Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (II. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 02. 24

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (II. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.24.
az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Az Országgyűlés 2022. július 27-én fogadta el Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló XXV. számú törvényt. Az Államháztartási törvény szerint az önkormányzatoknak 2023. február 15-ig kell a képviselő-testület elé terjeszteni a település 2023. évi költségvetését.
Ennek a kötelezettségnek jelen előterjesztésben teszek eleget az alábbiak szerint.
A város költségvetésének előkészítését 2022. december közepén elkezdtük, és 2023. február hónapban jutott el a költségvetés előkészítése abba a stádiumba, hogy azt a képviselő-testület elé tudjam terjeszteni.
A tervezés során az alábbi tényezőket kellett figyelembe venni, melyek gazdasági, idegenforgalmi és társadalmi hatásai befolyásolják a város működését is:
- a 2020. év tavaszán megjelent COVID-vírus - mint járvány - mind a mai napig jelen van,
- a 2022. februárjában a szomszédos országban kirobbant háború,
- a bevezetett európai uniós szankciók.
A fent felsorolt okok miatt az infláció és energia-árak elszabadulása gazdasági válságot okozott, mely jelentős hatást gyakorol Hajdúszoboszló város 2023. évi költségvetésére is. (Étkeztetési nyersanyagárak-, gázenergia- és üzemanyag-áremelés, szolgáltatási díjak emelkedése, a működéshez szükséges egyéb anyagok és eszközök árának emelkedése.)
- 2022. év végén megjelenő béreket érintő jogszabályok, mely alapján a pedagógusok pótléka 20%-ról 35 %-ra, a minimálbér és garantált bérminimum 16 %-os és 14%-os emelkedése. Ezek jelentős bértömeg-növekedést idéznek elő a városi költségvetésben. (524/2022.(XII.16.) és 573/2022. (XII.23.) Korm rendeletek.)

BEVÉTELEK
Működési bevételek: 6.031.297 E Ft
A város költségvetésének 61%-a működési jellegű bevétel. Ezek közül a legjelentősebb tételek a normatív állami hozzájárulás (5., 6. sz. mellékletek), mely a tavalyi évhez képest mintegy 394 millió forint többletbevételt jelent. Ez tartalmazza a béremelések várható kompenzációját (140 millió Ft), az energia-áremeléssel kapcsolatos többletkiadások fedezetét (165 millió Ft) valamint a családok átmeneti otthona feladat beindításához és működtetéséhez szükséges összegeket (34 millió Ft). A különbözet az alapnormatívák emelkedéséből adódik (55 millió Ft).
A másik meghatározó bevételi forrás a helyi adóbevételek (2. sz. melléklet). Itt meg kell említeni az iparűzési adóbevétel növekedését, ami alapvetően két okra vezethető vissza. Egyrészt a kis- és középvállalkozások vonatkozásában a központi jogszabály alapján adott 1%-os kedvezmény megszűnt, így ezen összegeket újra iparűzési adóbevételként tervezzük. Másrészt egy új vállalkozás jelentősebb összeget kíván iparűzési adóelőlegként befizetni 2023. évben. Idegenforgalmi adóbevételből 70 millió Ft-tal többet tervezünk mely az adó mértékének 500 Ft-ról 590 Ft-ra való emeléséből adódik személyenként és éjszakánként.
Nagyságrendben a harmadik helyen áll az önkormányzati intézmények bevétele (1/a. sz. melléklet), melyet a kiadott irányelveknek és a képviselő-testület által elfogadott új étkezési térítési díjaknak megfelelően kellett tervezni.
A tervezés folyamatának ellenőrzése az intézményekkel egyeztetve, tételesen került meghatározásra. Az étkezési térítési díjak emeléséből várhatóan 100 millió Ft többletbevétel fog realizálódni. Többletbevételt tervezett a Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár és a Bocskai István Múzeum is. A járóbeteg-ellátás finanszírozása visszatér a pandémia előtti teljesítményalapú elszámolásra, ennek pénzügyi vonzata várhatóan 86 millió Ft-tal több bevételt eredményez.
Egyéb bevételek, működésre átvett pénzeszközök a város költségvetésében nem jelentős nagyságrendet képviselnek. A 3. és 4. sz. mellékletek az önkormányzat illetve a polgármesteri hivatal bevételeit tartalmazza a táblázatban szereplő feladatok vonatkozásában. A táblázat is jól mutatja, hogy ezen feladatok nem képeznek jelentős összegeket az önkormányzat bevételei között, ezek leginkább a működéshez kapcsolódó feladatok bevételei. Az intézmények 2022. évi pénzmaradványának elszámolása folyamatban van, a pontos összeg a zárszámadás során kerül elfogadásra. Várható összege a tavalyi év módosított előirányzatának megfelelő, mintegy 60 millió Ft. A közmunka programban a 2022. évi 100 fővel szemben idén várhatóan 60 fő lesz foglalkoztatva, ami mind a bevétel, mind a kiadási oldalon 60 %-os csökkenést eredményez.
Felhalmozási bevételek: 2.287.123 E Ft
A vagyonhasznosítási bevételek (7. sz. melléklet) között a közterület használati díj a tavalyi összegben került betervezésre. Ez az összeg év közben emelkedhet a képviselő-testület által elfogadásra kerülő új közterület-használati rendelet függvényében.
Ingatlan értékesítéshez kapcsolódóan a képviselő-testület által már kijelölt ingatlanok egy részénél a szakértői felértékelés folyamatban van. Ezen ingatlanok várható piaci értéke mintegy 200 millió Ft. Az ingatlanokat két év alatt értékesíteni szeretnénk, így a 2023. évi költségvetésbe 107 millió Ft került tervezésre.
A Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. az önkormányzat tulajdonában lévő területért a tervezet 312.000 E Ft vagyonhasználati díjjal számol, és az önkormányzat idén nem kíván alaptőke emelést végrehajtani a társaságnál. A szám szinkronban van a részvénytársaság 2023. évi üzleti tervével.
Az önkormányzat tulajdonában lévő közművek után fizetendő vagyonhasználati díj mértéke megegyezik a tavalyi évben tervezettel, illetve a víz- és csatorna vagyonhasználati díjnak megfelelő összeg a Gördülő Fejlesztési Terv szerint a kiadások között felhasználásra is kerül.
Tervezésre került a 2022. évben a Hajdúkerületi és Bihari Víziközmű Szolgáltató Zrt-től a vagyonhasználati díj tartozás címén kapott eszközök bérleti díja 30.684 E Ft összegben, melyet az új közérdekű szolgáltató fizet.
A közterület bérleti díjak többéves szerződések alapján kerültek tervezésre, új elem a Csónakázó-tó melletti terület és a Gasztro-tér bérleti díja.
A felhalmozásra átvett pénzeszközök (4. sz. melléklet) 1.706 millió Ft értékben teljes egészében pályázatokhoz kapcsolódó források, melyeket a beruházási és felújítási táblák is tartalmaznak.
A 2023. évi költségvetés tervezete 1.510 millió forint pénzmaradvánnyal számol. Ebből 1.052 millió forint a már elnyert pályázatok előző években bankszámlánkra utalt előlege, mely tartalmazza az európai uniós és hazai forrásból megvalósuló beruházásokat. A fennmaradó 458 millió forint nyújt fedezetet a pénzmaradványt terhelő kifizetésekre, amely a Mérleg tábla/kiadások 4. sorában 383 millió forinttal van tervezve.
KIADÁSOK
Az összeállított anyag a jelenlegi gazdasági környezet maximális figyelembevétele mellett, óvatos tervezéssel került megfogalmazásra. Kiemelt prioritást élveznek a folyamatban lévő és előttünk álló pályázati (uniós és hazai) projektek, az elengedhetetlen beruházások illetve felújítások, valamint az önkormányzat és intézményei működtetési- és fenntartási, valamint városüzemeltetési feladatainak ellátása.
A kiadások között a bevételi oldalhoz hasonlóan működési jellegű és felhalmozási jellegű kiadásokról beszélhetünk.
Működési kiadások: 6.444.478 E Ft
A működési kiadások tekintetében a 2023. évi költségvetés tervezésénél meghatároztuk azokat a prioritásokat, melyek alapján összeállításra került a rendelet. A rendelkezésre álló működési jellegű keretek célszerű, költségtakarékos felhasználásával igyekszünk biztosítani, hogy a korábban elért színvonal a város minden gazdasági területén megmaradjon, illetve amennyiben lehet, javuljon is. Ugyanakkor 100 vagy közel 100%-os támogatottságú pályázatokkal igyekszünk a várost továbbfejleszteni. (Pl.: TOP Plusz pályázatok „Élhető települések” különböző kategóriáiban, önkormányzati humán infrastruktúra fejlesztése stb.) Ezen pályázatok a rendelet 13. és 14. mellékletében tételesen felsorolásra kerülnek.
Az önkormányzati intézményeknek (8/a., 8/b., 8/c. sz. mellékletek - beleértve a polgármesteri hivatalt és az önkormányzati szakfeladatokat is) a kiadott tervezési irányelveknek megfelelően a költségvetésüket takarékosan kellett összeállítani, ami a dologi kiadások vonatkozásában a tavalyi költségszintet jelenthette. 2022. évhez képest az alábbi többletkiadásokat tartalmazza a költségvetés:
- energia 172 millió Ft,
- étkezési nyersanyag 131 millió Ft,
- bölcsőde új telephelye 19 millió Ft,
- nyári programokra 20 millió Ft,
- egyéb üzemeltetési költségekre (szakértői díjak, üzemanyag, postaköltség stb.)
13 millió Ft.
A dologi kiadások között felmerülő nehézségek ellenére kijelenthető, hogy a városban foglalkoztatottak juttatásait igyekeztünk a megszokott módon biztosítani. Így az intézmények tervezhették az évek óta költségvetési tételként jelentkező kafetéria, munkaruha, betegszabadság kiadási összegeket. Ezen kiadások az összes személyi juttatásnak 4%-át jelentik. Az önkormányzati munkavállalók javadalmazása tekintetében eltérések tapasztalhatók, melyek elsődleges oka az ágazati jogszabályok személyi juttatásokat érintő eltérő rendelkezései.
Önkormányzati feladatok vonatkozásában 58 millió Ft-tal kevesebbet tervezünk, ez a bevételeknél már említett közfoglalkoztatási létszámcsökkenésből adódik.
A városüzemeltetési feladatoknál (9. sz. melléklet) az utóbbi években elvárás, hogy az elvégzendő feladatok rugalmasan illeszkedjenek a változó körülményekhez (pl. időjárás). A feladatok 2023. évben a 2022. évi módosított előirányzatnak megfelelő bontásban és összegben kerülnek meghatározásra.
A szociálpolitikai kiadások (10. sz. melléklet) 10 %-kal magasabbak a tavalyi évhez képest, mely éves szinten 9 millió Ft többletkiadást jelent.
A 11. sz. melléklet tartalmazza azon felhalmozási illetve működési célra átadott pénzeszközöket, melyek különböző szervezetek, gazdasági társaságok részére kerülnek átadásra a táblázat szerinti részletezettségben.
Elmúlt évben a képviselő-testület döntött a közterületi járdák felújítására vonatkozó lakossági támogatási rendszer bevezetéséről, melyre az idei évben is biztosított pénzügyi keret. A tavalyi évben rendelkezésre álló forrást a vártnál kevesebben vették igénybe.
A javaslatok között – a nagy érdeklődésre való tekintettel – továbbra is tervezzük a zöldtudatos támogatási lehetőséget a lakosság részére, házi komposztáló edényzet és zsák beszerzésére. A támogatás odaítélésének feltételeit a képviselő-testület már a tavalyi évben elfogadta.
A városban több társadalmi szervezet működik, amelyek évek óta kiemelkedő munkát végeznek mind az önkormányzat, mind a lakosság érdekében. Ezek alapján az előző években bevált támogatási formák megtartása indokolt.
Ezen táblázat tartalmazza a szociálpolitikai feladatokat ellátó intézmény kiadásait. A feladatot kistérségi társulási formában látjuk el, melyre állami normatív támogatást 280 millió Ft-ot kapunk. Ezen felül az önkormányzatunk még további 218 millió Ft-tal járul hozzá az intézmény működéséhez. Ez 110 millió Ft-tal több, mint a tavalyi évi hozzájárulásunk, mely az alábbi főbb tételekből tevődik össze:
- új ellátandó feladatként tervezésre került a családok átmeneti otthona, melynek összes kiadása 38 millió Ft,
- energia többletkiadásra 6 millió Ft,
- szociális étkezéshez vásárolt közszolgáltatási többletkiadás 35 millió Ft,
- bér- és járuléknövekedésre 31 millió Ft.
A TDM támogatása 21 %-kal megemelésre került, melyet a képviselő-testület az idegenforgalmi adómérték emelésének tárgyalásánál már támogatott.
A krízisszálló üzemeltetése a Hajdúszoboszlói Kistérségi Szociális, Család- és Gyermekjóléti Központ látja el. Tavalyi évben az önkormányzat 3,5 millió Ft-tal támogatta. Az éves működési kiadása 5,5 millió Ft volt. A 2023. évi bér- és energia költségek növekedése miatt 10,5 millió Ft került tervezésre.
A külön keretek (12. sz. melléklet) táblázat tartalmaz olyan feladatokat, melyek vagy bizottsági javaslatok alapján, vagy pályázati eljárás során vagy a képviselő-testület év közbeni külön döntése alapján kerülnek felhasználásra.
A táblázat tartalmazza azt a képviselői indítványt mely szerint a pályázati alapok összevonásra kerültek, így 2023. évben „Civil szervezetek pályázati alap” címen 48 millió Ft került tervezésre. Az ehhez kapcsolódó pályázati feltételekről a képviselő-testület külön előterjesztés alapján hoz döntést.
Az idegenforgalmi adó többletbevételének terhére a városmarketing keret a tavalyi évhez képest 10 millió Ft-tal megemelésre került.
2022. évi feladatokhoz képest 2 új feladat került a táblázatba, 6 millió Ft a családok átmeneti otthonának bérleti díjára (a képviselő-testület már elfogadta) valamint az intézményvezetők 2023. évi bérrendezésére 7 millió Ft, melyről a későbbiekben külön testületi előterjesztések készülnek majd.

Szolidaritási hozzájárulás 105 millió Ft-ról 161 millió Ft-ra növekszik, mely szoros összefüggésben áll a város iparűzési erőképességével.
Felhalmozási kiadások: 3.383.942 E Ft
A felhalmozási, felújítási jellegű kiadásoknál (13., 14. sz. mellékletek) az előző években megkezdett beruházásokon túl csak minimális lehetőség maradt új, induló saját forrásból megvalósuló beruházások illetve felújítások megkezdésére. A tervezet tartalmaz 120 millió forintot közterületek felújítására. Az intézményhálózat épületeinek év közben felmerülő halaszthatatlan kiadásaira 20 millió forint került tervezésre.
Folyamatban lévő pályázataink az alábbiak (18. sz. melléklet):
- TOP-4.3.1-16-HB1-2020-00018 Leromlott városi területek rehabilitációja Hajdúszoboszlón,
- TOP_Plusz-1.2.1-21-HB1-2022-00045 Okosmegoldások és a Hóvirág utca infrastrukturális fejlesztése Hajdúszoboszlón,
- TOP_Plusz-2.1.1-21-HB1-2022-00032 Energetikai korszerűsítés Hajdúszoboszlón,
- TOP-1.4.1-19-HB1-2019-00013 Hajdúszoboszlói Gyermeksziget Bölcsőde Aprócska Bölcsődei Tagintézményének létrehozása,
- TOP-5.2.1-15-HB1-2020-00020 Összetartó lakosságért- Hajdúszoboszló,
- TOP-2.1.3-16-HB1-2021-00028 Hajdúszoboszló csapadékvíz elvezetés fejlesztése 2021,
- TOP_Plusz-1.2.1-21-HB1-2022-0048 Gázláng pálya zöld infrastrukturális fejlesztése Hajdúszoboszlón,
- TOP_Plusz-3.3.1-21-HB1-2022-00009 A Hajdúszoboszlói Lurkó Óvoda korszerűsítése,
- TOP_Plusz 1.2.3-21-HB1-2022-00006 Belterületi útfejlesztések Hajdúszoboszlón,
- TOP_Plusz-1.2.1-21-HB1-2022-0046 Szilfákalja és Bányász utca közötti park rekonstrukciója Hajdúszoboszlón.
A város 2023. évi költségvetése is egyértelműen alátámasztja azt a már korábban is megfogalmazott tényt, hogy az „egylábon állás” például egy gazdasági válság milyen sérülékennyé teszi a város költségvetését, illetve a városban lakók helyzetét. Ennek fényében még indokoltabbnak tűnik mindent megtenni annak érdekében, hogy a városba megfelelő feltételek biztosításával, illetve aktív lobbi tevékenységgel olyan új vállalkozásokat hozzunk (pl. Nagyhegyeshús Kft) illetve meglévő vállalkozások bővítését segítsük elő (pl. Leier Hungária Kft), amelyek egy ilyen helyzetben segítséget nyújtanak a problémák csökkentésére és a pénzügyi és foglalkoztatási helyzet javítására. Ezzel egyidejűleg indokolt különböző vállalkozások megkeresése annak érdekében, hogy mind a város, mind az önkormányzat számára fontos feladatok megvalósításához pénzügyi források kerüljenek bevonásra. A folyamatot nagyban segítheti a tervezett ipari park kialakítása.
A tervezet mérleg táblázata tartalmaz 383 millió Ft pénzmaradványt terhelő kifizetést, mely összeg az előző években megkötött és 2022. évben ki nem fizetett szerződések maradványai.
TARTALÉK
Jelen költségvetési kondíciók nem nyújtanak fedezetet nagyobb tartalék képzésére. A 2023. évi költségvetés tartalmaz 65.821 E Ft tartalékot, mely megítélésem szerint mind a költségvetés főösszegéhez, mind a várhatóan megjelenő új pályázatok büdzséjéhez, valamint a költségvetésben nem tervezett rendkívüli kiadások fedezetére korlátozottan nyújt kellő mozgásteret.
Év közben ez lehet forrása az alábbiaknak:
- a város hosszú távú fejlesztéséhez illeszkedő tervek elkészítésére, esetlegesen megjelenő pályázatokhoz való felhasználására ,
- pályázati forrásokhoz szükséges önerő, illetve az ahhoz kapcsolódó, nem támogatott feladat megvalósítására,
- előre nem látható, rendkívüli úgynevezett vis major kiadásokra.
A rendelettervezet szövege és táblázatos része a korábbi éveknek megfelelő szerkezetben készült, amelyet a kormányhivatal többször is vizsgált és megfelelőnek talált. 2022. évben új részként jelent meg a költségvetési rendelet szöveges részében a végrehajtásához kapcsolódó 11. § /5/-/6/-/7/ bekezdések, melyek a költségvetés likviditására vonatkoznak, és azt szabályozzák. Ezt 2023. évre is javaslom fenntartani.
Megítélésem szerint a képviselő-testület elé terjesztett 2023. évi költségvetés elfogadásával az alábbi kockázati tényezőkkel is számolni kell:
- a tervezet forrásoldalán (5.sz. melléklet) 140.000 E Ft állami támogatás szerepel a bérek kompenzálására, melyhez központi jogszabály még nem született,
- tervezett vagyonhasznosítási bevétel csak eredményes ingatlan eladások esetén realizálódhat, mely a korábbi évek árverési tapasztalatai alapján esetlegesek,
- a költségvetés főösszegéhez viszonyított „szerény” tartalék minimális mozgásteret biztosít az év közben felmerülő rendkívüli kiadások fedezetéhez.
Javaslom a képviselő-testület részére a 2023. évi költségvetés folyamatos nyomonkövetését, a kiadások a bevételek teljesüléséhez való hozzáigazításával oly módon ütemezni, hogy hitel felvételére ne kerüljön sor.