Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2021. (XI. 18.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közművek önerős építésének önkormányzati támogatásáról szóló 10/1992. (V. 21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 12. 01

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 26/2021. (XI. 18.) önkormányzati rendeletének indokolása

2021.12.01.
a közművek önerős építésének önkormányzati támogatásáról szóló 10/1992. (V. 21.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Tisztelet Képviselő-testület!
Tisztelt Bizottságok!
A Márton zugban - számunkra nem ismert okok miatt – jelenleg 3 ingatlan számára nem biztosított a szennyvíz gerincvezeték megléte. Az alábbi helyszínrajzon a meglévő hálózat barna színnel látható, kékkel az ivóvíz gerincvezeték. Az ott lakók kezdeményezése alapján az Önkormányzat az előző évben elkészíttette ennek kiépítéséhez szükséges tervdokumentációt, valamint vízjogi létesítési engedélyt szerzett be.
Az megvalósításhoz szükséges eljárásokat a Hivatal lefolytatta, második eredményes eljárást követően a beruházást a Komplex-D Kft végzi, a beruház befejezési határideje 2022. május 31. a kivitelezés költsége pedig nettó 5.973.612,-Ft (bruttó: 7.586.487,-Ft), mely a 2021. évi városi költségvetésben rendelkezésre áll.
A 10/1992. (V. 21.) önkormányzati rendelet rendelkezik a közművek önerős építésnek önkormányzati támogatásáról. A rendelet szabályozza a szennyvízrendszerre történő utólagos rákötés esetén fizetendő hozzájárulás összegét, melynek mértéke a kiépítés időpontjától és a beruházás bekerülési költségétől függően változó mértékű. A Márton zugban anno megépült hálózatára csatlakozás esetében az 1992-ben megállapított összeg 20.000,-Ft, mely messze nem tükrözi a mai árakat az új építés esetén. A hivatali szakirodák álláspontja alapján a több tíz éve megvalósult beruházás után fizetendő összeg az új gerincvezetékre vonatkoztatva nem helytálló, új hozzájárulási mérték meghatározása szükséges, vagyis annak összegét emelni szükséges, adott esetben részletfizetés lehetőségét is biztosítva a rákötő lakos részére.
Az elmúlt években pályázati forrásból, több ütemben (3) kiépített szennyvízcsatorna hálózat fejlesztés során az Önkormányzat víziközmű társulatokat hozott létre. Ennek keretében lakástakarékpénztári szerződések megkötésével és azok meghatározott futamidejű fenntartásával, a futamidőt követően az Önkormányzatra történő engedményezéssel teljesítette az érintett ingatlan tulajdonosa az ingatlana után fizetendő lakossági hozzájárulás teljesítését.
Jelen esetben a beruházás 3 ingatlan részére biztosít további rákötési lehetőséget a szennyvízhálózatra. A beruházás költségét és a ráköthető ingatlanok számát figyelembe véve aránytalanul nagy terhet róna az ingatlantulajdonosokra az ennek megfelelő hozzájárulási mérték meghatározása. Fentiek okán javasoljuk a szennyvízcsatorna hálózat fejlesztés legutolsó ütemében (2013.) meghatározott hozzájárulás mértéket is figyelembe véve annak mértékét bruttó 200.000,-Ft-ban megállapítani. A hivatkozott önkormányzati rendelet 5. § 2b pontja rendelkezik arról, hogy a lakossági hozzájárulás összegének megfizetését a rákötési igény benyújtásától számított 12. hónapon belül teljesíteni szükséges, a 12 havi részletfizetési lehetőséggel természetesen ez esetben is egytért a Hivatal.
A lakossági hozzájárulás összegének módosítása szükségessé teszi a 10/1992. (V. 21.) önkormányzati rendelet 2. sz. mellékletének módosítását.
A Jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1) és (2) bekezdése értelmében a jogszabály előkészítője előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felmérte a szabályozás várható következményeit, melynek eredményeként a következőket állapította meg.
a./ Megvizsgálásra került a tervezett jogszabály valamennyi jelentősnek ítélt hatása, különösen
aa./ társadalmi, gazdasági, költségvetési hatás:
Csökken az önkormányzat költségvetési terhe a beruházás következtében.
ab./ környezeti és egészségügyi hatás:
Nincs ilyen hatás.
ac./ adminisztratív terheket befolyásoló hatás:
A meglévő adminisztrációs terheken túl további igény nem merül fel.
b./ a jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei:
Nincsen ilyen kötelezettség, viszont annak elmaradása aránytalan teherviselést jelentene az érintett lakosság körében.
c./ jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi, pénzügyi feltételek:
A meglévő személyi állománnyal biztosított.
Hajdúszoboszló, 2021. november 8.
Szilágyiné Pál Gyöngyi
városfejlesztési irodavezető