Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2015. (IX. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról

Hatályos: 2015. 10. 01
a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról
Végső előterjesztői indokolás
Tisztelt Képviselő-testület!
Tisztelt Bizottságok!
A Képviselő-testület 115/2015. (VI.11.) Képviselő-testületi határozatában döntött arról, hogy a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/C. § alapján a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésének, szállításának és ártalmatlanításra történő átvételének közszolgáltatási szerződés keretében történő ellátása érdekében pályázatot hirdet.
A felhívásra 1 db érvényes ajánlat érkezett a Loós és Társa Kft. (székhely: 4031 debrecen, Csillagvirág u. részéről, mely cég jelenleg is végzi ezen szolgáltatást a városban, igaz vállalkozási alapon.
A cég által megajánlott díj nettó: 1.368,-ft/m3 (bruttó 1.737,-Ft/m3)
(A pályázati felhívás szerint közszolgáltató a díj felülvizsgálatát leghamarabb 2016. szeptember 30-ig kezdeményezheti a következő évre vonatkozóan, így a megajánlott díj 2016.12.31. napjáig érvényes.)
A közszolgáltatási szerződés időtartama: 2015.10.01. – 2018.12.31.
Jelenleg az Önkormányzat nem rendelkezik a feladatellátásra vonatkozóan közszolgáltatási szerződéssel, tekintve, hogy a város külterületén nincs kiépített ivóvíz hálózat, a kertségekbe kiköltözött lakosság nagy része pedig nem lakóépületben lakik.
A Vgt. szerint az önkormányzat a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozóan a törvényben meghatározott kötelező rendeletalkotási tárgykörökben, rendeletet is köteles alkotni. A rendelet megalkotása előtt a közszolgáltató kiválasztására irányuló eljárást le kellett folytatni, tekintve, hogy a rendeletben többek között nevesíteni kell a közszolgáltató személyét is.
A Korm.r. 1. § (2) bekezdése alapján „az ingatlanon keletkező vízfelhasználás esetén az ingatlan tulajdonosa, vagyonkezelője, vagy egyéb jogcímen használója évente legalább egy alkalommal köteles a közszolgáltatás igénybe vételére, kivéve, ha jogszabály eltérően rendelkezik.
A Vgt. 44/I. § (1) alapján a települési önkormányzatot a közszolgáltatás megszervezéséért és működtetéséért a költségvetési törvényben biztosított módon és összegben feladathoz kötött támogatás (fajlagos összege: 100,-Ft/m3) illeti meg abban az esetben, ha e kötelezettségének maradéktalanul eleget tesz. A támogatás az összegyűjtött és hatóságilag kijelölt lerakóhelyen igazoltan elhelyezett, nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyisége (m3) után illeti meg azon önkormányzatokat, amelyek
1. a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII törvény alapján szervezett közszolgáltatás ellátásáról közszolgáltatóval kötött, hatályos szerződés útján,
2. a környezet és vízbázisok védelme érdekében a közműves csatornahálózattal el nem látott településrészein keletkezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtéséről ártalmatlanítás céljából gondoskodnak.
Az összeg a fajlagos ráfordítások (díjak) csökkentéséhez járul hozzá. A támogatást a települési önkormányzatok a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz becsült évi mennyisége (m3) alapján igénylik, és annak tényleges közszolgáltatási szerződés szerint összegyűjtött mennyisége alapján számolnak el.
A támogatás kizárólag a támogatás céljának megfelelően, a lakossági ráfordítások (díjak) csökkentésére fordítható.
A Vgt. 44/D. § -a szabályozza a közszolgáltatási díj meghatározásának szempontjait, így figyelembe kell venni:
1. a háztartási szennyvíz mennyiségét
2. a közszolgáltatást működtető szolgáltató hatékony működéséhez szükséges folyamatos ráfordítások, ezen belül a begyűjtés költségeit,
3. a közszolgáltatás fejleszthető fenntartásához szükséges költségeket,
4. a közszolgáltatás megkezdését megelőzően felmerülő, a közszolgáltatás ellátáshoz szükséges beruházások költségeit.
A közszolgáltatás ellátásáért meghatározott díjat csökkenteni kell a közszolgáltatás ellátásához biztosított költségvetési támogatással. Ezen túl az önkormányzat különböző kedvezményeket és mentességeket állapíthat meg, melynek mértékét díjkompenzáció formájában meg kell térítenie a közszolgáltató részére.
Fenti díjmegállapítással ellentétben a szippantott szennyvízre vonatkozó rezsicsökkentésről, valamint egyes törvényeknek a további rezsicsökkentéssel összefüggő módosításáról szóló 2013. évi CXIV. törvény 1. §-a alapján a szolgáltatási egységre jutó összeg (beleértve az alapdíjat) a 2013. július 1-jét követő időszakban teljesített szolgáltatás vonatkozásában nem haladhatja meg a 2013. január 31-én jogszerűen alkalmazott díjtételek és egyéb számlaelemek alapján, ugyanazon feltételekkel számított összeg 90%-át. Jelen esetben ezen szabályozás nem értelmezhető esetünkben, hiszen az önkormányzatnak ebben az időszakban nem volt ilyen díjmegállapítása.
(A BM egyik 2014. évben kelt állásfoglalása alapján ilyen esetben a törvény díjmegállapítására vonatkozó szakasza nem vonatkoztatható az adott településre, azonban állásfoglalása nem tekinthető a jogalkalmazók számára kötelező jogi iránymutatásnak, arra sem bíróság, sem más hatóság előtt nem lehet hivatkozni.
E kérdéskörben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kiemelt Közszolgáltatások Főosztálya is adott ki tájékoztatást 2014. évben, melyben megállapította, hogy a rezsicsökkentésről szóló törvény díjmegállapításra vonatkozó szakasza ilyen esetekben nem alkalmazható. Tekintve, hogy a kérdéses időpontban a szolgáltatást egyéni vállalkozó végezte, aki a lakosság kérésére és szükség szerint ment ki az ingatlanhoz, így megoldásként az általa alkalmazott díj vehető alapul a pályázati kiírásnál és ezen összeget mérsékelve, a rezsicsökkentés szellemében lehet a közszolgáltatást megvalósítani. Természetesen ezen állásfoglalás sem tekinthető jogi iránymutatásnak.)
2013. évben, egészen 2014. őszig Hajdúszoboszlón Kovács Mihály egyéni vállalkozó végezte a szolgáltatást, a díjmegállapítás szempontjából figyelembe vehető időszakban általa alkalmazott díj a lakosság részére - tájékoztatása alapján - bruttó 1930,-Ft/m3 volt, melynek 90%-a 1.737,-Ft/m3, mely díjat nem haladja meg a Loós és Társa Kft. által megajánlott díj.
Az önkormányzat jogszabályi kötelezettségére illetve a beérkezett érvényes ajánlatra tekintettel javasoljuk a közszolgáltatási szerződés megkötését 2015.10.01. – 2018.12.31. időtartamra vonatkozóan a Loós és Társa Kft.-vel. A vonatkozó rendelet tervezetet mellékelten csatoljuk előterjesztésünkhöz.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1)-(2) bekezdései alapján a jogszabály előkészítője előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felmérte a szabályozás várható következményeit, amelynek eredménye a következő:
a) a tervezett jogszabály valamennyi jelentősnek ítélt hatása, különösen:
aa) társadalmi, gazdasági, költségvetési hatás: A közszolgáltatási feladatellátás ellenőrzött módon történik a jogszabályi előírásoknak megfelelően, ugyanakkor nem várható az intézkedésnek olyan hatása, hogy a lakosság körében jelentősen meg fog növekedni a közszolgáltatást igénybe vevők száma az ezt megelőző időszakhoz képest. A közszolgáltató cég részéről alkalmazható díj mértékét behatárolja a 2013. évi CXIV. törvény díjmegállapításra vonatkozó - rezsicsökkentés – szabályozása, mely során félő, hogy a közszolgáltatás veszteséges működtetése okán az önkormányzatnak külön költségvetési forrást szükséges majd a későbbiekben a feladatellátásra fordítani. A központi normatíva összege (100,-Ft/m3) messze nem fedezi a felmerült és indokolt költségeket.
ab) környezeti és egészségi következmények: a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtése, szállítása és ártalmatlanításra történő átadása szabályozott és ellenőrzött kereteken belül történik - ahogyan eddig is -, ugyanakkor az intézkedéssel továbbra sem biztosított a lakosság által létesített tárolók vízzáróság szempontjából történő megfelelőssége.
ac) adminisztratív terheket befolyásoló hatás: a hivatal munkatársai részére többlet adminisztrációs terhet jelent a feladatellátással kapcsolatos normatíva igénylési, elszámolási illetve a közszolgáltatási szerződésből fakadó nyilvántartási, elszámolási, teljesítésigazolási, ellenőrzési feladatok ellátásával kapcsolatos teendők.
b) a jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei: a jogszabály megalkotása elengedhetetlen az önkormányzat részéről, hiszen felsőbb jogszabály az önkormányzatok számára kötelező közszolgáltatásként jelölte ki a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésével, szállításával kapcsolatos feladatok ellátásának megszervezését. A jogszabály megalkotásának hiánya valószínűsíthetően magas bírság kiszabását eredményezné.
c) a jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: nincs lehetőség a hivatali létszám bővítésére, így a feladatellátás a meglévő munkavállalói körében történik.
Kérjük a Tisztelt Bizottságot/Képviselő-testületet, előterjesztésünket megtárgyalni, döntését meghozni, a csatolt rendelet-tervezetet támogatni szíveskedjen.
Hajdúszoboszló, 2015. augusztus 24.
Szilágyiné Pál Gyöngyi
városfejlesztési irodavezető-helyettes