Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a fizető parkolási rendszerről szóló 5/2012. (III. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 07. 01

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (VI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.07.01.
a fizető parkolási rendszerről szóló 5/2012. (III. 22.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Tisztelt Képviselő-testület!
Tisztelt Bizottságok!
A nyári időszakban a fürdő környezetében a turisták több utcában is várakoznak a fizető parkolóhelyek elkerülése érdekében. A szabálytalanul zöldfelületeken várakozó turisták bírságolása helyett a fizető parkolóhelyek kiterjesztésére tett javaslatot az Adó- és Rendészeti Iroda vezetője, a javaslat ez alapján készült el. Ennek megfelelően a jelenleg hatályos rendelet mellékletében szereplő fizető parkolóhelyek listáját szükséges bővíteni a turisták által parkolásra használt zöldfelületekkel, kizárólag a nyári időszakban (július 1 – szeptember 30. között), a fürdő közelében lévő, kiépített parkolóhelyeknél alkalmazott tarifával.
A Jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1) és (2) bekezdése értelmében a jogszabály előkészítője előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felmérte a szabályozás várható következményeit, melynek eredményeként a következőket állapította meg.
a./ Megvizsgálásra került a tervezett jogszabály valamennyi jelentősnek ítélt hatása, különösen
aa./ társadalmi, gazdasági, költségvetési hatás:
Társadalmi, gazdasági, költségvetési hatásra a tervezett rendelet módosításból adódóan számítani lehet, ugyanis növekszik a fizető parkolóhelyek száma, amely többletbevételt is eredményezhet, ugyanakkor a fizető parkolóhelyek bővülésével üzemeltetés költsége is emelkedik. Az üzemeltetési költség emelkedésnek az oka a parkoló őr biztosítása, vagy új parkoló-automaták telepítése.
ab./ környezeti és egészségügyi hatás:
Környezeti és egészségügyi hatásra a tervezett jogszabály módosításból adódóan számolni kell, ugyanis ezeket a zöldfelületeket eddig a szabálytalanul várakozók taposták ki, de most ha kijelölt parkolóhelyként funkcionálnak akkor feltehetően a taposás miatt a fű ezeken a területeken kipusztul és a terep is gödrössé, nyomvályússá válhat, aminek a helyreállítása az önkormányzat feladata.
ac./ adminisztratív terheket befolyásoló hatás:
A meglévő adminisztrációs terheken túl további igény nem merül fel.
b./ a jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei:
A jogszabály módosításának elmaradása miatt továbbra sem lesz lehetőség a zöldfelületeken történő várakozásra. A szabálytalan várakozók figyelmeztetése a korábbi évek tapasztalatai alapján nem vezetett eredményre, a bírságolás pedig turistákban kellemetlen élményként maradhat meg a városról ezért csekély mértékben került alkalmazásra.
c./ jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi, pénzügyi feltételek:
A meglévő személyi, szervezeti, tárgyi, pénzügyi feltételeken túl további igény merül fel, ugyanis az üzemeltetéshez további parkoló őrök alkalmazása vagy parkoló automaták telepítése szükséges az üzemeltető döntése alapján.
Hajdúszoboszló, 2022. június 23.
Szilágyiné Pál Gyöngyi
városfejlesztési irodavezető