Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (III. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 03. 25

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (III. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2021.03.25.
a közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Tisztelt Képviselő-testület!
Tisztelt Bizottságok!
A Képviselő-testület a 12/2019. (IV. 25.) sz. a közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet módosítását hagyta jóvá a 2020. évi 8/2020. (IV. 23.) sz., valamint a 16/2020. (VI.25) sz. önkormányzati rendeletmódosításokkal. A módosítások keretében meghatározásra kerültek a Szent István parki pavilonokban árusítható termékek köre, a főszezon időtartama, valamint a 2020. évre érvényes főszezoni időszak, a nyilvános árverés meghirdetésének határideje, a közterület hasznosítási pontosan kijelölt helyei és kapcsolódó tevékenységei, valamint a közterület-hasznosítás díjai.
A 2020. évi pandémiás helyzet elhúzódása 2021. évre is kártékony hatással van, mind a személyi szabadság, mind a gazdasági helyzet tekintetében, így álláspontunk szerint közterület-hasznosítás szabályait is módosítani, kiterjeszteni szükséges 2021. évre is. A rendelet 2020. évben július és augusztus hónapokra (62 nap) határozta meg a főszezon időtartamát, melyet a jelenlegi pandémiás helyzet miatt 2021. évben is javasoljuk alkalmazni. Az elő és utószezon pedig a május, június és szeptember hónapokra vonatkozóan kerül meghatározásra. A nyilvános árverés meghirdetésének időpontját a jelenleg kihirdetett veszélyhelyzet miatt idén is május 10. napjában célszerű meghatározni. Ugyanakkor a Képviselő-testület az elmúlt évben tevékenységet folytatók számára biztosított lehetőséget további 3 év időtartamra vonatkozó előbérlettel, így az idei liciten már „csak” az aktuális év főszezonra lehet a pályázatokat benyújtani.
További tájékoztatásképpen jelezzük, hogy a Szent István parkban 2020. évben létesített pavilonok a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény alapján üzletnek minősülnek, ezért a vészhelyzet kihirdetése miatt kiadott 52/2021. (II.09.) kormányrendeletben foglaltak szerint önkormányzati helyiség bérbeadása esetén 2021. június 30. napjáig ezen pavilonok is díjmentességet élveznek.
Az alábbi változtatásokat javasoljuk még megfontolásra a Tisztelt Képviselő-testület részére:
1. A Szent István parkban került átadásra a 2020. évben többek között emlék és ajándéktárgy árusítás céljára megépített 8 db új pavilon, melyből 6 pavilonban a 2020. évben árusítás is történt. A Bocskai István Múzeum 2021. február 24. napján kereste meg a Hivatalt, azzal a kéréssel, hogy az egyik pavilonban egy információs pontot alakítanának ki a fürdővendégek, turisták tájékoztatása érdekében, továbbá a Bocskai utca 14. sz. alatti épületben működő ajándékbolthoz hasonlóan a pavilonban is szeretnének minőségi múzeumi ajándéktárgyakat értékesíteni.
Városunk főbb nevezetességei közé tartozó Bocskai István Múzeum hírnevének öregbítése céljából javasolt egy pavilont részükre határozatlan időtartamra biztosítani, önkormányzati fenntartású intézmény lévén ingyenes használat mellett. A javasolt pavilon sorszáma a rendelet 2. sz mellékletében szereplő 13. sorszámú pavilon.
2. Az önkormányzati rendelet lehetővé teszi a 2. sz. mellékletben szereplő „E” és „F” jelű közterületi helyeket portré-, és karikatúra rajzolás céljára történő hasznosítását. A díjtáblázat módosítása szükséges az alkotóművészeti tevékenységre történő kiterjesztés miatt, mivel jelenleg a díjtáblázat nem tartalmaz erre vonatkozóan díjtételt. Az alapár mértékét - az elmúlt évben pályáztatás során megajánlott díj alapján - főszezoni időszakra és 3 m2 területre 55.000 Ft/hó, 6 m2 területre 110.000 Ft /hó díjban javasoljuk meghatározni. Elő és utószezonban (2021. évben május, június és szeptember hó) javasoljuk a napi használat megengedését, ennek következtében a díj mértéke 3 m2-re vonatkoztatva 1.400 Ft/nap, 6 m2-re pedig 2.800 Ft/nap. A szezonon kívüli ár mértéke 3 m2-re 800,- Ft/nap, 6 m2 területre 1.600,- Ft /nap.
Az alkotóművészeti tevékenységre vonatkozó helyekre továbbra is nyilvános árverésen keresztül lehet pályázni a főszezoni időszakban.
3. A közterület hasznosításra vonatkozó önkormányzati rendelet 2. sz. és 3. sz. melléklete tartalmazza a Szent István park és Fürdő utca hasznosításra kijelölt helyeit, így attól eltérő hasznosításra a Szent István park területén továbbra sincs lehetőség.
4. A 2020. évben sikeresen licitálók a pavilonok hasznosításával kapcsolatban további 3 évre előbérlettel rendelkeznek. Az előzetes felmérések alapján, a pandémiás vészhelyzet alakulásának függvényében a bérlők 2021. évben is kívánnak árusító tevékenységet folytatni, 2021. július és augusztus hónapokban. Az elő és utószezonban történő pavilonhasználatot a pandémiás helyzettől teszik függővé.
5. Fentiek alapján a nyilvános liciten a Szent István parki 12. sz. pavilon, valamint a Gábor Áron utca I.,II.,III. sz. pavilonok és az alkotóművészeti helyek kerülhetnek meghirdetésre.
6. Tekintettel a fennálló járványügyi helyzetre és annak a turizmusra gyakorolt hatására, a Hivatal az idei évi bérleti díj emelésre nem tett és tesz javaslatot.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1)-(2) bekezdései alapján a jogszabály előkészítője előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felmérte a szabályozás várható következményeit, amelynek eredménye a következő:
a) a tervezett jogszabály valamennyi jelentősnek ítélt hatása, különösen:
aa) társadalmi, gazdasági, költségvetési hatás: Az önkormányzat szempontjából a társadalmai, gazdasági és költségvetési hatásnak tekinthető, hogy a város egyik legfrekventáltabb helyszínén a turizmussal szorosan összekapcsolódó tevékenységek végzésére biztosít lehetőséget, ezáltal kedvezőbb helyzetbe hozva az érintett vállalkozásokat. Nem elhanyagolható szempont, hogy a hely adottságai, annak hasznosítása magasabb költségvetési bevételt jelent a város számára.
ab) környezeti és egészségi következmények: az rendelet megalkotásával az érintett helyszín fejlesztése, az egységes városkép kialakítása pozitív hatást gyakorol környezetére.
ac) adminisztratív terheket befolyásoló hatás: A rendelet módosítás, a hasznosításhoz kapcsolódó pályáztatási eljárás lebonyolítása, a szerződések megkötése nem ró többlet terhet a Hivatal illetékes irodájára, tekintve hogy eddig is feladatát képezte ezen tevékenység.
b) a jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei: a jogszabály megalkotása elengedhetetlen az önkormányzat előzetes döntésének végrehajtása érdekében.
c) a jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: a meglévő dolgozói állomány a hivatalban rendelkezésre áll, a 2021. évi költségvetésben a bevételek tervezése érdekében szükséges az árusítási lehetőségek felmérése.
Hajdúszoboszló, 2021. március 12.
Szilágyiné Pál Gyöngyi
városfejlesztési irodavezető