Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 32/2020. (XII. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

egyes önkormányzati rendeletek módosításáról és hatályon kívül helyezéséről

Hatályos: 2020. 12. 20
egyes önkormányzati rendeletek módosításáról és hatályon kívül helyezéséről
Végső előterjesztői indokolás
Tisztelt Képviselő-testület!
Tisztelt Bizottság!
1./ Jelen javaslat két rendelet kisebb módosítására és 3 további rendelet deregulációs célú hatályon kívül helyezésére irányul.
a./ A közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló önkormányzati rendeletet még korábban kormányhivatali észrevételre kellett újraalkotni, azonban egy másik önkormányzati rendelet (a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló) hivatkozik rá, így a rendelet hivatkozását cserélni szükséges, hogy a rendeletben szabályozott magatartások ellen fel lehessen jogilag lépni. Egyúttal a korábbi Ket. hivatkozást Ákr.-re módosítjuk.
b./ Mint ismeretes, 2021. január 1-jétől a gépjárműadóztatás terén a NAV látja el az adóhatósági feladatokat. A hajdúszoboszlóiak számára biztosított ingyenes parkolás 2014-es bevezetésekor célszerűnek látszott, hogy csak az legyen jogosult ingyenes parkolásra, akinek nincs az önkormányzatunk felé végrehajtható gépjárműadó hátraléka. Mivel 2021-től ez a gyakorlatban megvalósul (bár előző évekről maradhat még ilyen típusú adóhátralék), javasoljuk, hogy a gépjárműadó hátralék helyett adóhátralék (ideértve építményadót, helyi iparűzési adót és idegenforgalmi adót) legyen a rendeletben szabályozva, hiszen talán joggal várható el, hogy aki kedvezményben részesül, az egyéb kötelezettségének tegyen eleget.
c./ Az adóügyekben és egyéb más hatósági ügyekben alkalmazandó ügyintézést szabályozó 2 rendelet szabályrendszere elavult, hiszen az elmúlt néhány évben olyan jelentősen fejlődött az állam által nyújtott elektronikus ügyintézés keretrendszere (pl. ügyfélkapu, cégkapu, ASP), hogy a helyi szabályozást már semmi nem indokolja.
2./ A Jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1) és (2) bekezdése értelmében a jogszabály előkészítője előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felmérte a szabályozás várható következményeit, melynek eredményeként a következőket állapította meg.
a./ Megvizsgálásra került a tervezett jogszabály valamennyi jelentősnek ítélt hatása, különösen
aa./ társadalmi, gazdasági, költségvetési hatás:
1. Lehetővé teszi egyes közösségellenes cselekmények elleni fellépést, ami jogkövető magatartásra ösztönözhet.
2. Az önkéntes adófizetésre ösztönözhet a kedvezmény biztosításának hozzákötése az ingyenes parkoláshoz.
ab./ környezeti és egészségügyi hatás: Nincs ilyen hatása.
ac./ adminisztratív terheket befolyásoló hatás: Nincs ilyen hatása.
b./ a jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei: Részben deregulációs célt szolgál.
c./ jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: A javaslat nem igényel ilyeneket.
Hajdúszoboszló, 2020. december 9.
dr. Sléder Tamás
aljegyző, adó- és rendészeti irodavezető