Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (IV. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2023. 06. 01

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (IV. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.06.01.
a közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelete módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A Képviselő-testület 2023. márciusi ülésén tárgyalta egy vállalkozás által közterületen tervezett idegenforgalmi jellegű rendezvény megszervezésével kapcsolatos kérelmét, mely napirend tárgyalása során merült fel a közterület e célból történő igénybevétele díjmentességének helyessége. Eddig nem igazán fordult elő ilyen, vagy hasonló kezdeményezés, a felvetés azonban jogos. Megítélésünk szerint azon kulturális, sport vagy idegenforgalmi rendezvény esetében, mely ingyenes látogatható, illetve ital és étel kimérés sem történik továbbra is ingyenesen biztosítható a közterület használata, hiszen ez azt feltételezi, hogy elsődlegesen nem profitorientált céllal kerül megrendezésre.
Ezzel szemben azon rendezvények esetében, melyekhez étel és ital kimérés is kapcsolódik a közterület használatáért díjmegállapítás szükséges. A rendelet szövegében illetve annak mellékletét képező díjtáblázatban (4.sz. melléklet) erre vonatkozó javaslatunk szerepel.
Jelen módosítással az utcai zenélés kijelölt helyszíneinek módosítására is javaslatot teszünk, miszerint a jelenleg meglévő 4 db helyszín csökkenjen le 2 db helyszínre. A Szent István parkban elmúlt évben elkészült fejlesztést követően nem javasoljuk a Harangház mellett, az un. vakparkoló végében illetve a Fürdő utcán, az új városkapu melletti területek megtartását. Ezt követően a napvitorla alatti „A” jelű hely, illetve a Szilfákalja-József Attila utca sarkán, az ABC előtti területen kijelölt „C” helyen nyílik lehetőség a tevékenység végzésére. Előbbit a TDM illetve a Kovács Máté Művelődési Központ és Könyvtár szervezésében fellépők, míg utóbbit a Hivatal beosztása szerinti fellépők vehetik igénybe. A rendelet szövegében és az érintett 2.sz. és 3. sz. mellékletben erre vonatkozó javaslatunk szerepel.
Az előterjesztés mellékletét képezi a módosító rendelet tervezete, az érintett módosuló mellékleteivel (2.sz., 3.sz. és 4.sz. mellékletek)