Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2021. (XI. 18.) önkormányzati rendeletének indokolása

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról szóló 25/2015. (IX. 10.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 01. 01
a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról szóló 25/2015. (IX. 10.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Tisztelt Képviselő-testület!
Tisztelt Bizottságok!
A vízgazdálkodásról szóló 1995. LVII. törvény 4. § (2) d) pontja szerint az önkormányzat feladata a településen található szennyvízbekötés nélküli ingatlanok esetében a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésének szervezéséről és ellenőrzéséről való gondoskodás.
Hajdúszoboszlón a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtése a Loós és Társa Kft.-vel kötött közszolgáltatási szerződés keretében történik. A 3 évre kötött közszolgáltatási szerződés 2021. december 31. napjával lejár, ezért a vonatkozó jogszabályok alapján nyílt pályázat került kiírásra 2022. január 01. -2026. december 31. közötti időszakban történő feladatellátásra vonatkozóan.
A kiírt pályázatra egy ajánlat érkezett, mely érvényes, melyben a szolgáltatási díj mértékére tett ajánlati ár nettó 2.450,- Ft/m3.
A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról szóló 25/2015. (IX.10.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: rendelet) 1. sz. mellékletében foglalt szolgáltatási díj 2019-2021. között nettó 1.870,- Ft/m3 volt. A kötelező közszolgáltatás keretében a szolgáltatást igénybe vevő magánszemélyek 1.289,- Ft/m3+ÁFA díjat fizettek a Közszolgáltató részére a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtéséért és elszállításáért, melyhez az önkormányzat 100,- Ft/m3 központi költségvetési forrásból származó támogatást utalt át a Közszolgáltató részére.
Figyelemmel a szippantott szennyvízre vonatkozó rezsicsökkentésről, valamint egyes törvényeknek a további rezsicsökkentéssel összefüggő módosításáról szóló 2013. évi CXIV. törvény vonatkozó előírásaira, a közszolgáltatást igénybe vevők díjfizetési kötelezettsége nem növelhető, a központi költségvetési forrásból származó támogatás összege szintén változatlan mértékű, ezért az ajánlat szerinti szolgáltatási díj és a rendelet szerinti szolgáltatási díj közötti különbözetet - nettó 1.061,-FT/m2 - az önkormányzatnak kell viselnie. Az elmúlt 3 év tapasztalata alapján az évente beszállított mennyiség cca. 150 m2 körüli mennyiség, így 2022. évben várhatóan bruttó 202.121,-Ft összegű önkormányzati támogatás megfizetésével kell számolni. Ezzel az Önkormányzat a szolgáltatást igénybe vevő lakosságot támogatja a rezsicsökkentés következtében.
A fentiekre tekintettel javasoljuk az ajánlattevő Loós és Társa Kft. ajánlatának elfogadását, és 2022. január 01. – 2026. december 31. közötti időszakra vonatkozó közszolgáltatási szerződés megkötését, a vonatkozó helyi rendelet módosítását, melyet 1.sz. mellékletként csatolunk.
A Jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1) és (2) bekezdése értelmében a jogszabály előkészítője előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felmérte a szabályozás várható következményeit, melynek eredményeként a következőket állapította meg.
a./ Megvizsgálásra került a tervezett jogszabály valamennyi jelentősnek ítélt hatása, különösen
aa./ társadalmi, gazdasági, költségvetési hatás:
Az önkormányzat szempontjából a költségvetési hatásnak tekinthető, hogy a közszolgáltatás fenntartásával önkormányzati támogatás megfizetésével kell számolnia, tekintve, hogy központi jogszabályok – rezsicsökkentés – nem teszik lehetővé a lakosság által fizetendő díj megemelését. A támogatás mértéke ugyanakkor nem gyakorol jelentős hatást a város költségvetésére.
ab./ környezeti és egészségügyi hatás:
Környezeti hatás szempontjából mindenképpen pozitív eredmény érhető el tekintve, hogy a kötelező közszolgáltatás biztosításával káros egészségügyi és környezeti hatással közvetlenül nem kell számolni.
ac./ adminisztratív terheket befolyásoló hatás:
A meglévő adminisztrációs terheken túl további igény nem merül fel.
b./ a jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei:
A jogszabály meg nem alkotásának hiánya, azt eredményezi, hogy magasabb szintű jogszabályba ütközés miatt a törvényességi felülvizsgálat során az Önkormányzat elmarasztalásra kerül.
c./ jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi, pénzügyi feltételek:
A meglévő személyi állománnyal biztosított.
Kérjük a Tisztelt Képviselő-testületet / Bizottságokat, hogy előterjesztésünket megtárgyalni, és határozati javaslatunkat támogatni, a rendelettervezetet elfogadni szíveskedjen!
Hajdúszoboszló, 2021. 11. 08.
Szilágyiné Pál Gyöngyi
városfejlesztési irodavezető