet 70. § (1) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal (az állami főépítészi és az örökségvédelmi hatáskörében), Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság; a partnerségi egyeztetés szabályai szerint bevont partnerek (teljes helyi lakosság, érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetek, vallási közösségek), a Városfejlesztési és Műszaki Bizottság, valamint a Jogi, Igazgatási és Ügyrendi Bizottság véleményének kikérésével Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló 5/2019. (III. 21.) önkormányzati rendelete módosításáról a következőket rendeli el

1. § A Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló 5/2019. (III. 21.) önkormányzati rendelet 4. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki:

„(4) Hajdúszoboszló Város Képviselő- testülete e rendelet szerinti településképi véleményezési, településképi bejelentési eljárás lefolytatása, továbbá a településképi kötelezés kiadása és bírság kiszabása eseteiben a hatósági jogkör gyakorlását Hajdúszoboszló Város Polgármesterére ruházza át.”

2. § A Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló 5/2019. (III. 21.) önkormányzati rendelet 5. §-a a következő (27)–(29) bekezdéssel egészül ki:

„(27) Áttört kerítés: olyan kerítés, amelynek a kerítés síkjára merőleges átláthatósága 50%-nál nagyobb mértékben nem korlátozott.

(28) Részben áttört kerítés: olyan kerítés, amelynek a kerítés síkjára merőleges átláthatósága 50 és 90 % között korlátozott.

(29) Tömör kerítés: olyan kerítés, amelynek a kerítés síkjára merőleges átláthatósága 90%-nál nagyobb mértékben korlátozott.”

3. § A Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló 5/2019. (III. 21.) önkormányzati rendelet 7. §-a a következő (5) és (6) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A jegyzőnél benyújtható, megszüntetésre irányuló kezdeményezésnek tartalmaznia kell:

a) a kezdeményezéssel érintett érték megnevezését, leírását, ismertetését,

b) a védelem megszüntetésének rövid indokolását,

c) a kezdeményezéssel érintett érték helyének ingatlan-nyilvántartási azonosítására vonatkozó adatait (utca, házszám, helyrajzi szám, épület vagy telekrész megjelölését, tulajdonos), terület esetében annak pontos körül határolását tartalmazó adatokat,

d) a kezdeményezéssel érintett érték fényképét,

e) valamint a kezdeményező nevét és címét.

(6) A helyi védelem alá helyezett épületekről, értékekről és elemekről, szobrokról valamint emlékművekről, továbbá ezek megszüntetésről szóló képviselőtestületi döntést át kell vezetni a 3. számú mellékletbe.”

4. § A Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló 5/2019. (III. 21.) önkormányzati rendelet 8. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„8. § (1) A helyi védettségről nyilvántartást kell vezetni, mely nyilvános, és abba bárki betekinthet.

(2) A helyi védelem kategóriája lehet:

a) egyedi védelem, ezen belül a védelem tárgya: építmény (épület és műtárgy), építményrészlet, képzőművészeti alkotás, szobor, egyedi tájérték, növényzet, valamint ezek egész telke, vagy része,

b) területi védelem, ezen belül a védelem tárgya: településszerkezet, utcakép, növényzet védelem.

(3) Az egyedi helyi védelem tárgya lehet:

a) teljes épület védelem, jele: ÉTV

b) részleges épület védelem, ezen belül a védelem irányultsága:

ba) homlokzat részleges védelme; jele: ÉHR

bb) utcai homlokzat védelme; jele: ÉHU

bc) az épület teljes -utcai és udvari- homlokzat védelme; jele: ÉHT

bd) épülettömeg, - tagoltság és nyílásarány védelme; jele: ÉT

be) épületszerkezetek védelme; jele: ÉSZ

c) műtárgy védelme, jele: M

d) képzőművészeti alkotás, szobor, utcabútor védelme, jele: K-SZ

e) egyedi tájérték, növényzet védelme. jele: E-TN

(4) A területi védelem tárgya lehet:

a) településszerkezeti védelem jele: T-TSZ

b) utcakép védelem jele: T-UK

c) növényzet védelem jele: T-N

(5) A nyilvántartás tartalmazza:

a) a védett érték megnevezését,

b) védelmi nyilván tartási számát,

c) a védettségi kategóriát,

d) a helyi védelem tárgyát, irányultságát és jelét,

e) a védelem szakszerű, rövid indoklását,

f) fotódokumentációt,

g) a helyrajzi számot.

(6) Egyedi védettség esetén az (5) bekezdésben felsoroltakon kívül tartalmaznia kell:

a) a védett érték pontos helyét (utca, házszám, helyrajzi szám),

b) helyszínrajzot,

c) a védett érték rendeltetését és használatának módját.

(7) Területi védelem esetén az (5) bekezdésben foglaltakon kívül a nyilvántartásnak tartalmaznia kell a szabályozási tervvel azonosítható, a védett terület határát egyértelműen rögzítő helyszínrajzot.”

5. § A Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló 5/2019. (III. 21.) önkormányzati rendelet 17. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„17. § (1) A helyi területi védelemmel nem érintett meghatározó területek esetén a 27. § (2) előírásai alkalmazandók, kivéve ha a 21. § szerinti egyedi építészeti követelmények egy adott épületre vonatkoztatva ettől eltérő, vagy kiegészítő építészeti követelményeket írnak elő.

(2) A 18. § és 19. § szerinti tájba illesztési és a 20. § világörökségi területi külön szabályok egyben a területi építészeti követelményként is alkalmazandók.”

6. § A Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló 5/2019. (III. 21.) önkormányzati rendelet 21. §-a a következő (6) és (7) bekezdéssel egészül ki:

„(6) Meglevő többlakásos, több szintes épületek homlokzat felújításánál homlokzatképző elemeket – különösen az előtetőket, zárt és nyitott erkélyeket, loggiákat, nyílászáró redőnytokokat – egységes, a környezetet is figyelembe vevő anyaghasználattal és színvilággal kell kialakítani.

(7) A közterületi utcai kerítés kialakítására vonatkozó előírások:

a) áttört kerítés esetén oszlopos-lábazatos, fa vagy fém (vagy ilyen hatású) betétmezős kerítés építése szükséges, jellemzően 1/3 lábazat és 2/3 áttört betétmező résszel,

b) tömör és részben áttört kerítés esetén a kerítés kapu és gépkocsi bejárati kapu áttört kialakítású kivitelben kell készüljön. Ettől eltérni csak vagyonbiztonsági okból lehetséges,

c) tömör kerítés esetén lábazat kialakítása, továbbá a lábazat anyagától eltérő kerítés betét szakasz beépítése szükséges a kerítés hosszának legalább a felén,

d) színezésében és anyaghasználatában a fő rendeltetésű épület homlokzati megjelenéséhez illeszkedő kialakítás, ettől eltérő esetben a lábazaton kívüli vakolat színezéséhez föld- és pasztell színek alkalmazandók. Kovácsolt vas kerítés esetén a föld színeken túl sötétszürke és fekete színek is alkalmazhatók. A fa kerítésbetét föld színekre festhető, pácolható,

e) kerítésbetétként nem alkalmazható előre gyártott beton elem és műanyag lemez.”

7. § A Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló 5/2019. (III. 21.) önkormányzati rendelet 27. § (2) bekezdése a következő c) ponttal egészül ki:

(Homlokzati arányrendszer és építészeti térarányok, utcaképek védelme)

„c) Tető, előtető
ca) A tetőfedés meglévő környezethez illeszkedő égetett agyag vagy beton cserép, pala, eternit pala, fém korcolt síklemez.
cb) Nem alkalmazható fém tető héjalásként, trapéz fémlemezfedés, cserepes fémlemezfedés cc) Abban az esetben, ha a védett területen belül az utcaképben hagyományosan megjelenik fémlemezfedés (bádogfedés), akkor azt a hagyományos anyaghasználatnak, vagy korszerű változatának (cink lemezfedés) megfelelően lehet alkalmazni.”

8. § A Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló 5/2019. (III. 21.) önkormányzati rendelet 27. alcím címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„27. Reklámvilágításra vonatkozó településképi követelmények”

9. § A Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló 5/2019. (III. 21.) önkormányzati rendelet 36. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„36. § (1) A településképi követelményekről a főépítész az építéssel érintett telken tervezett építési munkák végzéséhez, kérelemre, a kérelem beérkezését követő 8 napon belül szakmai konzultációt és ezen belül szakmai tájékoztatást biztosít melyért díj nem számítható fel.

(2) Szakmai konzultáció az építés megkezdése előtt legalább egyszer kötelező:

a) településkép szempontjából meghatározó területen:

aa) új épület építése, bele értve az egyszerű bejelentéshez kötött lakó funkciójú épületeket is,

ab) meglévő épület átalakítása, bővítése, utólagos hőszigetelése,

ac) meglévő épület homlokzatszínezéssel járó felújítása,

ad) új cégér, reklámhordozó és tartó berendezés elhelyezése

eseteiben.

b) A településkép szempontjából egyéb, nem meghatározó besorolású területeken

ba) 4, vagy attól több rendeltetési egységet tartalmazó új épület építése,

bb) 4, vagy attól több rendeltetési egységet tartalmazó meglévő épület átalakítása, bővítése esetén, ha az eredeti épület tömege, tetőszerkezete a közterület felé eső, illetve az oldalkert irányából utca, ill. egyéb közterület felől látható módon megváltozik,

bc) egyszerű bejelentéshez kötött lakó funkciójú épület

eseteiben.

(3) A szakmai konzultáció az kérelmező által a polgármesterhez benyújtott kérelemmel indul. A bejelentéshez papír alapú vagy a dokumentációt tartalmazó digitális adathordozót kell mellékelni. A kérelemnek és annak mellékletének tartalmaznia kell:

a) az építtető vagy kérelmező nevét, és címét, telefonos elérhetőségét,

b) a tervezett építési tevékenység helyét, az érintett telek helyrajzi számát,

c) az építési tevékenység rövid leírását.

(4) A kérelem mellé csatolni kell

a) új épület esetén az építési munka jellegétől függő tartalommal a tervezett építési munkát bemutató helyszínrajzot, műszaki leírást, építészeti-műszaki rajzi munkarészeket,

b) nem új épületen történő beavatkozás esetén helyszínrajzot műszaki leírást és az építési tevékenységgel érintett mértékig alaprajzokat, metszeteket, homlokzatokat tartalmazó műszaki terveket a megértéshez szükséges méretarányban.

(5) A településképi konzultáció során a főépítész javaslatot tesz a településképi követelmények érvényesítése módjaira emlékeztető készül. Az abban foglaltak a településképi bejelentési és véleményezési, valamint a kötelezési eljárás során kötik az önkormányzatot.

(6) A településkép védelmi tájékoztatás és szakmai konzultációban foglaltak betartását a főépítész ellenőrzi.”

10. § (1) A Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló 5/2019. (III. 21.) önkormányzati rendelet 38. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A 4. mellékletben meghatározott területekre településképi véleményezési eljárást kell lefolytatni új építmény építésére, meglévő építmény bővítésére, településképet érintő átalakítására irányuló építési, összevont vagy fennmaradási engedélyezési eljárások hatálya alá tartozó azon építési tevékenységekkel összefüggésben, melyekre jogszabály tervtanácsi vélemény beszerzését nem írja elő.”

(2) A Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló 5/2019. (III. 21.) önkormányzati rendelet 38. § (2) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Településképi véleményezési eljárás lefolytatása kötelező még az építési, összevont vagy fennmaradási engedélyezési eljárások esetén a 4. számú mellékletben lehatárolt területeken kívül eső területeken az alábbi esetekben:)

„a) Helyi védett értéket érintő építmény bővítése, településképet érintő felújítása, átalakítása esetén.”

(3) A Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló 5/2019. (III. 21.) önkormányzati rendelet 38. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A polgármester településképi véleményezési eljárást a 419/2021.(VII.15.) Korm. rendelet előírásai szerint folytatja le. A településképi vélemény kérelem nyomtatvány a rendelet 7. melléklete.”

11. § A Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló 5/2019. (III. 21.) önkormányzati rendelet 40. és 41. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„40. § (1) A polgármester - az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (Ákr) alapján, a teljes eljárás szabályai szerint - településképi bejelentési eljárást folytat le a műemléket, műemléki környezetet vagy műemléki területet érintő, az örökségvédelmi hatósághoz történő bejelentéshez vagy örökségvédelmi engedélyhez, építési engedélyhez, az Étv. 33/A §-a szerint egyszerű bejelentéshez kötött, továbbá Étv. 33/A §-a szerint egyszerű bejelentéshez nem kötött, kutatási vizsgálati kiállítási célt szolgáló és lakó rendeltetést bemutató épület építése kivételével:

a) a településkép védelme érdekében a Város közigazgatási területén levő közterületen, és köztulajdonban álló ingatlanokon, valamint közterületnek nem minősülő magánterületen közterületről látható esetekben reklám közzétételére, reklámhordozók, reklámhordozót tartó berendezések elhelyezéséhez a reklám elhelyezési kormányrendeletben szereplő általános elhelyezési és e rendelet szerinti településképi követelmények érvényesítése érdekében. A reklám, reklámhordozó elhelyezéséhez szükséges bejelentési kérelem nyomtatvány a rendelet 6. számú melléklete.

b) az 5. mellékletben lehatárolt, a településkép szempontjából meghatározó területeken az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról is szóló kormányrendeletben építési engedélyhez nem kötött építési tevékenységek tekintetében:

ba) épület homlokzatának megváltoztatása, teljes homlokzatfelületet érintő újbóli színezés,

bb) szobor, emlékmű, kereszt, emlékjel és talpazatának építése, elhelyezése, meglévő átalakítása,

bc) növénytermesztésre szolgáló üvegház, fóliasátor építése, átalakítása, bővítése, felújítása,

bd) 20 m2-nél kisebb alapterületű kereskedelmi vendéglátó rendeltetésű épület építése, legfeljebb 20 m2-re történő bővítése, átalakítása,

be) Vendéglátó terasz létesítése esetén, ha az 15 napot meghaladóan áll fenn,

bf) Közterületen telefonfülke, pavilon létesítése, meglévő felújítása, átalakítása, bővítése esetén.

c) az építmény, építményen belüli rendeltetési egység rendeltetésének módosítása vagy rendeltetési egysége számának megváltoztatása tekintetében. A rendeltetés megváltoztatásának igazolásához szükséges bejelentési kérelem nyomtatvány a rendelet 8. számú melléklete.

(2) Ha a rendeltetésváltoztatás megfelel a helyi építési szabályzat vonatkozó követelményeinek, a polgármester kérelemre - az ingatlan-nyilvántartásban történő átvezetés céljából – 15 napon belül hatósági bizonyítványt állít ki az építmény, az építményen belüli önálló rendeltetési egység rendeltetésének módosításáról, az új rendeltetésről és az építmény rendeltetési egységei számának megváltozásáról, az új rendeltetés számáról.

(3) A kérelemhez mellékelni kell:

a) gépjármű elhelyezési kötelezettség esetén annak teljesítésére vonatkozó igazolást,

b) a kérelmezett rendeltetés változtatás megvalósításának befejeződésére vonatkozó igazolást.

(4) A kérelemben foglaltak szerinti megvalósítás megfelelőségét a főépítész ellenőrizheti.

(5) Az építési engedélyhez nem kötött építési tevékenységek bejelentéséhez szükséges bejelentési kérelem nyomtatvány a rendelet 7. melléklete.

41. § (1) A településképi bejelentési eljárás az ügyfél által a polgármesterhez benyújtott bejelentési kérelemmel indul. A bejelentéshez 2 példány papír alapú és a dokumentációt tartalmazó digitális adathordozót kell mellékelni. A kérelem és annak melléklete, a hiánypótlás és az ügyfél által tett nyilatkozat csak írásban terjeszthető elő.

(2) A településképi követelményeket igazoló építészeti-műszaki dokumentációnak – a bejelentés tárgyától függően – legalább az alábbiakat kell tartalmaznia:

a) meglévő állapotról, helyszínről fényképfelvételt,

b) műszaki leírást a telepítés és a műszaki kialakítás módjáról, a településképi követelményeknek való megfelelésről,

c) építési tevékenység esetén a műszaki terveket és helyszínrajzot a megértéshez szükséges méretarányban,

d) a műszaki berendezés által igénybe vett helyszínt és elhelyezésének módját,

e) reklám elhelyezésének helyétől környezetbe illesztett látványtervet.

f) rendeltetés változtatás esetén a HÉSZ rendeltetésekre, ill. az egyéb vonatkozó követelmények teljesítését igazoló dokumentációt különösen

fa) parkoló mérleg számítást,

fb) helyszínrajzot a szomszédos ingatlanok ábrázolásával azok főbb adataival, funkciójával, parkoló és rakodó helyek bemutatásával,

fc) felmérési meglévő alaprajzot és a rendeltetés változtatás szerinti alaprajzot.

(3) A dokumentáció tartalmát az önkormányzati főépítész ellenőrzi. Amennyiben a benyújtott dokumentáció nem felel meg az (2) bekezdésben meghatározott tartalmi követelményeknek, vagy az okafogyottá válik, a polgármester megszünteti a bejelentési eljárást.

(4) Amennyiben a benyújtott dokumentáció hiánytalan, a polgármester feltétellel vagy a nélkül tudomásul veszi a bejelentést, illetve elutasítja, ha az nem felel meg a településképi követelményeknek vagy nem illeszkedik a településképbe.

(5) A polgármester a döntését a kérelem benyújtását követő 15 napon belül hatósági határozatban hozza meg.

(6) A reklám és hirdető berendezések elhelyezéséről, a rendeltetésváltoztatás végrehajtásáról 6 hónapon belül gondoskodni kell. A tervezett építési tevékenységet bejelentéstől számított 6 hónapon belül kell megkezdeni, ellenkező esetben ismételten be kell jelenteni.

(7) Amennyiben a településképi bejelentési eljárás lefolytatásához kötött tevékenység közterület- használati hozzájáruláshoz is kötött, a közterület-használati hozzájárulás kiadására csak a településképi bejelentési eljárás lefolytatását követően, a megengedő határozat birtokában és az abban meghatározott kikötések figyelembevételével kerülhet sor.”

12. § A Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló 5/2019. (III. 21.) önkormányzati rendelet 42. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az 5. melléklet szerinti területet érintő bejelentési eljárás során vizsgálni kell, hogy a tervezett építési tevékenység összhangban van-e

a) az épített és természeti örökséggel,

b) a település kialakult, vagy kialakulandó arculatával,

c) településrendezési eszközökben foglalt kötelező előírásokkal

ca) a telepítés és beépítés módjában (elő-, oldal- és hátsókert biztosított-e),

cb) az épület tömegképzésében (magasság, tetőforma, anyaghasználat).”

13. § A Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló 5/2019. (III. 21.) önkormányzati rendelet 43. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Amennyiben a bejelentés elmulasztását vagy eltérő végrehajtást tapasztal, akkor a kötelezési eljárást lefolytatja és szükség esetén kötelezést bocsát ki. Ugyanígy jár el, amennyiben a bejelentésre irányuló kérelmet elutasította.”

14. § A Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló 5/2019. (III. 21.) önkormányzati rendelet 45. és 46. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„45. § (1) A polgármester településképi követelmények teljesítése érdekében – a IV. fejezet szerintiek kivételével - hivatalból vagy kérelemre - az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény alapján településképi kötelezési eljárást folytat le és szükség szerint kötelezést bocsát ki.

(2) A polgármester rendeltetésváltoztatás, továbbá a helyi építési szabályzatban foglaltak, vagy a településrendezési illeszkedés követelményének megsértése esetén is az (1) bekezdés szerint jár el.

46. § (1) Ha az ingatlan tulajdonosa a településképi rendeletben foglalt településképi követelményeket – a rendeltetésváltozás esetén a helyi építési szabályzatban foglaltakat vagy a településrendezési illeszkedés követelményét – megsértette, a polgármester figyelmeztető döntésben megfelelő határidő biztosításával felhívja az ingatlantulajdonost a jogszabálysértés megszüntetésére.

(2) Az (1) bekezdés szerinti határidő eredménytelen eltelte esetén a polgármester településképi kötelezés formájában - hatósági döntéssel - településképi követelmények érvényesítésére, a rendeltetésváltozás esetén a helyi építés szabályzat előírásainak betartására kötelezi. Ezzel egyidejűleg a kötelezettet településkép védelmi bírság megfizetésére is kötelezi.

(3) Az (1) bekezdés szerinti határidő eredménytelen eltelte esetén helyszíni bírság is alkalmazható.

(4) A településkép védelmi bírság összege

a) településképi szempontból meghatározó területeken területi és egyedi építészeti követelmények be nem tartása esetén, amennyiben az egyedi védett építményt érint természetes személyeknek 150.000 - 200.000 forint, jogi személyeknek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetnek 250.000- 500.000 forint,

b) településképi szempontból meghatározó területeken területi és egyedi építészeti követelmények be nem tartása esetén, amennyiben az egyedi védett építményt nem érint természetes személyeknek 100.000 - 200.000 forint, jogi személyeknek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetnek 200.000- 500.000 forint,

c) az a) és b) pontokon kívüli egyéb településképi és műszaki berendezésekre vonatkozó követelmény be nem tartása esetén természetes személyeknek 100. 000 - 150.000 forint, jogi személyeknek és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetnek 150.000- 250.000 forint.”

15. § A Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló 5/2019. (III. 21.) önkormányzati rendelet 47. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A polgármester a településkép-védelmi bírság kiszabása esetén a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló törvény alapján dönt a bírság 46. § szerinti összegéről.”

16. § (1) A Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló 5/2019. (III. 21.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló 5/2019. (III. 21.) önkormányzati rendelet a 2. melléklet szerinti 2. melléklettel egészül ki.

(3) A Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló 5/2019. (III. 21.) önkormányzati rendelet a 3. melléklet szerinti 3. melléklettel egészül ki.

(4) A Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló 5/2019. (III. 21.) önkormányzati rendelet a 4. melléklet szerinti 4. melléklettel egészül ki.

(5) A Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló 5/2019. (III. 21.) önkormányzati rendelet az 5. melléklet szerinti 5. melléklettel egészül ki.

(6) A Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló 5/2019. (III. 21.) önkormányzati rendelet a 6. melléklet szerinti 6. melléklettel egészül ki.

(7) A Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló 5/2019. (III. 21.) önkormányzati rendelet a 7. melléklet szerinti 7. melléklettel egészül ki.

(8) A Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló 5/2019. (III. 21.) önkormányzati rendelet a 8. melléklet szerinti 8. melléklettel egészül ki.

(9) A Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló 5/2019. (III. 21.) önkormányzati rendelet a 9. melléklet szerinti 8. melléklet 1. függelékkel egészül ki.

17. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 2023. május 26-án lép hatályba.

(2) A 1–16. § és az 1–9. melléklet 2023. június 9-én lép hatályba.

1. melléklet a 19/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelethez

1. melléklet

2. melléklet a 19/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelethez

3. melléklet a 19/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelethez

4. melléklet a 19/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelethez

5. melléklet a 19/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelethez

6. melléklet a 19/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelethez

7. melléklet a 19/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelethez

8. melléklet a 19/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelethez

9. melléklet a 19/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelethez