Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2014. (IX. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterület név- és házszámozás megjelölésének szabályairól szóló 8/2001. (VI. 01.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 10. 13

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2014. (IX. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

2014.10.13.
a közterület név- és házszámozás megjelölésének szabályairól szóló 8/2001. (VI. 01.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Tisztelt Képviselő-testület!
Tisztelt Bizottságok!
1. A 2013. évi CCXX. törvény alapján 2015. január 1-ig létre kell hozni a központi címregisztert. Ez olyan nyilvántartás lesz, mely hiteles adatforrást fog biztosítani a címadatot tartalmazó állami és önkormányzati nyilvántartások számára.
Ennek előkészítése érdekében a jegyzőknek legkésőbb 2014. november 15-ig ellenőrizniük és javítaniuk kell az illetékességi területükön lévő települési címek nyilvántartását és azt a központi szerv, a KEK KH részére rendelkezésre kell bocsátaniuk. A feladatot 216/2014. (VIII.28.) Korm.rendelet részletesen szabályozza.
Már a korábbi években is sok „címmel” kapcsolatos problémával találkoztunk, így már a tavalyi évben önkéntes módon hozzákezdtünk a nyilvántartott címek helyszíni felülvizsgálatához, s beszerzett adatainkat megküldtük felhasználás céljából a Járási Földhivatal részére is.
A felülvizsgálat során került előtérbe a közterület név- és házszámozás megjelölésnek szabályairól szóló 8/2001. (VI.01.) önkormányzati rendelet és annak 1. számú melléklete (utcanévjegyzék). Ezen jegyzéket a KEK KH által nyilvántartott közterület megnevezésekkel összevetve több eltérést, helyesírási hibát is találtunk. Ezen hiányosságok a központi rendszerben csak testületi döntéssel javíthatók ki.
Jelen javaslat elfogadásával a Képviselő-testület a rendelet mellékletét képező utcanévjegyzéket igazítja a valósághoz, rögzíti a tényleges helyzetet. Utcanévváltozás nem található a javaslatban, hiszen a Ve. szerint a választás napjáig utcanevet nem lehet megváltoztatni.
2. A Jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1) és (2) bekezdése értelmében a jogszabály előkészítője előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felmérte a szabályozás várható következményeit, melynek eredményeként a következőket állapította meg.
a/ Megvizsgálásra került a tervezett jogszabály valamennyi jelentősnek ítélt hatása, különösen
aa/ társadalmi, gazdasági, költségvetési hatás: A javaslatnak nincs ilyen hatása.
ab/ környezeti és egészségügyi hatás: A javaslatnak nincs ilyen hatása.
ac/ adminisztratív terheket befolyásoló hatás: A benyújtott módosító javaslat jelentős igazgatási munkakönnyítést jelent a jövőben, pontosabbá válhatnak a nyilvántartások.
b/ a jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei:
Lehetővé válik az irányadó Korm.rendeletben foglaltak pontos teljesítése.
c/ jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek:
A javaslat nem igényel ilyeneket.
Hajdúszoboszló, 2014. szeptember 8.
Dr. Sléder Tamás
aljegyző, irodavezető