Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (II. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településen lévő társasházak felújításának pénzügyi támogatásáról szóló 9/2020. (IV. 23.) számú rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 02. 25
a településen lévő társasházak felújításának pénzügyi támogatásáról szóló 9/2020. (IV. 23.) számú rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Tisztelt Képviselő-testület!
Tisztelt Bizottságok!
Hajdúszoboszló Város Önkormányzata a 9/2020. (IV.23.) rendelete alapján 2020-ban kiírásra került a társasházak felújításának pénzügyi támogatásáról szóló pályázati felhívás. A 2021. évi költségvetés elfogadása után, valamint a 2020-as év tapasztalatai alapján szükségesnek érezzük a korábban elfogadott önkormányzati rendelet és a hozzá kapcsolódó pályázati felhívás aktualizálását, pontosítását.
A tapasztalatok alapján előkészítettük a 9/2020. (IV.23.) rendelet, valamint a hozzá kapcsolódó pályázati felhívás módosítását.
A módosítás első pontjának következtében a rendelet 6. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:
Felújítás esetén egy társasháznak legfeljebb a tervezett munka teljes költségének 50%-a adható, a támogatás összege azonban nem lehet több bruttó 5 millió forintnál. A támogatás önerő kiváltására is felhasználható
A módosítás második pontjának értelmében a rendelet 7. § (4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:
A támogatási kérelmek benyújtása 3 ütemben történik az alábbiak szerint:
a) tárgyév május 15. és június 15 közötti időszakban
b) tárgyév július 15. és augusztus 15. közötti időszakban
c) tárgyév szeptember 15. és október 15 közötti időszakban
A módosítás harmadik pontja értelmében a rendelet 9. §. (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:
A támogatással érintett felújítási munkálatok a pályázat benyújtását megelőzően saját felelősségre megkezdhetők. A munkálatok megkezdése nem eredményezi a pályázat automatikus pozitív elbírálását. A döntést megelőző 12 hónapban felmerült költségek számolhatók el a pályázat keretein belül.
A támogatás megítélésének egyik feltétele a pozitív tartalmú településképi vélemény megléte. A felújítás megvalósítását követően, a szakmai-pénzügyi beszámoló részeként szükségesnek ítéljük a megvalósult állapotról kiállított pozitív tartalmú településképi vélemény meglétét is.
A településkép védelméről szóló 5/2019. (III.21.) önkormányzati rendelet 43. §-a rendelkezik ugyan a polgármester ellenőrzési feladatairól a tevékenység megvalósítása során, amennyiben eltérő végrehajtást tapasztal, akkor a kötelezési eljárást folytat le. Azonban a támogatási összeg eredeti cél megvalósítása érdekében történő felhasználása biztosítékaként szükségesnek ítéljük a felújítás befejezését követően ismételt településképi vélemény beszerzését a támogatásban részesülők részéről.
Fentiek alapján a pályázati felhívás 10.) bekezdésének az alábbi szövegrésszel történő kiegészítése szükséges:
Hajdúszoboszló Város Önkormányzat Képviselő-testületének a Hajdúszoboszló Város településképének védelméről szóló önkormányzati rendelet hatálya alá tartozó esetekben pozitív tartalmú településképi vélemény a beruházás által megvalósult állapotról.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1)-(2) bekezdései alapján a jogszabály előkészítője előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felmérte a szabályozás várható következményeit, amelynek eredménye a következő:
a) a tervezett jogszabály valamennyi jelentősnek ítélt hatása, különösen:
aa) társadalmi, gazdasági, költségvetési hatás: Az önkormányzat szempontjából a költségvetési hatásnak tekinthető, hogy a korábban nem létező támogatási formát hoz létre a Társasházak felújításának elősegítése érdekében. Ezzel költségvetési kiadásai nőnek, melyet évente tervezni szükséges a rendszer fenntartása érdekében. Jelen rendelet tervezet a nehéz anyagi körülmények között gazdálkodó lakóközösségek számára nyújt segítséget az egyébként is koros lakóépületek felújítására.
ab) környezeti és egészségi következmények: az rendelet megalkotása egészségügyi következménye mérhető, hiszen az egyszerű felújítási munkálatok elvégzésén túl energetikai felújításra is pályázhatnak az érintettek, környezeti következménye a rendezettebb településkép kialakulásán túl az energiahatékony és energiamegtakarítást is eredményező fejlesztések megvalósításában mutatkozik.
ac) adminisztratív terheket befolyásoló hatás: A rendelet tervezet és pályázati felhívás előkészítse, majd az eljárás lebonyolítása egyértelműen többlet terhet ró a Hivatal illetékes irodájára, tekintve hogy eddig nem létező támogatási formát kellett kidolgozni és a későbbiekben alkalmazni. A pályázati eljárás lebonyolítása mind a köztisztviselőkre, mind pedig a pályázó társasházakra többlet adminisztrációs terhet ró.
b) a jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei: a jogszabály megalkotása elengedhetetlen a támogatás mértéke, odaítélése illetve felhasználása keretszabályainak lefektetése érdekében.
c) a jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: a meglévő dolgozói állomány a hivatalban rendelkezésre áll, a 2020. évi költségvetésben a támogatáshoz szükséges forrás elkülönítésre került.
Kérjük a Tisztelt Képviselő-testületet / Bizottságokat előterjesztésünket megtárgyalni, a csatolt rendeletmódosítást valamint a kapcsolódó Pályázati felhívás határozati javaslat szerinti módosítását támogatni szíveskedjen.
Hajdúszoboszló, 2021. február 2.
Szilágyiné Pál Gyöngyi
városfejlesztési irodavezető