Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2020. (VII. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 07. 16

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2020. (VII. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

2020.07.16.
a közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Tisztelt Képviselő-testület!
Tisztelt Bizottságok!
A közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelet 5. § (2) bekezdése az alábbiakról rendelkezik:
(2) Építési munkákkal kapcsolatos terület-foglaláshoz, állvány, építőanyag, törmelék, ezek tárolására szolgáló konténer 24 órát meghaladó elhelyezéséhez:
a) május 1. és június 30. közötti időszakban a Sport utca – Fürdő utca – Gábor Áron utca – Szent Erzsébet utca – Böszörményi út – Pávai-Vajna utcák által határolt tömbben,
b) július 1. és augusztus 31. közötti időszakban a gyógy- és üdülőövezetben nem adható közterület-használati engedély.
A fentiekre tekintettel, az érintett területen nincs lehetőség a 24 órát meghaladó terület-foglaláshoz, amely több esetben nehézséget okoz mind a magánberuházásban, mind az önkormányzati beruházásban épülő építmények létesítésénél, felújításánál, illetve emiatt támogatások kerülhetnek megvonásra. Ezért javaslatot teszünk a részben vagy teljes egészében Európai Uniós, Állami, vagy Önkormányzati forrásból megvalósuló létesítmények esetében a közterület foglalási engedélyek megadására. Fentieken túl közterület foglalási engedély adható lesz a jelentős közérdeket szolgáló (pld: áruellátás, közszolgáltatási funkciók, legalább 8 lakó-, vagy üdülő egységből álló létesítmény) fejlesztéssel megvalósuló projektek megvalósításához szükséges igénybevételhez.
A Jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1) és (2) bekezdése értelmében a jogszabály előkészítője előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felmérte a szabályozás várható következményeit, melynek eredményeként a következőket állapította meg.
a./ Megvizsgálásra került a tervezett jogszabály valamennyi jelentősnek ítélt hatása, különösen
aa./ társadalmi, gazdasági, költségvetési hatás:
Társadalmi, gazdasági, költségvetési hatásra a tervezett rendelet módosításból adódóan nem kell számolni.
ab./ környezeti és egészségügyi hatás:
Környezeti és egészségügyi hatásra a tervezett jogszabály módosításból adódóan közvetlenül nem kell számolni.
ac./ adminisztratív terheket befolyásoló hatás:
A meglévő adminisztrációs terheken túl további igény nem merül fel.
b./ a jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei:
A jogszabály módosításának elmaradása miatt továbbra sem lesz lehetőség Május 1. és augusztus 31. közötti időszakban a gyógy- és üdülőövezetben közterület foglalásra a részben vagy egészben Európai Uniós, Hazai vagy Önkormányzati forrásból megvalósuló beruházásokhoz kapcsolódóan. Ez a szabályozás gátolja a részben vagy egészben Európai Uniós vagy Hazai támogatásból vagy Önkormányzati forrásból megvalósuló fejlesztések szigorúan kötött ütemezése szerinti megvalósítását, vagy jogszabálysértésre kényszeríti az építtetőt.
c./ jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi, pénzügyi feltételek:
A meglévő személyi, szervezeti, tárgyi, pénzügyi feltételeken túl további igény nem merül fel.
Hajdúszoboszló, 2020. július 8.
Szilágyiné Pál Gyöngyi
városfejlesztési irodavezető-helyettes