Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2020. (IV. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

a társasházak felújításának pénzügyi támogatásáról

Hatályos: 2020. 04. 23
a társasházak felújításának pénzügyi támogatásáról
Végső előterjesztői indokolás
Tisztelt Képviselő-testület!
Tisztelt Bizottságok!
Hajdúszoboszló Város Önkormányzata a 41/2020. (II. 20.) Képviselő-testületi határozata alapján elviekben támogatta, hogy a Társasházak energetikai/egyéb homlokzatot érintő, városképi szempontból meghatározó felújításai önkormányzati támogatáshoz jussanak.
A támogatás odaítélésének keretszempontjait az alábbiakban határozta meg:
műszaki, energetikai indokoltság (igazolás: energiatanúsítvány, műszaki állapotfelmérés)
energetikai és városképi szempontok azonos súlyú figyelembe vétele,
a támogatás mértéke a teljes beruházási érték vagy az energetikai és városképi beruházási érték 10-a, de maximum 5.000.000 Ft,
területi lehatárolás pályázat benyújtására: Szilfákalja páratlan oldal 7-43.sz-ig, Hősök tere 5-6.sz. és 19.sz és Hőforrás utca 2.
pályázat útján történik az elbírálás
önerőre is igényelhető a támogatás,
2020. évben összesen 20.000.000 Ft fordítható erre a feladatra a tartalékkeret terhére.
A támogatási rendszer, a feltétel részleteinek kidolgozása érdekében rendelet megalkotására teszünk javaslatot, melyhez pályázati rendszer társul.
Az előterjesztéshez mellékleten csatoljuk a „társasházak felújításának pénzügyi támogatásáról” szóló helyi rendelet tervezetét illetve a kapcsolódó pályázati felhívást mellékleteivel együtt.
A szabályozás legfontosabb elemeit az alábbiakban foglaljuk össze:
Társasház felújítási támogatás igénybevételére jogosultak a településen lévő társasházak és lakásszövetkezetek, ha az épület az alábbi közterületen található címmel azonosítható be:
a) Hősök tere 5-6.sz
b) Hősök tere 19.sz.
c) Szilfákalja 7-43 sz.
d) Hőforrás u. 2. sz.
Támogatható felújítási munkálatok
- A pályázat útján elnyert támogatás kizárólag városképi jelentőségű, külső homlokzatot (falazat, nyílászáró és tetőszerkezet) - kivéve üzleti célú helyiségek felújítása - érintő felújításra vehető igénybe.
- Társasház teljes körű külső homlokzat felújítása mellett támogatott energetikai felújítási munkák:
a) energetikai korszerűsítés: teljes nyílászáró csere és a homlokzat teljes külső hőszigetelése;
b) energetikai korszerűsítés: fűtéskorszerűsítés (kizárólag központi gépészeti berendezés – kazán csere);
c) megújuló energia alkalmazása (kizárólag központi egység);
d) energetikai korszerűsítés: elektromos hálózat korszerűsítése;
e) energetikai korszerűsítés: első fűtött lakószint alatti, utolsó fűtött lakószint feletti hőszigetelés;
f) szellőztető berendezés részleges vagy csak teljes felújítása, korszerűsítése.
Nem támogatható felújítási munkálatok
Társasház külső homlokzatának teljes felújítása mellett sem támogatott felújítási munkák:
a) az épület fő tartószerkezeti elemeinek (alap, födém, fal, padló) részleges vagy teljes felújítása,
b) lépcsőház szerkezeti felújítása, burkolatcsere, lépcsőházak festése,
c) a társasházi tulajdonban lévő közműhálózat (gáz, víz, szennyvízcsatorna) felújítási munkái,
Támogatás működési célra nem igényelhető.
Elnyerhető támogatás
A pályázaton elnyert támogatás a fentiekben meghatározott munkák kivitelezési és lebonyolítási közvetlen költségeire (tervezés, szakértői díjak, kivitelezés, műszaki ellenőr díja) használható fel.
A pályázat keretösszege bruttó 20 millió forint.
Egy társasháznak legfeljebb a tervezett munka teljes költségének 10%-a adható, a támogatás összege azonban nem lehet több bruttó 5 millió forintnál. A támogatás önerő kiváltására is felhasználható.
A szakmai és pénzügyi dokumentáció értékelését az Önkormányzat Beszerzési Munkacsoportja végzi el, annak elfogadásáról a Polgármester dönt.
A támogatás átutalására a szakmai és műszaki ellenőrzés, valamint szakmai beszámoló és pénzügyi elszámolás elfogadása után, utólag kerül sor. Egy társasház csak egy pályázatot nyújthat be. A pályázat benyújtására 30 nap áll rendelkezésre.
A felújítási munkák befejezésének határideje a támogatási szerződés megkötésétől számított 12 hónapnál hosszabb nem lehet.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1)-(2) bekezdései alapján a jogszabály előkészítője előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felmérte a szabályozás várható következményeit, amelynek eredménye a következő:
a) a tervezett jogszabály valamennyi jelentősnek ítélt hatása, különösen:
aa) társadalmi, gazdasági, költségvetési hatás: Az önkormányzat szempontjából a költségvetési hatásnak tekinthető, hogy a korábban nem létező támogatási formát hoz létre a Társasházak felújításának elősegítése érdekében. Ezzel költségvetési kiadásai nőnek, melyet évente tervezni szükséges a rendszer fenntartása érdekében. Jelen rendelet tervezet a nehéz anyagi körülmények között gazdálkodó lakóközösségek számára nyújt segítséget az egyébként is koros lakóépületek felújítására.
ab) környezeti és egészségi következmények: az rendelet megalkotása egészségügyi következménye mérhető, hiszen az egyszerű felújítási munkálatok elvégzésén túl energetikai felújításra is pályázhatnak az érintettek, környezeti következménye a rendezettebb településkép kialakulásán túl az energiahatékony és energiamegtakarítást is eredményező fejlesztések megvalósításában mutatkozik.
ac) adminisztratív terheket befolyásoló hatás: A rendelet tervezet és pályázati felhívás előkészítse, majd az eljárás lebonyolítása egyértelműen többlet terhet ró a Hivatal illetékes irodájára, tekintve hogy eddig nem létező támogatási formát kellett kidolgozni és a későbbiekben alkalmazni. A pályázati eljárás lebonyolítása mind a köztisztviselőkre, mind pedig a pályázó társasházakra többlet adminisztrációs terhet ró.
b) a jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei: a jogszabály megalkotása elengedhetetlen a támogatás mértéke, odaítélése illetve felhasználása keretszabályainak lefektetése érdekében.
c) a jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: a meglévő dolgozói állomány a hivatalban rendelkezésre áll, a 2020. évi költségvetésben a támogatáshoz szükséges forrás elkülönítésre került.
Kérjük a Tisztelt Képviselő-testületet / Bizottságokat előterjesztésünket megtárgyalni, a rendeletet alkotásról és a Pályázati felhívásról döntését meghozni szíveskedjen.
Hajdúszoboszló, 2020. április 07.
Szilágyiné Pál Gyöngyi
városfejlesztési irodavezető-helyettes