Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (III. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2023. 04. 23

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (III. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.04.23.
a közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelete módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének a közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendeletének felülvizsgálata több okból is szükségessé vált. Egyrészt javaslattal élünk a jogszabály szövegének pontosítására, másrészt szükséges új közterületi helyeket hasznosításra kijelölni a hozzá rendelt tevékenységekkel együtt.
Ezen új közterület hasznosítási/használati tevékenységek, és új hasznosítható helyek kijelölése érinti a rendelet múlt hónapban jóváhagyott 4. sz. mellékletét is, mely a díjakat tartalmazza, illetve változó a 2. és 3. mellékletek is.
Az előterjesztés mellékletét képezi a módosító rendelet tervezete, a vonatkozó érintett és módosuló mellékleteivel együtt.
A rendelet jelentősebbnek ítélt változásaira vonatkozó javaslatokat az alábbiakban ismertetjük:
A jogszabály 9. §-ának hatályon kívül helyezése javasolt, tekintettel arra, hogy a képviselő-testület elmúlt ülésén törölte a 4 sz. mellékletben a mutatványos tevékenység (cirkusz, forgó) közterületen történő gyakorlásának a tilalmát, így ennek a szöveges tiltó rendelkezéseit is hatályon kívül helyezni szükséges.
A rendelet 14. §-a kiegészül új hasznosításra kijelölt helyekkel - összesen 8 db -, egyrészt a Szent István park területén, másrészt pedig a Mátyás király sétányon, melyek a turisztikai pályázat kötelező elemeként jöttek létre. A javaslatunk alapján ezeken a helyeken kizárólag alkotóművészeti és előadóművészi - kivéve zenés és táncos produkciók - tevékenység folytatható, mely helyek hasznosítása a pályáztatás szabályai - a rendelet 11. §-a – alapján, nyilvános liciten történik. Ezen tevékenységi körök fogalomtárban szereplő meghatározásai is pontosításra kerültek a rendelet 20. §-ban, illetve a javaslat szerint a díjtétele is bekerült a rendelet 4. sz. mellékletébe.
A kijelölésre javasolt hasznosítható helyeket a rendelet 2. sz. és 3.sz. mellékletei is tartalmazzák.
A közterület használati díj megfizetésével kapcsolatos szabályok kiegészítésére/pontosítására is javaslatot teszünk.
A rendelet 17. § (3) bekezdése a vendéglátó teraszokkal kapcsolatos külön szabályokat is tartalmazza. Néhány vállalkozónál kialakult gyakorlat, hogy a szezon illetve a szabadtéri vendéllátó terasz használatának megszüntetésével nem kerül elbontásra a kerthelyiség árnyékoló, eső- és szélvédő szerkezete, azt székek, asztalok…. tárolásra használják a köztes időszakban. Megítélésünk szerint ezen magatartás városképi szempontból rendkívül kedvezőtlen képet fest. Vállalkozói oldalról akár érthető is lehetne ez a magatartás, hiszen ezen felmerülő esetekben komolyabb szerkezetekről van szó, melyek bontása, szállítása, tárolása során sérülhetnek ezek a szerkezet, és többletköltséggel is jár. Ugyanakkor a közterület használata ugyanúgy fennáll, így díjfizetési kötelezettség keletkezik.
Korábbi években az utcai zenészek és zenés-táncos produkciók – amennyiben nem rendezvény keretében léptek fel – esetében akkor keletkezett díjfizetési kötelezettség, amennyiben termékértékesítés is folyt a produkcióval együtt, egyéb esetekben térítésmentesen vehették igénybe a közterületet. Jelen előterjesztésben javaslatot tettünk ez utóbbi esetekben is a díjfizetés kötelmére.