Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (I. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi eseményekért fizetendő díjakról szóló 16/2017.(X.19.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2022. 01. 29
a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi eseményekért fizetendő díjakról szóló 16/2017.(X.19.) önkormányzati rendeletének módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Tisztelt Képviselő-testület!
Tisztelt Bizottságok!
1. A polgármesteri hivatalt érintő felújítási munkák és az ezzel összefüggő költözés miatt 2021.évben módosításra került Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi eseményekért fizetendő díjakról szóló 16/2017. (X.19.) önkormányzati rendelet 2. § 1. pontja, mely a hivatali helyiség fogalmát határozza meg, illetve az anyakönyvi eseményekhez kapcsolódó többletszolgáltatások díját tartalmazó 1.sz. melléklet.
A felújítás befejezését követően újra szükségessé vált a rendelet módosítása és hivatali helyiségként az „A” épület fszt. 15-ös iroda, a Gönczy Pál terem, illetve az I. emeleti Bocskai István terem meghatározása. A rendelet 1.sz. mellékletében a Bocskai Rendezvényközpontban tartandó anyakönyvi eseményhez kapcsolódó többletszolgáltatások díjának megállapítása indokolt.
2. A Jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (1) és (2) bekezdése értelmében a jogszabály előkészítője előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felmérte a szabályozás várható következményeit, melynek eredményeként a következőket állapította meg:
a./ Megvizsgálásra került a tervezett jogszabály valamennyi jelentősnek ítélt hatása, különösen
aa./ társadalmi, gazdasági, költségvetési hatás: A rendelet elfogadásának társadalmi hatásai nem mérhetők.
ab./ környezeti és egészségügyi hatás: A javaslatnak nincs ilyen hatása.
ac./ adminisztratív terheket befolyásoló hatás: A rendelet elfogadásának adminisztratív feladatokat befolyásoló hatása nincs.
b./ a jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei: A Hajdúszoboszlói Polgármesteri Hivatal „A” épületét érintő felújítási munkák befejeződtek, hivatali helyiség már nem a rendeletben meghatározott Bocskai Rendezvényközpont, ezért szükséges annak módosítása.
c./ jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: A feltételek rendelkezésre állnak.
Fentiek alapján javaslom a mellékelt rendelet-tervezet elfogadását.
Hajdúszoboszló, 2022. január 19.
dr. Tóth Ágnes
igazgatási irodavezető