Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2020. (V. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

a társasházak felújításának pénzügyi támogatásáról szóló 9/2020. (IV. 23.) számú önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 05. 21
a társasházak felújításának pénzügyi támogatásáról szóló 9/2020. (IV. 23.) számú önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Tisztelt Képviselő-testület!
Tisztelt Bizottságok!
Hajdúszoboszló Város Önkormányzata a 9/2020. (IV.23.) rendelete alapján kiírásra került a társasházak felújításának pénzügyi támogatásáról szóló pályázati felhívás.
A rendelet értelmében a pályázat a tárgyévben megjelent pályázati felhívás megjelenésétől számított 30 napon belül nyújtható be erre a célra rendszeresített pályázati nyomtatványon. A pályázatok benyújtási határideje jelenleg 2020.06.15.
Az érintett társasházak egy részétől megkeresés érkezett a benyújtási határidő módosítására. Kérelmüket azzal indokolták, hogy a járványhelyzet miatt az egészségügyi előírásokat figyelembe véve nem tudják az előírt közgyűlési döntéseket meghozni. Azért, hogy a minden szükséges dokumentumot beszerezhessenek, kérik a határidő módosítását.
Fentiek okán előkészítésre került a 9/2020. (IV.23.) rendelet módosítására vonatkozó javaslatunk, a kapcsolódó pályázat felhívás módosításával együtt. A módosítási javaslat támogatása esetén 3 ütemben nyílik lehetőség a pályázatok benyújtására:
a) 2020.05.15 és 2020.06.15 között
b) 2020.07.15 és 2020.08.15 között
c) 2020.09.15 és 2020.10.15 között
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1)-(2) bekezdései alapján a jogszabály előkészítője előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felmérte a szabályozás várható következményeit, amelynek eredménye a következő:
a) a tervezett jogszabály valamennyi jelentősnek ítélt hatása, különösen:
aa) társadalmi, gazdasági, költségvetési hatás: A jogszabály módosításának jelentős társadalmi hatása nyilvánul meg abban, hogy valamennyi érintett számára elegendő idő áll rendelkezésre a pályázata összeállítására, a szükséges és lehetséges források felkutatására és a fejlesztéshez történő biztosítására. A módosítási javaslatnak nincs gazdasági és költségvetési hatása az Önkormányzatra nézve, míg az érintettek számára nagyobb eséllyel nyílik lehetőség költségvetési támogatás elnyerésére.
ab) környezeti és egészségi következmények: a rendelet módosításnak nincs környezeti vagy egészségügyi következménye.
ac) adminisztratív terheket befolyásoló hatás: A rendelet módosítás önmagában nem ró több adminisztrációs terhet a Hivatalra, mint amit az alaprendelet megalkotása jelentett.
b) a jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei: a jogszabály módostás megalkotása elengedhetetlen a támogatás minél szélesebb körben történő elérése érdekében.
c) a jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: a meglévő dolgozói állomány a hivatalban rendelkezésre áll, a 2020. évi költségvetésben a támogatáshoz szükséges forrás elkülönítésre került.
Kérjük a Tisztelt Képviselő-testületet / Bizottságokat előterjesztésünket megtárgyalni, a rendeletet módosítást és a kapcsolódó Pályázati felhívás módosítását támogatni szíveskedjen.
Hajdúszoboszló, 2020. május 11.
Szilágyiné Pál Gyöngyi
városfejlesztési irodavezető-helyettes