Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (II. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

köztemetőről és temetkezési rendjéről szóló 14/2000. (X. 19.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 24

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (II. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.24.
köztemetőről és temetkezési rendjéről szóló 14/2000. (X. 19.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal szakmai segítségnyújtás keretében, törvényességi felügyeleti jogkörében eljárva hívta fel a Jegyző figyelmét a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló 14/2000. (X.19.) önkormányzati rendelet felülvizsgálatának szükségességére. A szakmai segítségnyújtás nyomán 2022. december 15-én megtörtént a rendelet módosítása. A módosított rendeletet megküldtük a Kormányhivatal részére és egyeztettük a feltárt hiányosságok érdekében elvégzett módosító rendelkezéseket. Az egyeztetés során merült fel, hogy a rendelet mellékletében a temetőfenntartási hozzájárulás összege nem felel meg a köztemetőkről és temetkezés rendjéről szóló 1999. évi törvény 40. § (4) bekezdésének, amely előírja, hogy az egyes díjfajtákon belül a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulási díj mértéke az adott évben az egyes sírhelyekre megállapított megváltási díjtételek egyszerű számtani átlagának 5%-át nem haladhatja meg.
A hatályos rendeletben foglalt díjakat alapul véve ez az összeg 5266.-Ft, ezért a tervezet 5260.-Ft-os díjat tartalmaz, kivéve a - síremlék-sírbolt javítása, tisztítása soron, amely jelenleg ennél alacsonyabb összegben van meghatározva.
A mellékletből törlésre került a területbérleti díj mértéke, mivel az nem határozható meg rendeletalkotási felhatalmazás hiányában.
Szintén az egyeztetések során merült fel, hogy a kártérítési kötelezettséget tartalmazó rendelkezéseket szükséges hatályon kívül helyezni, tekintettel arra, hogy a kárfelelősség szabályozása tekintetében az önkormányzat nem rendelkezik jogalkotási felhatalmazással, továbbá a kártérítési felelősség részletes szabályait a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény tartalmazza.
Kérjük a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy a rendeletmódosítást elfogadni szíveskedjenek.