Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2013. (VI. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közművek önerős építésének önkormányzati támogatásáról szóló 10/1992. (V.21.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2013. 07. 10

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2013. (VI. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2013.07.10.
a közművek önerős építésének önkormányzati támogatásáról szóló 10/1992. (V.21.) önkormányzati rendeletének módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Tisztelt Képviselő-testület!
Tisztelt Bizottságok!
Hajdúszoboszló város területén három ütemben megvalósult szennyvíz csatorna beruházás, és a Polgármesteri Hivatal szervezeti átalakításából eredően szükségessé vált a közművek önerős építésének önkormányzati támogatásáról szóló 10/1992. (V. 21.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: rendelet) aktualizálása, módosítása. (1. sz. melléklet)
A 2002-ben induló és 2011-ben befejeződő szennyvízcsatorna-hálózat építés I-II-III üteme beruházások során a lakosság részéről fizetendő közműfejlesztési hozzájárulás mértéke az akkori érintett ingatlan darabszámhoz került meghatározásra, mely hozzájárulás megfizetésével valamennyi érintett ingatlanhoz kiépült az utcai gerincvezetékkel egyidejűleg a bekötővezeték is. Jelen előterjesztés és rendelet módosítás célja, hogy az azóta eltelt időszakban esetlegesen létrejött új ingatlanok esetében (pld: telekmegosztás) meghatározza a közműfejlesztési hozzájárulás mértékét. Tekintve, hogy az I-III ütem beruházások során a befizetett hozzájárulásért az ingatlan bekötővezetéke is kiépítésre került, így jelen helyzetben a korábban megállapított hozzájárulás arányos részét javasoljuk meghatározni, mely csak a befogadó (gerincvezeték és telep) kiépítésére vonatkozó költségek arányos viselését tartalmazza. A hozzájárulás megfizetésével az ingatlan tulajdonosa jogosult lesz a gerincre történő rákötésre, azonban az utcai bekötővezeték kiépítése és annak költsége az ő további kötelezettségét képezi.
A fentiekre tekintettel a közműfejlesztési lakossági hozzájárulás mértéke a szennyvíz-csatorna hálózat valamennyi ütemében meghatározásra került a rendelet 1. és 2. mellékletében, valamint (2a) bekezdésében rögzítettek szerint.
A rendelet (2b) bekezdése a közműfejlesztési hozzájárulás megfizetésére részletfizetési lehetőséget biztosít.
A rendelet (2c) bekezdése rámutat, hogy a közműfejlesztési hozzájárulás befizetése csak a rákötés lehetőségét, és a korábban kiépített gerincvezeték részarányos költségeit tartalmazza, nem pedig az ingatlanra történő bekötővezeték kiépítését.
Korábban a rendeletből törlésre került a járdaépítésre vonatkozó fizetési kötelezettség, jelen előterjesztés keretében javasoljuk az útépítésre vonatkozóan is törölni a lakossági hozzájárulás fizetési kötelezettséget.
A rendelet 6. § (1) bekezdésében pontosításra került a rendeletben a Polgármesteri Hivatal szervezeti átalakítását követően a Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési Csoportjának megnevezése.
A Jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1) és (2) bekezdése értelmében a jogszabály előkészítője előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felmérte a szabályozás várható következményeit, melynek eredményeként a következőket állapította meg.
a./ Megvizsgálásra került a tervezett jogszabály valamennyi jelentősnek ítélt hatása, különösen
aa./ társadalmi, gazdasági, költségvetési hatás:
Az önkormányzat szempontjából a korábban megelőlegezett szennyvíz csatorna megvalósítási díjának lakosságot terhelő részének beszedésére nyújt lehetőséget. Ezzel elérhető, hogy adott utcában minden ingatan azonos mértékben járuljon hozzá a szennyvíz-csatorna hálózat kiépítéséhez.
ab./ környezeti és egészségügyi hatás:
Tekintettel arra, hogy a szennyvíz-csatorna hálózat már megvalósult; és az Önkormányzat megelőlegezte azon ingatlanok részére az lakossági önerőt amelyek nem igényelték a szennyvíz-csatornára történő rákötést, így környezeti és egészségügyi hatással nem kell számolni.
ac./ adminisztratív terheket befolyásoló hatás:
A rendelet 1. számú melléklete tartalmazott az város egy részére közműfejlesztési hozzájárulás fizetési kötelezettséget, így az adminisztrációs teher jelentős növekedésével nem kell számolni.
b./ a jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei:
A jogszabály módosításának hiánya, azt eredményezi, hogy szennyvíz-csatorna építés I. II. és III. ütemében megvalósult hálózatára történő rákötés önerejét az önkormányzat fizeti meg azon ingatlantulajdonosok helyett, akik nem igényelték korábban a hálózatra történő rákötést.
c./ jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi, pénzügyi feltételek:
A meglévő feltételeken túl további igény nem merül fel.
Hajdúszoboszló, 2013. június 18.
Szilágyiné Pál Gyöngyi
főmérnök