Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (IV. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 04. 22

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (IV. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

2021.04.22.
a közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Tisztelt Képviselő-testület!
Tisztelt Bizottságok!
A Képviselő-testület a 12/2019. (IV. 25.) sz. a közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló önkormányzati rendelet módosítását hagyta jóvá a 2020. évi 8/2020. (IV. 23.) sz., valamint a 16/2020. (VI.25) sz., továbbá a 11/2021. (III.25.) sz. önkormányzati rendeletmódosításokkal. A módosítások keretében meghatározásra kerültek a Szent István parki pavilonokban árusítható termékek köre, a főszezon időtartama, valamint a 2020. évre és a 2021. évre érvényes főszezoni időszak, a nyilvános árverés meghirdetésének határideje, a közterület hasznosítási pontosan kijelölt helyei és kapcsolódó tevékenységei, valamint a közterület-hasznosítás díjai.
Figyelembe véve az utóbbi időszakban jellemző vészhelyzetet, valamint a gazdasági problémákat, a döntések végrehajtása és a gazdaság élénkítése érdekében a közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV.25.) számú rendelet módosítása célszerű, hogy a lehetőségekhez mérten minél szélesebb körben lehessen hasznosítani a Szent István parkban megépült pavilonokat.
A rendelet módosítás főbb elmei:
A 2020. év június havában letelepítésre kerültek a Szent István parkban az egységes, kulturált városképet mutató pavilonok. Ezen árusító pavilonok használati lehetősége egy főszezonra - ahogyan eddig is-, árverésen történő licitálással nyerhető el, kötelező 3 hónapos, 2021. évben viszont csak 2 hónapos igénybevétellel.
A pavilonokban a rendeletben meghatározott termékeket lehet értékesíteni. Az árusítható termékek között került meghatározásra a levelezőlap, könyv, ajándéktárgy és játék, azonban nagy igény van az egyéb élelmiszer, illetve a közérzetjavító és étrend-kiegészítő termékek árusítására is. Ezen termékeknél előírás, hogy előre csomagolt termékeknek kell lennie, viszont a kóstoltatás lehetősége nincs kizárva.
A fentiek okén 2020. évben a termékek köre kiterjesztésre került a közérzetjavító és étrend-kiegészítő termékek körére is, azaz előre csomagolt, szárított növények, szárított gombák, illóolajok, cseppek, aromaterápiás termékek, levendula termékek, kézműves szappanok, tinktúrák, valamint az egyéb élelmiszer esetében kizárólag előre csomagolt mézek, dzsemek, levárok, teafüvek, hidegen sajtolt olajok árusítása megengedetté vált.
A korábbi években a Szent István parkban az árusított termékek körébe tartozott az előrecsomagolt tea, kávé, valamint a kávéital és a teaital, mint termékkör, így a hivatal javasolja ezen termékek körét is beemelni az árusítható termékek közé.
A pavilonokban ezen termékek árusítása szintén nyilvános árverésen nyerhető el.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1)-(2) bekezdései alapján a jogszabály előkészítője előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felmérte a szabályozás várható következményeit, amelynek eredménye a következő:
a) a tervezett jogszabály valamennyi jelentősnek ítélt hatása, különösen:
aa) társadalmi, gazdasági, költségvetési hatás: Az önkormányzat szempontjából a társadalmai, gazdasági és költségvetési hatásnak tekinthető, hogy a város egyik legfrekventáltabb helyszínén a turizmussal szorosan összekapcsolódó tevékenységek végzésére biztosít lehetőséget, ezáltal kedvezőbb helyzetbe hozva az érintett vállalkozásokat. Nem elhanyagolható szempont, hogy a hely adottságai, annak hasznosítása magasabb költségvetési bevételt jelent a város számára.
ab) környezeti és egészségi következmények: az rendelet megalkotásával az érintett helyszín fejlesztése, az egységes városkép kialakítása pozitív hatást gyakorol környezetére.
ac) adminisztratív terheket befolyásoló hatás: A rendelet módosítás, a hasznosításhoz kapcsolódó pályáztatási eljárás lebonyolítása, a szerződések megkötése nem ró többlet terhet a Hivatal illetékes irodájára, tekintve hogy eddig is feladatát képezte ezen tevékenység.
b) a jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei: a jogszabály megalkotása elengedhetetlen az önkormányzat előzetes döntésének végrehajtása érdekében.
c) a jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: a meglévő dolgozói állomány a hivatalban rendelkezésre áll, a 2021. évi költségvetésben a bevételek tervezése érdekében szükséges az árusítási lehetőségek felmérése.
Hajdúszoboszló, 2021. április 13.
Szilágyiné Pál Gyöngyi
városfejlesztési irodavezető