Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (VII. 7.) önkormányzati rendeletének indokolása

egészségügyi és szociális ellátások módosításáról

Hatályos: 2021. 07. 15
egészségügyi és szociális ellátások módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Tisztelt Képviselő-testület!
Tisztelt Bizottságok!
A javaslataink I. fejezete az egészségügyi alapellátás helyi rendeletének felülvizsgálatáról szól.
Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. tv. 152. §. /2/ bekezdésében előírt kötelezettségének a Képviselő-testület eleget téve megalkotta a 19/2010.(XII.16.) Ör. sz. rendeletét, melyben meghatározta a háziorvosi, fogorvosi, gyermekorvosi, iskola-egészségügyi és védőnői körzeteket.
A jelenleg elvégzett felülvizsgálatnak elsődleges oka az, hogy az egészségügyi szolgáltatások finanszírozásának részletes szabályairól szóló 43/1999.(III.3.) Korm. rendelet két évenkénti felülvizsgálatot ír elő a feladat ellátására kötelezett számára.
Másrészt az egészségügyi alapellátás összes szolgáltatójának - aki területi ellátási kötelezettséggel vagy intézményben tanulók ellátására kötelezett- meg kell állapítani az ellátási körzeteket illetve az ellátandó intézményeket.
Az önkormányzat részéről továbbra is elvárás, hogy a fenti Korm. rendelet előírásait figyelembe véve körülbelül egyforma díjazásban részesüljenek az alapellátás azonos feladatait végző személyek.
A felülvizsgálat alkalmával az egyeztetéseket az érintettekkel lebonyolítottuk, az aktualitások (új utcák besorolása: a Fekete László és a Kecskeméti Balázs utcák) átvezetése a mellékletnek megfelelően egyetértéssel megtörtént. Ahol az egyeztetés eredménytelen volt, az eredeti állapotot tartottuk meg.
Hajdúszoboszló városában a lakosságszámot, korcsoporti eloszlást a strukturális változásokat figyelembe véve, az egyes alapellátásokban kialakított körzetek számának változtatását továbbra sem tartjuk indokoltnak.
Természetesen a területi ellátási kötelezettséggel dolgozó egészségügyi szolgáltatók - az állampolgárok szabad orvosválasztását tiszteletben tartva – e felosztás szerint kell, hogy dolgozzanak.
Javaslataink II. számú fejezete az első lakáshoz jutók támogatása és önkormányzati telekvásárlásról szóló helyi rendelet módosításáról szól.
A szakiroda az elmúlt két év időszakát vizsgálva arra a megállapításra jutott, hogy jelenlegi jogosultsági feltételek változatlanul hagyásával a rendeletünk nem éri el célját. Az irodán sok fiatal kérelmező érdeklődött a rendelet adta lehetőségekről és a jogosultsági feltételekről – főleg az 1 főre jutó jövedelem nagyságáról - a tájékoztatások során kiderült, hogy a támogatásra a jövedelmük nagysága miatt nem lesznek jogosultak. Így sok esetben a kérelmeket sem nyújtották be, mivel az ügyintéző kolléganők a képviselő-testületi méltányossági jogköröket is átnézték, azonban a fiatal családok így is kiestek volna a jogosultsági feltételekből. Jelenleg az egy főre jutó jövedelem gyermektelen házaspár esetén 142.500.-Ft/fő (öregségi nyugdíj legkisebb összegének ötszöröse), míg a gyermekes családok esetén 114.000.-Ft/fő (öregségi nyugdíj legkisebb összegének négyszerese).
A most hatályos minimálbéreket és garantált bérminimumokat, valamint a lakásépítéshez/vásárláshoz a hitelképesség vizsgálatakor a bankok elvárásait is figyelembe véve, magasabb egy főre jutó jövedelmeket kell hogy megállapítsunk ahhoz, hogy a még fizetőképes fiatal családokat támogatni tudjuk.
A szakiroda előzetes vizsgálata során megállapítottuk, hogy a fenti jogosultsági feltételeken való javítás (emelés) esetén is a szociálpolitikai keret 1/ÖK során lévő fedezet elegendő lesz a kérelmek kielégítésére, így a módosítás költségvetést nem érint.
Másik jogosultsági feltételben történő enyhítést is javasol a szakiroda, mégpedig az 5 éves életvitelszerű és hajdúszoboszlói lakcímmel rendelkezés időtartamának csökkentésének lehetőségét.
A javaslatunk a két éves időtartamot célozza meg. A fiatalok főleg a tanulmányaik miatt, nem tudják teljesíteni ezt a feltételt, annak ellenére, hogy „Hajdúszoboszló szülöttei”.
Ezen módosítás viszont a képviselő-testületi méltányossági esetekben is módosítást vonz maga után, így itt is következetesen a 2 éves időtartamot szeretnénk javasolni. Továbbá technikai módosítást tartalmaz a rendelettervezet, úgy mint a szakiroda megnevezése, valamint az általános eljárást szabályozó törvény módosulása okán.
Kérem a T. Képviselő-testületet, hogy a javaslatot megtárgyalni, a két módosítást tartalmazó rendeletet megalkotni szíveskedjen, továbbá a rendelethez tartozó, de szerves részét nem képező, függelék adatainak aktualizálása is megtörtént, de a függelék kicserélése nem jogalkotói jogkör, ezért a határozati javaslatnak megfelelő határozatot meghozni szíveskedjenek.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. §-a előírja a jogszabály előkészítőjének azon kötelezettségét, hogy előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felmérje a szabályozás várható következményeit. Az előzetes hatásvizsgálat eredményéről a helyi önkormányzat képviselő-testületét tájékoztatni kell.
Társadalmi, gazdasági hatások
A 2015. évben hatályba lépett egészségügyi alapellátásokról szóló törvény meghatározza az önkormányzat feladatai között azt a jogkört, hogy az alapellátások tekintetében a területi ellátási kötelezettségeket, vagyis a körzethatárokat rendeletben szabályozza. Jelenleg az ellátó orvosok körzeteinek felülvizsgálata történik, az új utcák és dűlők elosztásával, mely biztosítja a Hajdúszoboszló város közigazgatási területén élő lakosok ellátottságát. Előzőekben történt praxisváltások átvezetését is látjuk a függelékben, melyeket a döntéshozók elfogadtak. Így ezen rendelet alkalmas a város lakosságának teljeskörű és pontos tájékoztatására. Az első lakáshoz jutók rendelet módosítása okán eléri a döntéshozók szándékát arra vonatkozóan, hogy a fiatalok családalapítását ingatlan vásárláshoz adott vissza nem térítendő támogatással segítsék. A változások bemutatásának nyilvánosságát a Polgármesteri Hivatal honlapján fellelhető előterjesztés biztosította. A lakosság részéről sem a szociális ügyekért felelős bizottsághoz, sem a szociális irodához észrevétel nem érkezett.
Költségvetési hatás:
Az egészségügyi alapellátás körzeteiről szóló rendelet jelenlegi módosításának mulasztása negatív költségvetési hatást eredményez. Az első lakáshoz jutók rendeletének módosítása plusz költségvetési keretet nem igényel, az ez évre betervezett keretösszeg elegendőnek bizonyul.
Környezeti, egészségi következmények
A rendelettervezet környezeti hatása nem mérhető. Az egészségügyi hatása a prevenció tekintetében fontos. A lakosok számára egyértelmű megoldást nyújt az ellátásuk érdekében, ugyanígy az ellátó szolgáltatók esetében is.
Adminisztrativ terheket befolyásoló hatások
A rendelettervezet módosításai plusz adminisztratív terhet jelent az Egészségügyi, Szociális Irodára a döntések végrehajtása kapcsán.
Jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következménye
A körzethatárokat megállapító egészségügyi rendelet felülvizsgálata/módosítása nélkül a jogszabályi feltételeknek, valamint a finanszírozást szabályozó központi jogszabálynak nem felel meg a helyi rendeletünk. A rendelettervezet második fejezetében a jogosultsági feltételek javítása nélkül a rendelet nem tölti be az elvárt funkcióját és a döntéshozó akaratát.
Jogszabályi alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek:
A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi feltételek nem változnak, a pénzügyi feltételek az önkormányzat adott évi költségvetésében, míg az egészségügyi szolgáltatók finanszírozási szerződésüknek megfelelően biztosítottak.
Hajdúszoboszló, 2021. június 23.
Tisztelettel:
Dede Erika
irodavezető