Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 33/2020. (XII. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

szociális, gyermekvédelmi ellátások módosításáról

Hatályos: 2021. 01. 01
szociális, gyermekvédelmi ellátások módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Tisztelt Képviselő-testület!
Tisztelt Bizottságok!
A javaslat 3 fejezetre osztott, minden fejezet más helyi rendeletet módosít. Így tárgyalásra javasoljuk az I. fejezetben a gyermekvédelmi támogatások esetében a gyermekét egyedül nevelő szülők térítési díjkedvezmény jogosultsági feltételeinek kiegészítését láthatjuk, a II. fejezetben az első lakáshoz jutók helyi rendeletének technikai módosítása történt jogszabályváltozás okán, a III. fejezetben a szociális támogatások közül a hulladékszállítási kedvezmény jogosultsági feltételeinek javítását tartalmazza.
Az I. fejezet a gyermekvédelmi támogatásokról és a személyes gondoskodás keretében tartozó gyermekjóléti alapellátásokról szóló helyi rendeletünk módosításairól szól. A rendelettervezet 1. §-ában a gyermekét egyedül nevelő szülők esetében az egy gyermeket nevelőknél a normatív kedvezményre jogosult gyermek esetében is plusz 25%-os mértékű térítési díjkedvezményt lehet megállapítani.
A II. fejezetben, a rendelettervezet 2. §-ában az első lakáshoz jutók helyi rendeletében a technikai módosítást kell végrehajtani, mivel a közigazgatási eljárás szabályait a rendelettervezet szerinti törvény (Akr.) határozza meg.
A III. fejezet a szociális pénzbeli és természetbeni ellátások közül a 2020. március 01-től bevezetett „hulladékszállítási díjkedvezmény” jogosultsági feltételeinek módosítását tartalmazza.
Ezen új ellátási forma véleményünk szerint elérte célját, közel 700 háztartás jogosult a fenti támogatásra. A döntéshozók ez év februárjában azzal a kitétellel fogadták el a fenti ellátás jogosultsági feltételeit, hogy az év végén felülvizsgáljuk a feltételeket. A felülvizsgálat valamint az év közbeni ügyfélforgalom és a benyújtott kérelmek, lakossági visszajelzések alapján a szakiroda a jogosultak körének bővítését tartja indokoltnak. A jogosultak körének bővítését pedig azok a személyek adják, akik 65 év alattiak és elsősorban megváltozott munkaképességű személyek, valamint más nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátásokban részesülnek korhatárra tekintet nélkül. Továbbra is fenntartjuk, hogy azon háztartások ahol aktív korúak élnek és munkaviszonyból származó jövedelmük van/nincs, ezen háztartások támogatásban ne részesüljenek. A támogatás finanszírozásának összege nyilván a jogosultak körének bővítésével nőni fog, az iroda szerint 30 %-os növekedésre lehet számítani.
Továbbá tájékoztatni szeretnénk a tisztelt döntéshozókat, hogy a veszélyhelyzetre való tekintettel, szociális, egészségügyi és gyermekvédelmi területet érintő, úgy nevezett „veszélyhelyzeti rendelet” alkotását jelenleg nem látjuk szükségesnek.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (továbbiakban:Jat) 17. §-a előírja a jogszabály előkészítőjének azon kötelezettségét, hogy előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felmérje a szabályozás várható következményeit. Az előzetes hatásvizsgálat eredményéről a helyi önkormányzat képviselő-testületét tájékoztatni kell.
Társadalmi, gazdasági hatások
A jogszabályi megfelelősség, jogosultsági feltételek bővítése, javítása a város szociálisan rászorult egyedülálló szülők támogatása, valamint a kötelező szolgáltatás által fizetett hulladékszállítási díjkedvezmény megállapítása az arra rászoruló háztartások számára.
A változások bemutatásának nyilvánosságát a Polgármesteri Hivatal honlapján fellelhető előterjesztés biztosította. A lakosság részéről sem a szociális ügyekért felelős bizottsághoz, sem a szociális igazgatáshoz észrevétel nem érkezett.
Költségvetési hatás:
A 3 rendelet esetében a támogatások anyagi forrását az éves költségvetési rendeletben külön előirányzatokban megjelölt összegek elkülönítésével biztosítja.
Környezeti, egészségi következmények
A rendelettervezetnek fontosabb területe a hulladékszállítási díjkedvezmény melynek környezeti és egészségügyi hatás javítása is várható. Higiénikusabb, rendezettebb és tisztább lesz a környezet ez által. A lakosok mentális egészségében is javulást okoz.
Adminisztrativ terheket befolyásoló hatások
A rendelettervezet módosításai – külön figyelemmel a hulladék szállítási támogatás kapcsán - plusz adminisztratív terhet jelent az Egészségügyi és Szociális Irodára, tekintettel a nehezített ügyfélfogadás rendszerére.
Jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következménye
Törvényi kötelezettségnek való megfelelés, egyedülálló szülő gyermek nevelésében való támogatása minden formában segítséget jelent a csonka családnak, valamint a hulladékszállítási kedvezmény helyi rendeleti formában való biztosítása, a jogosultsági feltételek jobbítása esetében biztosíték lehet arra, hogy a kérelmezők nagyobb számban részesülhetnek az ellátásból.
Jogszabályi alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek:
A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi feltételek előre láthatólag biztosítva vannak. A pénzügyi feltételek az önkormányzat adott évi valamint a 2021. évi költségvetésében tervezhetők.
Hajdúszoboszló, 2020. november 26.
Tisztelettel:
Dede Erika
irodavezető