Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2018. (X. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

a polgármesteri hivatal köztisztviselőit megillető juttatásokról és támogatásokról

Hatályos: 2018. 10. 26
a polgármesteri hivatal köztisztviselőit megillető juttatásokról és támogatásokról
Végső előterjesztői indokolás
Tisztelt Képviselő-testület!
Tisztelt Bizottság!
A polgármesteri hivatal köztisztviselőit megillető juttatásokról és támogatásokról szóló 13/2001. (XI. 01.) rendelet hatályon kívül helyezése vált szükségessé, tekintettel arra, hogy a felhatalmazó jogszabály – a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény – hatályát vesztette.
Ugyanakkor a helyébe lépő – a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (továbbiakban: Kttv.) – 237. §-a alapján továbbra is az önkormányzati képviselő-testület jogosultsága rendeletben szabályozni a hivatal köztisztviselőit megillető szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatásokat, szociális és kegyeleti támogatásokat.
A jogszabályváltozás magával hozza a korábbi rendelet tartalmi felülvizsgálatát az elmúlt évek gyakorlati tapasztalatai alapján. A még hatályos önkormányzati rendelet az aktív, illetőleg nyugállományú köztisztviselőknek adható juttatások és támogatások formáit szabályozza.
A hatályos rendeletben létező lakásfenntartási költségekhez, illetve albérleti díjhoz hozzájárulásra az elmúlt években nem került sor, így a rendeleti szintű fenntartásuk sem indokolt.
A korábbi szabályozáshoz képest a kegyeleti és temetési támogatás tekintetében változás, hogy a közszolgálat halottjává elhunyt nyugdíjas köztisztviselő is nyilvánítható, valamint a temetési támogatás mértéke differenciálódik.
A rendelet része marad, ugyanakkor szintén átalakításra és csökkentésre kerül a nyugállományú köztisztviselők támogatása, mely a gyakorlathoz igazodva kizárólag a nyugdíjas rendezvények lebonyolításához biztosít pénzügyi-jogi hátteret.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) 17. § (1) bekezdése értelmében a jogszabály előkészítője – a jogszabály feltételezett hatásaihoz igazodó részletességű – előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felméri a szabályozás várható következményeit. Az előzetes hatásvizsgálat eredményéről önkormányzati rendelet esetén a helyi önkormányzat képviselő-testületét tájékoztatni kell.
A hatásvizsgálat eredménye a következő:
1. A rendelet társadalmi, gazdasági, költségvetési hatásai: A rendelet társadalmi, gazdasági és költségvetési szempontból az előző évek gyakorlatához igazodik, így e tekintetben számottevő változással nem kell számolni.
2. A rendelet környezeti és egészségi következményei: Nem releváns.
3. A rendelet adminisztratív terheket befolyásoló hatásai: Nem releváns.
4. A rendelet megalkotásának szükségességét, a jogalkotás elmaradásának várható következményei: A korábbi önkormányzati rendelet – annak elavultsága miatt – a hatályos jogszabályi környezettel és a juttatások tekintetében felmerülő igényekkel sem állt összhangban.
5. A rendelet alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek adottak.
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet az előterjesztés megvitatására és a rendelet-tervezet elfogadására.
Hajdúszoboszló, 2018. október 15.
Tisztelettel:
dr. Sóvágó László