Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 33/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2024. 01. 01

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 33/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.01.
a közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelete módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Tisztelt Képviselő-testület!
Tisztelt Bizottságok!
Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének a közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendeletének felülvizsgálata több okból is szükségessé vált.
Egyfelől a Szent István Parkban található pavilonok egy részének bérlői a Covid időszak alatt hároméves előbérleti jogosultságot kaptak az általuk bérelt pavilonok vonatkozásában, azonban ez a jogosultságuk az idei évben lejárt. A jelenleg hatályos közterület - rendeletünk alapján 2024. évben a kereskedőknek licitálniuk szükséges az általuk évek, vagy akár évtizedek óta bérelt pavilonokra, és azt csupán egyetlen szezonra tudják kibérelni, majd minden évben ismétlődően licitálniuk szükséges.
Ezenfelül a hatályos rendeletünk alapján a pályázatot évenként április 15-ig kell meghirdetni a helyben szokásos módon úgy, hogy legalább 8 munkanap álljon a pályázók rendelkezésére. Ez a bérlők számára nagyon szoros határidőt jelent, ugyanis sikeres pályázat esetén a licit nyertesének csak rövid ideje van felkészülni a szezonra árubeszerzés és az árusításhoz szükséges egyéb előkészületek tekintetében (munkaerő-felvétel, szükséges engedélyek beszerzése).
A jelenlegi felételekkel kapcsolatban megkeresés érkezett a Polgármesteri Hivatalhoz egy bérlőtől, aki a többi árusító nevében kéri a jelenleg hatályos rendelet módosítását, a hatályos jogszabály pavilonbérletre vonatkozó részének rugalmassá tételét.
A Hivatal megvizsgálta a lehetőségeket és a módosítás esetleges szempontjait, és a rendelet jelentősebbnek ítélt változásaira vonatkozó javaslatainkat az alábbiakban ismertetjük:
Egyrészt javaslattal élünk a rendelet módosítására abban tekintetben, hogy a rendelet teremtse meg a lehetőségét annak, hogy a pályázóknak hároméves jogosultságot nyerjenek el a pavilonbérletre vonatkozóan. Amennyiben nem minden pavilonra vonatkozóan nyerik el a hároméves bérleti jogot, úgy az adott pavilon bérlete egy évre, vagy a korábbi évekhez hasonlóan csak főszezoni időszakra is megpályázható.
Ezen új, hosszútávú bérleti lehetőség érinti a rendelet 4. sz. mellékletét, mely a közterület használatra vonatkozó egyes díjakat tartalmazza. Ez alapján (a bizottsági véleményekkel korrigálva az eredeti előterjesztést) javasoljuk a pavilonok esetében, legalább 1 éves hasznosítási szerződés esetén 112.500,- Ft/hó bérleti díj meghatározását a Szent István Parkban és a Fürdő utcai pavilonok esetén, valamint 60.000.-Ft Ft/hó bérleti díj meghatározását a Gábor Áron utcai pavilonok esetén.
Javasoljuk továbbá, hogy a pályázatot évenként legkésőbb január 31-ig kelljen meghirdetni, így a pályázóknak elegendő időt biztosítani a szezonra történő felkészülésre.
Az előterjesztés mellékletét képezi a módosító rendelet tervezete, valamint a módosuló 4. sz. melléklet.
Kérjük a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy a rendeletmódosítást megtárgyalni, döntését meghozni szíveskedjen!
Tisztelt Képviselő-testület!