Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2015. (III. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 13/2013. (V.09.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 04. 01
a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló 13/2013. (V.09.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Tisztelt Képviselő-testület!
Tisztelt Bizottság!
1. a./ Az ún. „vendégfogás” jelensége Hajdúszoboszlón is jól ismert, amely ellen az Önkormányzat eddig is fellépett és a jövőben is ezt kívánja tenni rendelkezésére álló eszközeivel. Ugyanakkor a magasabb szintű jogszabályokkal az összhangot meg kell teremteni.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerint „a vendégfogás … általában véve nem tekinthető jogszerűtlennek ...” Álláspontjuk szerint a „vendégfogási” tevékenység az Önálló vállalkozók tevékenységi jegyzéke bevezetéséről és alkalmazásáról szóló 36/2011. (XII.23.) KIM rendelet alkalmazásában az 749002 ÖVTJ kód alá sorolható (Közvetítési, ügynöki szolgáltatás). Így, aki e tevékenységre az engedélyt megszerzi, az előírt adókat megfizeti, jogszerűen jár el. „Az egyéni vállalkozóként tevékenységet végzők nyilvántartása és ellenőrzése a Megyei Kormányhivatal Járási Hivatalának feladata” – írja a NAV.
A fentiek alapján szükséges az ezen tevékenységet kriminalizáló önkormányzati rendelet módosítása.
b./ Az önkormányzati rendeletet két másik okból is szükséges módosítani.
A Képviselő-testület 2015. február 19-i ülésén új „hulladék-rendeletet” fogadott el, így a hivatkozott rendelet-számot módosítani kell.
A gyakorlati alkalmazók körében jelentős nehézséget okok jelenleg, hogy minden esetben bírságot kell kiszabni, legyen az eset bármily csekély súlyú is. A szakemberek javaslatára célszerűnek tűnik csekély súlyú esetekben figyelmeztetés alkalmazása, mely a későbbi elkövetésektől visszatarthat önmagában is.
2./ A Jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1) és (2) bekezdése értelmében a jogszabály előkészítője előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felmérte a szabályozás várható következményeit, melynek eredményeként a következőket állapította meg.
a./ Megvizsgálásra került a tervezett jogszabály valamennyi jelentősnek ítélt hatása, különösen
aa./ társadalmi, gazdasági, költségvetési hatás: A módosítás részben a NAV álláspontját tükrözi, illetve a bírság helyetti figyelmeztetés jelentős kedvezmény az állampolgárok részére.
ab./ környezeti és egészségügyi hatás: A rendeletnek nincs ilyen hatása.
ac./ adminisztratív terheket befolyásoló hatás: Valamelyest csökkenhet a Hivatal ügyleterheltsége.
b./ a jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei: A NAV álláspontját próbáljuk a rendeletben is érvényesíteni. A korábbi hulladék-rendelet hatályon kívül lett helyezve, így az újnak a beemelése szükségszerű.
c./ jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: A javaslat nem igényel ilyeneket.
Fentiek alapján kérem a mellékelt rendelet-tervezet megtárgyalását és szíves elfogadását.
Hajdúszoboszló, 2015. március 10.
dr. Sóvágó László
polgármester