Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015. (I. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a fizető parkolásról szóló 5/2012. (III. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 02. 01

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015. (I. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2015.02.01.
a fizető parkolásról szóló 5/2012. (III. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Tisztelt Képviselő-testület!
Tisztelt Bizottságok!
Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2014. november 27-i ülésén az alábbi döntést hozta:
„163/2014. (XI. 27.) Képviselő-testületi határozat
Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselő-testülete egyetért azzal, hogy 2015. február 1-től a József Attila utca eleje (Délibáb Szállodáig), a Mátyás király sétány, Hungarospa Gyógyfürdő téli bejárata előtti tér kivételével, a hajdúszoboszlói lakosok parkolási díjat ne fizessenek, a június-július-augusztus nyári hónapok kivételével.
Utasítja az illetékeseket, hogy a testület januári ülésén az önkormányzati rendelet módosítását terjesszék elé.
Határidő: 2015. január 31.
Felelős: polgármester”
Mivel a fenti döntés a módosítandó parkolási rendszer részletszabályait nem tartalmazza, így a Hivatal illetékesei a fizető parkolókat üzemeltető Hajdúszoboszlói Városgazdálkodási Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság illetékeseivel egyeztetéseket folytattak le a részletszabályok megalkotása érdekében.
A fenti döntés végrehajtásán kívül más elemeket is tartalmaz a rendelet-tervezet, de ezek döntően az üzemeltetéssel kapcsolatos változásokat öntik jogi formába (pl. , bizottság, üzemeltető nevének változása, bérletrendszer és díjfizetési mód változása, pótdíj központi jogszabályban történő rögzítése), illetve szükséges a nem rendeltetésszerű használat szabályainak módosítása (különösképpen a parkolókban is zajló rendezvényekre tekintettel).
A Képviselő-testület fenti döntése egy új (12/A.) §-ban ölt jogi formulát.
Bár felmerült, hogy a „szezon” kezdő dátuma ne június 15., hanem június 1-je legyen, ezen döntés olyan kiadást eredményezne az üzemeltetőnél, melyet a bevételei nem fedeznek, így üzemeltető kérte, hogy maradjon a régi kezdődátum.
Az (1) bekezdés mondja ki, hogy díjmentesen várakozhat személyszállító gépjárműjével – ide nem értve az autóbuszt - az az üzemben tartó magánszemély, aki Hajdúszoboszlón - a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény szerinti nyilvántartás szerint – lakóhellyel, annak hiányában tartózkodási hellyel rendelkezik és Hajdúszoboszló Város Önkormányzata irányában nem áll fenn 30 napot meghaladóan - végrehajtható - gépjárműadó hátraléka.
Ebből látható, hogy vannak bizonyos korlátozások, melyek nagyon is ésszerűnek mutatkoznak és a polgármester úrral egyeztetésre kerültek. Kizárólag a személyszállító - busznak nem minősülő - gépjárműre jár mentesség (azaz pl. kisteherautóra nem), a mentességet kérőnek a jogszabály szerint hajdúszoboszlói lakóhellyel kell rendelkeznie (vagy ha lakóhellyel nem rendelkezik, akkor hajdúszoboszlói tartózkodási hellyel), és az Önkormányzat irányában nem lehet 30 napot meghaladóan végrehajtható gépjárműadó hátraléka. Utóbbi feltételről azt gondoljuk, hogy teljes joggal elvárható egy állampolgártól, hogy amennyiben valamilyen kedvezményt kap, akkor jogszabályi kötelezettségének is tegyen eleget (több magyar település szabályozásában is található hasonló megoldás).
Helyileg 3 fizető parkoló kerül kiemelésre, ezen helyeken június 15. és augusztus 31. között nem jár díjmentesség (Gyógyfürdő termál bejárata előtti, Mátyás király sétány, József Attila utca I. (Fesztivál tér előtti)). A korlátozás ésszerű, hiszen ezek a legfrekventáltabb parkolók, és jogos elvárás lehet a jelentős összegű napi parkolási díjat (napi 1500,-Ft) megfizetők részéről, hogy ezen fizető parkolók általuk is használhatók legyenek, azaz ne csak hajdúszoboszlói gépjárművek parkoljanak azokban. Természetesen a 2015-ös év felfogható próbaévként is, a szezon végével le lehet vonni a konzekvenciákat, hogy ezen a rendszeren kell-e, érdemes-e finomítani, hiszen más parkolóknál (pl. kisposta előtti, Gambrinusz közi, Aqua-Palace előtti) is előfordulhat, hogy a környék üzleteiben, a fürdőben, a hotelekben dolgozók egész napra elfoglalják a parkolókat, így másoknak egyáltalán nem marad parkolóhely ezen részeken, még fizetési szándék mellett sem.
A kedvezmény igénybe vételéhez regisztrálni kell az üzemeltetőnél. Az üzemeltető kérése, hogy ez ne személyesen történjen, hiszen erre nincs személyi kapacitása (városi szinten kicsit több mint 7000 személygépjármű volt adóztatva 2014-ben az önkormányzati adóhatóság részéről, természetesen a tényleges szám naponta változhat, de a nagyságrendet jelzi!). A regisztrálás 2 módon történne: az üzemeltető internetes oldalán elektronikus formában vagy levélben papíralapon. Mindkét esetben be kell nyújtani a forgalmi engedély másolatát szkennelve vagy papíralapon. A díjmentesség akkortól él, amikor a kérelem befogadásáról az üzemeltető visszaigazolást küld elektronikusan vagy papíralapon a kérelmező részére. A kérelem határozatlan időre szól, azaz a jelenlegi javaslat szerint nem kell pl. évente megismételni.
A rendelet szabályozza a kedvezmény megszűnésének eseteit, illetve a kényszerszünetelés egy esetét (pótdíjtartozást nem fizeti meg jogosult) is. A jogosultnak a változás(ok)ról 15 napon belül értesítést kell küldenie az üzemeltető irányában. Mivel az üzemeltetőnek nem áll rendelkezésre semmiféle kontrolladata a gépjárművek tekintetében, ezért a későbbiekben szükségessé válhat a Hivatal segítsége a felülellenőrzésben.
A rendelet 1. és 2. számú melléklete is módosításra kerül. A tényleges állapothoz kerül hozzáigazításra a fizető parkolók felsorolása, az egyes parkolók díjövezeti besorolásai, illetve az 1988. évi I. törvény díjfizetésre vonatkozó szabályainak megfelelően kerülnek feltüntetésre a fizetendő díjak (a minimális díj ugyanis eltérhet jegykiadó automatás, mobiltelefonos fizetés, vagy kézi díjbeszedés esetén), valamint a pótdíjra vonatkozó rész törlésre kerül, hiszen azt a központi jogszabály rendezi.
Hajdúszoboszló, 2015. január 20.
dr. Sléder Tamás
irodavezető, aljegyző