Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (XI. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi adókról szóló 22/2012. (XI.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 01. 01

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2022. (XI. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
a helyi adókról szóló 22/2012. (XI.29.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 32. §-a alapján adókötelezettséget megállapító, az adóalanyok körét bővítő, az adó mértékét növelő, illetve adókedvezményt, mentességet megszüntető jogszabály kihirdetése és hatálybalépése között legalább 30 napnak el kell telnie. Így a 2023-as adóévre vonatkozóan legkésőbb 2022. december 1-ig ki kell hirdetni az ilyen tárgyú rendeleteket erre vonatkozó szándék esetén.
A második legnagyobb bevételt generáló adónem Hajdúszoboszlón az idegenforgalmi adó.
Az idegenforgalmi adómérték maximuma a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (Htv.) jelenlegi szabályai alapján 2023-ban 597,5,-Ft/fő/vendégéjszaka lehet.
2013 óta nincs a külterületen kivetve ifa adminisztratív okok miatt, javasoljuk, hogy legyen újra (a korábbi akadályozó ok megszűnt), de csak a belterületi mérték 50%-ával. A változtatás csak néhány szállásadót érint a Keleti-főcsatorna partján, illetve a város határában.
A leginkább összetett adónem városunkban az építményadó. Mértéke 100-500,-Ft/m2 között változik. Sok magyar településen van kivetve (a nagyobbaknál szinte kivétel nélkül), de a mérték és az adóztatott adótárgy nagyon változó.
Az építményadó egy területével kapcsolatban már évek óta felmerült, hogy módosítást igényelne városunkban, mégpedig a lakott üdülőingatlanok adóztatása. Jelentős adóbevétel-kiesést véleményünk szerint nem okozott a döntés, kiváltotta a méltányossági kérelmek beadását, illetve tömegesnek sem nevezhető a kérelmezők száma, azaz az adóhatóság jelenlegi jogi környezetben (Hajdúszoboszlón nincs általános építmény-adóztatás) fenntartását javasolja a kedvezménynek.
A jelenlegi szabályok alapján a nem lakás céljára szolgáló ingatlanok a külterületen a belterületi mérték (200 és 500,-Ft/m2) felével adóznak. Külterületen leginkább kereskedelmi és ipari jellegű építmények, illetve részben más tevékenységekhez (pl. mezőgazdasági) kapcsolódó irodák találhatóak. Úgy érezzük, hogy szakmailag már nem indokolt ezen különbségtétel, így javasoljuk annak eltörlését. Az emelt mérték leginkább gazdasági társaságokat (közte akár milliárdos árbevételűeket) érintene.
Szükséges az adórendelet 9. §-át hatályon kívül helyezni (ez rendelkezik a vendégnyilvántartó könyv vezetésének kötelezettségéről), hiszen a Htv. 2023. január 1-jétől hatályos 7. § k./ pontja alapján az önkormányzat a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló 2016. évi CLVI. törvény (a továbbiakban: Turizmus törvény) hatálya alá tartozó szálláshely-szolgáltató terhére az idegenforgalmi adó-kötelezettség nyilvántartására a Turizmus törvény szerinti szálláshelykezelő szoftver használatán túl egyéb nyilvántartás-vezetési kötelezettséget nem írhat elő.