Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (IV. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata 2021. évi zárszámadásáról

Hatályos: 2022. 04. 21
Hajdúszoboszló Város Önkormányzata 2021. évi zárszámadásáról
Végső előterjesztői indokolás
BESZÁMOLÓ
Hajdúszoboszló város 2021. évi költségvetésének végrehajtásáról
Tisztelt Képviselő-testület!
Tisztelt Bizottságok!
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 91. §-a értelmében a helyi önkormányzat költségvetés végrehajtására vonatkozó zárszámadási rendelet tervezetét a jegyző készíti elő és a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé úgy, hogy az, az előterjesztést követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen.
Az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Korm.rendelet 155. § (2) bekezdése értelmében az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek maradványát a képviselő-testület a zárszámadási rendeletével egyidőben állapítja meg, így a rendelettervezet tartalmazza az intézmények 2021. évi maradványának jóváhagyását is.
Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 3/2021. (I.28.) számú rendeletében elfogadta a város 2021. évi költségvetését, melyet év közben két alkalommal módosítottunk. A szeptemberi módosítás előtt már látható volt, hogy a koronavírus világjárvány következtében a tervezett idegenforgalmi adó bevétel nem fog teljesülni, ezért minden önkormányzati intézmény, szakfeladat, támogatott szervezet kivette részét a közös teherviselésből, így az eredetileg tervezett kiadásokat 164 millió forinttal csökkenteni tudtuk. Ugyanakkor a sikeres pályázatainknak köszönhetően több, mint 1,1 milliárd forint összeghez jutott önkormányzatunk, mely összegekkel a költségvetés főösszege megemelésre került. Ezek közül jelentősebbek a következők:
kötöttség nélkül felhasználható támogatás összesen 86.722 E Ft,
melyből 2020. évre a kulturális feladatok utólagos finanszírozása címén 38.000 E Ft, rendkívüli támogatásra 48.722 E Ft összeg érkezett,
Csapadékvíz-hálózat fejlesztésére 200.000 E Ft,
Harsányi-Korpos u. felújítására 29.556 E Ft,
Bölcsőde konyha bővítésére 38.416 E Ft,
TOP-4.3.1 pályázatra (leromlott városi területek rehab.) 111.203 E Ft,
TOP-5.2.1 pályázatra (társadalmi együttműk.erősítése) 14.876 E Ft,
GINOP-7.1.9 pályázat kiegészítésére 578.061 E Ft,
Bölcsőde építés kiegészítésére 57.690 E Ft.
A ciklusra kitűzött céljaink között szerepelt a versenyképes helyi környezet kialakítása, fenntartása, az életminőség, közbiztonság javítása, a köznevelési-, kulturális-, sport és közművelődési feladatok további minőségi fejlesztése, a hajdúszoboszlói/ Hajdúszoboszlóra települő vállalkozások támogatása. A célkitűzések közül a 2021. évre tervezett feladatokat sikerült megvalósítanunk, azok részletes bemutatását a zárszámadás szöveges indoklása tartalmazza.
Az önkormányzat pénzügyi helyzete és fizetőképessége az év folyamán stabil volt. Likvid hitel felvételére nem került sor, noha a költségvetési rendeletben minden évben jóváhagyásra kerül a likvid hitel keretösszege, tekintettel arra, hogy a bevételek teljesülésének és kiadási előirányzatok felhasználásának üteme előre nem látható.
Összességében megállapítható, hogy az önkormányzat gazdálkodása a jogszabályi előírásoknak megfelelően történt, az intézmények működtetése és az önkormányzati feladatellátás finanszírozása biztosított volt. A tervezett feladatok végrehajtása során elvárás volt a feladatok színvonalas, ugyanakkor költségtakarékos megvalósítása.
Tájékoztatom Tisztelt Képviselőtársaimat, hogy a Magyar Államkincstár részére a beszámolóval kapcsolatos valamennyi adatszolgáltatást és elszámolást megküldtük.
Az első bekezdésben hivatkozott jogszabályi kötelezettségeknek eleget téve az önkormányzat 2021. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló beszámolót és zárszámadási rendelettervezetet a mellékelt intézményi és polgármesteri hivatali beszámolók alapján terjesztem a Tisztelt Képviselő-testület elé.
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet a beszámolót megtárgyalni, illetve elfogadni, valamint a zárszámadási rendeletet megalkotni szíveskedjen.
Hajdúszoboszló, 2022. április 12.
Czeglédi Gyula
polgármester