Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2016. (III. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

szociális, gyermekvédelmi és egészségügyi ellátások módosításáról

Hatályos: 2016. 03. 17
szociális, gyermekvédelmi és egészségügyi ellátások módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Tisztelt Képviselő-testület!
Tisztelt Bizottságok!
A javaslataink I. és II. fejezete a 2016 évi térítési díjakról szól.
A Képviselő-testületnek minden év április 1-ig felül kell vizsgálni a bölcsődei és szociális ellátások intézményi térítési díjait. Mint minden évben a két intézmény intézményvezetője a mellékletben szereplő intézményi térítési díjak megállapítására tettek javaslatot.
I. A szociális szolgáltatásoknál az intézményi térítési díj meghatározásakor a szolgáltatási önköltség az intézményi térítési díj felső határa. A tavalyi évhez képest jelentős változás a számított szolgáltatási önköltségben nem mutatkozik, ezért térítési díj emelést nem javaslunk. Tehát az étkeztetés, étkeztetés házhozszállítással illetve a támogató szolgáltatás térítési díjainak emelését nem javasoljuk. Az ellátottak terhelhetőségét figyelembe vettük javaslatunk kialakításánál. Jelentősebb változás hogy a házisegítségnyújtás esetében a központi jogszabályváltozásnak megfelelően szét kellett választani a tevékenységi köröket. Az ellátás keretében az ellátott gondozását végző szakképzett dolgozók által végzett személyi gondozásra illetve a gondozás mellett elvégzett - szakértelmet nem igénylő – feladatok (takarítás, bevásárlás, gyógyszerek felírása stb.) elvégzése a szociális segítés.
A gondozás esetében továbbra is javasoljuk az eddigi – csökkentett – intézményi térítési díjak meghatározását, míg szociális segítés esetén pedig a gondozáshoz képest mérsékeltebb ár ( 200 Ft/óra) meghatározását javasoljuk. Számításaink szerint, mivel a bevásárlás, gyógyszerkiváltás, gyógyszerfelíratás feladatainak ellátásáért is fizetni szükséges, ezért arányaiban az ellátottak hasonló havi térítési díjat fognak fizetni. Az ellátási órákat figyelembe véve ugyanis fele gondozási, másik fele segítési feladatok ellátásából adódik. A tavalyi évhez hasonlóan (jogszabályi előírásoknak megfelelően) az előterjesztés mindhárom település intézményi térítési díjainak tervezetét tartalmazza.
II. A bölcsőde vonatkozásában az elmúlt évhez képest az intézményi térítési díj számításában változások nem történtek, az a törvényi szabályozás viszont ugyanúgy érvényben van, hogy a kisgyermekek gondozására, nevelésére külön térítési díjat kell megállapítani. Előterjesztőként és a bölcsőde vezetőjének álláspontja szerint is továbbra is szeretnénk, ha a gondozási térítési díjat nem kellene fizetni a szülőknek, vagyis a gondozási díjat 0,-Ft/napban állapítaná meg a fenntartó. A központi jogszabályi változásokat figyelembe véve – a bölcsődébe a beíratott gyermekek közül a különböző kedvezményre jogosító tényezők betartása miatt – jelenleg 20 gyermek fizet az étkezésért térítési díjat, így a gondozásért is hasonlóan ezt a kört lehetne kötelezni térítési díj fizetésre. Ezen okokból nem látjuk jelentősnek az intézmény bevételének csökkenését, de az esetleges térítési díj bevezetése negatív megítélést vonhat maga után.
Ennek megfelelően terjesztjük a Tisztelt Képviselő-testület elé a bölcsőde intézményi térítési díjait tartalmazó táblázatot, valamint a Hajdúszoboszlói Kistérségi Szociális, Család- és Gyermekjóléti Központ által számított intézményi térítési díjakat, és az intézményvezetők által javasolt, csökkentett összegű intézményi térítési díjakat tartalmazó táblázatokat.
Javaslatunk III. fejezete az első lakáshoz jutók önkormányzati támogatásának rendeletmódosításáról szól.
III. Az első lakáshoz jutók támogatása és önkormányzati szociális telekvásárlásról szóló 29/2015. (XII.12.) rendelet szabályozása az elbírált kérelmek száma illetve a megítélt támogatások (8 db) alapján a jogosultsági feltételek szabályozása alapesetben jónak tűnik, a támogatást kérők körében viszont vannak olyan kérelmezők ahol a szigorúan vett szabályozásoknak önhibájukon kívül esetlegesen méltányolható nem megfelelőségek jelentkeztek. Ilyen például az életkori behatárolás, az életvitelszerű itt lakás megszakítása vagy az főre jutó jövedelemhatár túllépése. Szeretnénk a Tisztelt döntéshozók számára egy olyan javaslatot tenni, mellyel a rendelet alapvető szellemiségének figyelembe vételével összhangban, vagyis a fiatalok a városhoz való kötődését, továbbá, hogy valóban az első lakásuk megszerzése és a városban való további életvitel megteremtése a cél. Ezért nagyon behatárolt és taxatíve vizsgálható körülmények esetében a rendelet méltányossági jogkörrel bővülne. A rendelet egy bekezdéssel egészülne ki, ahol 3 jogosultsági feltételnél eltérhet a döntéshozó.
Javaslatunk IV. fejezete az egészségügyi alapellátás helyi rendeletének felülvizsgálatáról szól.
IV. Hajdúszoboszló Város Önkormányzata egy db egészségügyi tárgyú rendeletet alkotott. Ezen rendelet tartalmazza az egészségügyi alapellátás körzeteinek, területi ellátási kötelezettségének rendelkezéseit. A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Államtitkári utasítása alapján törvényességi felügyeletének jogkörében eljárva 2016. január 18-án érkezett megkeresésében az egészségügyi tárgyú rendeletekről is kért adatokat. Jelenleg március 1-jén érkezett újbóli megkeresése alapján kéri, hogy a hatályos egészségügyi tárgyú önkormányzati rendeleteket felülvizsgálni, valamint ezzel egyidejűleg azok magasabb szintű jogszabályokkal – egészségügyi alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvény 5. § és a 6. § (1)-(2) bekezdése - való összhangját biztosítani szíveskedjen az önkormányzat. Ezzel egyidejűleg a felülvizsgált rendeletet az alapellátásért felelős Országos Módszertani Intézet véleményével együtt kérik 2016. április 30-ig a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Építésügyi, Hatósági, Oktatási és Törvényességi Felügyeleti Főosztálya részére megküldeni.
Az egészségügyi alapellátás körzeteinek meghatározásáról szóló 19/2010. (XII.16.) számú önkormányzati rendelete a felsőbb jogszabályokkal összhangban van, egy ponton kellene azt kiegészíteni, mely arról szól, hogy a város önkormányzata háziorvosi ügyeletet is biztosít. A feladatellátást 2007. május 01-től kistérségi központi orvosi ügyelet formájában látja el. A kiegészítést a rendelettervezet tartalmazza.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. §-a előírja a jogszabály előkészítőjének azon kötelezettségét, hogy előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felmérje a szabályozás várható következményeit. Az előzetes hatásvizsgálat eredményéről a helyi önkormányzat képviselő-testületét tájékoztatni kell.
Társadalmi, gazdasági hatások
A gyermekvédelmi és a szociális szolgáltatásos rendelet módosítás tartalma központi jogszabálynak megfelelően minden év április 1-ig a fenntartó számára kötelező előírást tartalmaz az intézményekben nyújtott szolgáltatások intézményi térítési díjának meghatározására. Az elmúlt évekhez hasonlóan a jelenlegi előterjesztés csökkentett intézményi térítési díjakat javasol megállapítani a döntéshozó számára, ezzel a szolgáltatást igénybe vevők megtartására, valamint a szolgáltatás még szélesebb körben való nyújtására ad lehetőséget.
Az első lakáshoz jutók önkormányzati támogatása ügyében ugyan szűk keretek közé szorított méltányossági jogkört biztosít a döntéshozó számára, mellyel a városban élő fiatalok még nagyobb százaléka tud élni a támogatás lehetőségével.
A 2015. évben hatályba lépett egészségügyi alapellátásokról szóló törvény meghatározza az önkormányzat feladatai között azt a jogkört, hogy az alapellátások tekintetében a területi ellátási kötelezettségeket, vagyis körzethatárokat rendeletben szabályozza. Ezen törvényi kötelességnek Hajdúszoboszló Város Önkormányzata eleget tett, de a háziorvosi ügyelet, mint Hajdúszoboszló város közigazgatási területe - mint egy körzet - ilyen megfogalmazásban nincs a rendeletben szabályozva.
A változások bemutatásának nyilvánosságát a Polgármesteri Hivatal honlapján fellelhető előterjesztés biztosította. A lakosság részéről sem a szociális ügyekért felelős bizottsághoz, sem a szociális igazgatáshoz észrevétel nem érkezett.
Költségvetési hatás:
A gyermekvédelmi és a szociális szolgáltatásos rendeletek esetében a javasolt térítési díjjal az intézmények 2016 évi tervezett bevételeinek teljesülése várható. Az első lakáshoz jutók rendelete által adott támogatások fedezete a város 2016. évi költségvetésének szociálpolitikai keretén belül rendelkezésre áll. Az egészségügyi alapellátás körzeteiről szóló rendelet jelenlegi módosításának költségvetési kihatása nincs.
Környezeti, egészségi következmények
A rendelettervezet környezeti hatása nem mérhető. Az egészségügyi hatása az étkeztetés biztosítása (minőségi, mennyiségi) a felnőttek és gyermekek testi-lelki állapotára pozitívan hat.
Adminisztrativ terheket befolyásoló hatások
A rendelettervezet módosításai plusz adminisztratív terheket nem jelent.
Jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következménye
A módosító rendelet megalkotása nélkül nem felelnek meg a helyi rendeletünk a magasabb rendű jogszabályoknak, mely törvényességi felügyeleti eljárást vonhat maga után.
Jogszabályi alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek:
A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi feltételek nem változnak, a pénzügyi feltételek az önkormányzat és a szolgáltató intézmények adott évi költségvetésében biztosítottak.
Hajdúszoboszló, 2016. március 05.
Tisztelettel:
Kunkliné Dede Erika
irodavezető-helyettes