Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2023. (XI. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

az egészségügyi alapellátás körzeteinek meghatározásáról szóló 19/2010. (XII. 16.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2023. 12. 01

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 30/2023. (XI. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.12.01.
az egészségügyi alapellátás körzeteinek meghatározásáról szóló 19/2010. (XII. 16.) önkormányzati rendelete módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Tisztelt Képviselő-testület!
Tisztelt Bizottságok!
Hajdúszoboszló Város Önkormányzat Képviselő-testületének az egészségügyi alapellátás körzeteinek meghatározásáról szóló 19/2010. (XII.16.) számú önkormányzati rendelet iskolavédőnői körzeteinek módosítására tesz javaslatot a szakiroda.
Az iskola védőnői ellátás biztosítása, melynek működtetését a 2023. július 01-től történő jogszabályváltozás (szolgáltató váltás) nem érintette, az továbbra is önkormányzati feladat. 2023. 06.08-án a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal Hajdúszoboszlói Járási Hivatal Népegészségügyi Osztálya (továbbiakban: Népegészségügyi Osztály) védőnői szakfelügyeleti ellenőrzést tartott, melyről a HB-08/NEO/01284-3/2023. iktatószámú jegyzőkönyv készült. A jegyzőkönyvben az ellenőrző hatóság leírja, hogy a 3 iskolavédőnői körzetből kettőben a létszám, valamint a magas gyógypedagógiai ellátásban részesülők száma okán, elláthatóság veszélyeztetettségét állapították meg. Az elláthatóság veszélyeztetettségének megszüntetésére körzetmódosítási javaslatot kérnek. Ebben az esetben a körzetek létszámát az oktatási, nevelési intézmények tanulóinak összessége adja. A jelenleg hatályos jogszabályok alapján minden körzetmódosítás megvalósításához egyeztetés szükséges az Országos Kórházi Főigazgatósággal (továbbiakban OKFŐ).
Az OKFŐ ezen feladatát kollegiális védőnői mentorok – szakmai véleményező védőnő – segítségével, szakmai véleményével és a tervezett körzetben a jogszerű és szakszerű védőnői ellátás biztosításáról a mentornak szakmai véleményt kell megfogalmaznia.
Jelen esetünkben a DE KK Vármegyei Védőnői Szolgálat Városi Kollegiális Védőnői Mentora (Pappné Kozma Erika) a Járóbeteg-Ellátó Centrum igazgatója (a fenti jegyzőkönyvnek megfelelően) kérésének eleget téve, a kért iskolavédőnői körzetek módosításáról 2023. november 08-án az állásfoglalása megérkezett. Az állásfoglalásnak megfelelően, az iskolaorvosokkal egyeztetett formában, a rendeletünk 4. számú mellékletét a javaslatnak megfelelő adattartalommal módosítani szeretnénk az alábbi táblázat szerint.
Fontos megemlíteni, hogy a NEAK 1000 pont/fő feletti pontértéket már nem finanszíroz, így a magasabb létszám és pontérték esetén az elvégzett munkáért nem jár finanszírozás.
A módosítás 2024. január 01. napjától lenne hatályos.
Ezen rendelet tartalmaz 1 függeléket, mely nem része a rendeletnek, de képviselő-testületi döntéssel a függelék aktualizálását szeretnénk elfogadtatni. Az aktualizálás lényege, hogy a lakosság tájékoztatása naprakész legyen.
A rendelet módosítása még ezeken túl a bevezető rész módosítását tartalmazza a jogalkotási törvénynek megfelelően.