Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2020. (VI. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 06. 25

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2020. (VI. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2020.06.25.
a közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Tisztelt Képviselő-testület!
Tisztelt Bizottságok!
Az elmúlt képviselő-testületi üléseken számos döntés született a Szent István park és környezetében közterületi funkciók lehetséges helyszíneiről, tervezett formájáról, a hasznosítás mikéntjéről.
Figyelembe véve az utóbbi időszakban jellemző vészhelyzetet, valamint a gazdasági problémákat, a döntések végrehajtása és a gazdaság élénkítése érdekében a közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV.25.) számú rendelet módosítása válik szükségessé.
A rendelet módosítás főbb elmei:
- Az árusítóhelyeken az Önkormányzat által tervezetten pavilonok telepítése valósul meg június hónapban, ezáltal biztosítottá válik az egységes megjelenés, a kulturált városkép kialakítása.
Ezen árusító pavilonok használati lehetősége főszezonra - ahogyan eddig is-, árverésen történő licitálással nyerhető el, kötelező évi 3 hónapos, 2020. évben viszont csak 2 hónapos igénybevétellel. A pavilonokban a rendeletben meghatározott termékeket lehet értékesíteni. Az árusítható termékek között került meghatározásra a levelezőlap, könyv, ajándéktárgy és játék, azonban nagy igény van az egyéb élelmiszer, illetve a közérzetjavító és étrend-kiegészítő termékek árusítására is. Ezen termékeknél előírás, hogy előre csomagolt termékeknek kell lennie, viszont a kóstoltatás lehetősége nincs kizárva.
A közérzetjavító és étrend-kiegészítő termékek között előre csomagolt, szárított növények, szárított gombák, illóolajok, cseppek, aromaterápiás termékek, levendula termékek, kézműves szappanok, tinktúrák, míg az egyéb élelmiszer esetében kizárólag előre csomagolt mézek, dzsemek, levárok, teafüvek, hidegen sajtolt olajok árusítása megengedett.
A pavilonokban ezen termékek árusításának lehetősége szintén nyilvános árverésen nyerhető el.
Továbbra is a rendelet díjtáblázata szolgál a bérleti díj és a licit alapjául.
A termékek árusítási lehetősége a rendeletben árusítási célra kijelölt meglévő pavilonokban biztosított, mind a Szent István parkban, mind pedig a Fürdő utcán vagy Gábor Áron utcán.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1)-(2) bekezdései alapján a jogszabály előkészítője előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felmérte a szabályozás várható következményeit, amelynek eredménye a következő:
a) a tervezett jogszabály valamennyi jelentősnek ítélt hatása, különösen:
aa) társadalmi, gazdasági, költségvetési hatás: Az önkormányzat szempontjából a társadalmai, gazdasági és költségvetési hatásnak tekinthető, hogy a város egyik legfrekventáltabb helyszínén a turizmussal szorosan összekapcsolódó tevékenységek végzésére biztosít lehetőséget, ezáltal kedvezőbb helyzetbe hozva az érintett vállalkozásokat. Nem elhanyagolható szempont, hogy a hely adottságai, annak hasznosítása magasabb költségvetési bevételt jelent a város számára.
ab) környezeti és egészségi következmények: az rendelet megalkotásával az érintett helyszín fejlesztése, az egységes városkép kialakítása pozitív hatást gyakorol környezetére.
ac) adminisztratív terheket befolyásoló hatás: A rendelet módosítás, a hasznosításhoz kapcsolódó pályáztatási eljárás lebonyolítása, a szerződések megkötése nem ró többlet terhet a Hivatal illetékes irodájára, tekintve hogy eddig is feladatát képezte ezen tevékenység, csak más helyszínen.
b) a jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei: a jogszabály megalkotása elengedhetetlen az önkormányzat előzetes döntésének végrehajtása érdekében.
c) a jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: a meglévő dolgozói állomány a hivatalban rendelkezésre áll, a 2020. évi költségvetésben az egységes árusítópavilonok telepítéséhez, a környezete kialakításához a 2020. évi költségvetésben forrás már korábban elkülönítésre került.
Hajdúszoboszló, 2020. június 17.
Szilágyiné Pál Gyöngyi
városfejlesztési irodavezető-helyettes