Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2015. (XI. 12.) önkormányzati rendeletének indokolása

az első lakáshoz jutók támogatása és önkormányzati szociális telekvásárlásról

Hatályos: 2015. 12. 01
az első lakáshoz jutók támogatása és önkormányzati szociális telekvásárlásról
Végső előterjesztői indokolás
Tisztelt Képviselő-testület!
Tisztelt Bizottságok!
Hajdúszoboszló városban jelenleg az igénybe vehető helyi lakáscélú támogatási formákat a - többször módosított - 9/2012. (III.22.) számú önkormányzati rendelet szabályozza.
Jelenleg a támogatásokat Hajdúszoboszló Város Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat) vissza nem térítendő támogatás formájában nyújtja. A támogatás összege 200.000.-Ft és gyermekes családok esetén 250.000.-Ft. Az elmúlt három évben (pl. 2014-ben 5 megállapítás) a támogatással kapcsolatos tapasztalatok valamint a pénzintézeti hitelezési tendenciák arra késztettek bennünket, hogy átgondoljuk ezen támogatási formák jogosultsági feltételeit, valamint a támogatás mértékét és módját. Ennek megfelelően ezen támogatás szabályozására új rendelettervezetet (a javaslat melléklete) terjesztünk a döntéshozók elé. A legfontosabb változások a következők:
1. az első lakáshoz jutás korösszetétele a 40 évnél idősebbekre is kiterjedt,
2. a lakás vásárláshoz, építéshez pénzintézetek által nyújtott hitelek feltételeként megszabott, eddig megszokott feltételeknél, jóval magasabb jövedelmi viszonyok megléte szükséges a hitelkérelmek pozitív elbírálásához,
3. a támogatási összeg növelése,
4. a kérelmezők nagyon kevés száma,
5. szociális alapon értékesítendő építési telkek elbírálásakor szintén ezen rendelet jogosultsági feltételeit vizsgálja a döntéshozó, így itt is a hitelképes kérelmezők ezen önkormányzati támogatásból a jövedelem határ miatt kiesnek,
6. a rendelettervezet a támogatás odaítélésének eljárásának egyszerűsítését tartalmazza (a kérelmek és a döntés 15-15 napos kifüggesztésének törlése).
A jelenleg javasolt támogatási forma összességében egy lakásépítés és vásárlás tekintetében nem sok, de a kérelmezőket anyagilag nem terheli valamint az önkormányzat számára is még elviselhető anyagi ráfordítás mellett tudja támogatni a városban élő vagy véglegesen itt letelepedni szándékozó fiatal párokat.
A fentiek megvalósítását az új helyi rendelet-tervezet tartalmával kívánjuk megoldani az alábbiak szerint.
Rendelettervezet részletes indoklása:
(1. §) – (2. §)
A rendelet-tervezet meghatározza a támogatott személyek körét, valamint általános feltételként jelöli meg a fiatal házasok, gyermekét egyedül nevelő szülők lakáshoz jutását.
(3. §)-(4. §)
A tervezet az általános feltételeinél 5 éves Hajdúszoboszlói lakcímmel rendelkező és itt életvitelszerűen élő, 45 évesnél nem idősebb kérelmezőt határoz meg. Jövedelmi feltételek mellé speciális feltételeket is társít, valamint a kérelem benyújtására rendelkezésre álló időt határozza meg.
A támogatás Hajdúszoboszló Város közigazgatási területén történő, lakásvásárláshoz, illetve lakásépítéshez nyújtható – ha az ingatlanban közös tulajdonjogot szereznek – a támogatott személyek.
A kérelmezők egy főre jutó havi jövedelme családosok esetén 114.000.-Ft/fő míg gyermektelen házaspárok esetén az egy főre jutó havi jövedelem nem haladhatja meg a 142.500.Ft/fő összeget, valamint 2 M Ft-ot meghaladó ingatlan tulajdonnal nem rendelkeznek.
A támogatás iránti kérelmek folyamatosan nyújthatóak be, támogatás az éves költségvetésben biztosított pénzügyi keretösszeg erejéig állapítható meg. A támogatási összeg megállapításánál azt tartottuk szem előtt, hogy egész évben, folyamatosan támogathassa a fiatal házasokat az önkormányzat. Az összeg maximum 350.000.-Ft amennyiben gyermek is van a családban. A támogatási összeg vissza nem térítendő támogatás, mely egyszer vehető igénybe.
(5. §)-(6. §)
A kérelmeket az Igazgatási Iroda/ Egészségügyi, Szociális Igazgatásához rendszeresített formanyomtatványon, a csatolandó mellékletekkel együtt lehet benyújtani. A döntéshozó – átruházott hatáskörben – Hajdúszoboszló Város Képviselő-testületének Igazgatási, Egészségügyi, Szociális Bizottsága. A határozatában megállapított támogatási összeg folyósítását a támogatási szerződés kötése után az ügyfél számlájára való átutalással teljesíti a Gazdasági Iroda.
A jogosulatlanul igénybevett támogatást 5 éven belül teljes összegben vissza kell fizetni.
(7. §)
Az önkormányzat által a szociális alapon értékesítendő építési telkek pályázati kiírása e rendeletben meghatározott jogosultsági feltételeket tartalmazza és a döntéshozó szintén a szakbizottság. A 7/1994. (III.14.) számú hatályon kívül helyezett rendeletünk alapján megítélt támogatásokkal kapcsolatos kérelmek elbírálása szintén a szakbizottság hatásköre.
(8. §)-(9. §)
A záró rendelkezésekben a rendelet hatályba lépése 2015. december 01. A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti az első lakáshoz jutók támogatásáról szóló többször módosított 9/2012. (III.21.) számú és a 7/1994. (III.14.) számú önkormányzati rendeletek, de az e rendelet alapján folyósított és még le nem zárt támogatásokra továbbra is ezen szabályokat kell alkalmazni. A döntéshozó a szakbizottság.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. §-a előírja a jogszabály előkészítőjének azon kötelezettségét, hogy előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felmérje a szabályozás várható következményeit. Az előzetes hatásvizsgálat eredményéről a helyi önkormányzat képviselő-testületét tájékoztatni kell.
Társadalmi, gazdasági hatások
Az ügyfelekkel való kommunikáció és a döntés előkészítés során igazolódott, hogy a támogatás jelen formájában több család estében nem éri el célját. Az új rendelettel az önkormányzat szélesebb körben tudja segíteni a fiatal párok otthon teremtési elképzeléseit, illetve a támogatás segítséget nyújthat részükre. A változások bemutatásának nyilvánosságát a Polgármesteri Hivatal honlapján fellelhető előterjesztés biztosította. A lakosság részéről sem a szociális ügyekért felelős bizottsághoz, sem a szociális igazgatáshoz észrevétel nem érkezett.
Költségvetési hatás:
A rendeletben szabályozott támogatásra fordítandó keret a város költségvetésében rendelkezésre áll.
Környezeti, egészségi következmények
A rendelet-tervezet környezeti hatása nem mérhető.
Adminisztrativ terheket befolyásoló hatások
A rendelettervezet szerinti támogatási formák intézése ugyanolyan számú ügyintézőt követel meg, várhatóan nőni fog a támogatásra rászorulók száma.
Jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következménye
A fiatal párok otthonteremtési támogatása egyrészt anyagi segítség, másrészt az önkormányzat fiatal párok, fiatal munkaerők és a városban maradás lehetőségének egy pozitív megoldása. A külterületi ingatlan vásárlás támogatásával a szociálisan rászoruló lakosok jelentős esélyt kapnak lakhatásuk végleges megoldására.
Jogszabályi alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek:
A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi feltételek nem változnak, a pénzügyi feltételek az önkormányzat adott évi költségvetésében biztosítottak.
Hajdúszoboszló, 2015. november 03.
Tisztelettel:
Kunkliné Dede Erika
irodavezető-helyettes