Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2020. (IV. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 04. 23

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2020. (IV. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

2020.04.23.
a közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Tisztelt Képviselő-testület!
Tisztelt Bizottságok!
Az elmúlt képviselő-testületi üléseken számos döntés született a Szent István park és környezetében közterületi funkciók lehetséges helyszíneiről, tervezett formájáról, a hasznosítás mikéntjéről.
A döntések végrehajtása érdekében a közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV.25.) számú rendelet és mellékleteinek módosítása válik szükségessé.
A rendelet módosítás főbb elmei:
- Az ideiglenes árusítóhelyeken pavilonok telepítését tervezi az Önkormányzat, ezáltal biztosítottá válik az egységes megjelenés a kulturált városkép kialakítása. Ezen árusító pavilonok használatai lehetősége egy főszezonra - ahogyan eddig is-, árverésen történő licitálással nyerhető el, kötelező 3 hónapos igénybevétellel. A pavilonokban a rendeletben meghatározott termékeket lehet értékesíteni.
- Lehetőség nyílik 3 helyszínen a zenés-énekes (utcazenészek) produkciók fellépésére, egy helyszínen, a napvitorla alatt pedig a TDM szervezet bonyolít kisebb produkciókat, ahol helyet kapnának azok a zenés-táncos és egyéb szórakoztató produkciók, melyek évek óta jelen vannak városunkban (sztepp tánc, freestyle bemutató).
- Két helyszínen biztosított az alkotóművészeti tevékenység végzése, mely helyeken, ahová elsősorban a portré vagy karikatúra rajzolókat várjuk.
A Hivatal elképzelései között szerepelt idei évben a díjak emelése, azonban tekintettel kialakult járványügyi helyzetre és annak a turizmusra gyakorolt hatására, erre vonatkozóan nem teszünk javaslatot.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1)-(2) bekezdései alapján a jogszabály előkészítője előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felmérte a szabályozás várható következményeit, amelynek eredménye a következő:
a) a tervezett jogszabály valamennyi jelentősnek ítélt hatása, különösen:
aa) társadalmi, gazdasági, költségvetési hatás: Az önkormányzat szempontjából a társadalmai, gazdasági és költségvetési hatásnak tekinthető, hogy a város egyik legfrekventáltabb helyszínén a turizmussal szorosan összekapcsolódó tevékenységek végzésére biztosít lehetőséget, ezáltal kedvezőbb helyzetbe hozva az érintett vállalkozásokat. Nem elhanyagolható szempont, hogy a hely adottságai, annak hasznosítása magasabb költségvetési bevételt jelent a város számára.
ab) környezeti és egészségi következmények: az rendelet megalkotásával az érintett helyszín fejlesztése, az egységes városkép kialakítása pozitív hatást gyakorol környezetére.
ac) adminisztratív terheket befolyásoló hatás: A rendelet módosítás, a hasznosításhoz kapcsolódó pályáztatási eljárás lebonyolítása, a szerződések megkötése nem ró többlet terhet a Hivatal illetékes irodájára, tekintve hogy eddig is feladatát képezte ezen tevékenység, csak más helyszínen.
b) a jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei: a jogszabály megalkotása elengedhetetlen az önkormányzat előzetes döntésének végrehajtása érdekében.
c) a jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: a meglévő dolgozói állomány a hivatalban rendelkezésre áll, a 2020. évi költségvetésben az egységes árusítópavilonok telepítéséhez, a környezete kialakításához a 2020. évi költségvetésben forrás elkülönítése válik szükségessé.
Hajdúszoboszló, 2020. április 15.
Szilágyiné Pál Gyöngyi
városfejlesztési irodavezető-helyettes