Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2024. (V. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi jelentőségű védett természeti területekről

Hatályos: 2024. 05. 17

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2024. (V. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.05.17.
a helyi jelentőségű védett természeti területekről
Végső előterjesztői indokolás
Tisztelt Képviselő-testület!
Tisztelt Bizottságok!
A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztályának Törvényességi Felügyeleti Osztálya HB/11-TÖRV/00442-3/2024. számú leve alapján elvégeztük a helyi jelentőségű védett természeti értékekről szóló 24/2022. (XII. 15.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) felülvizsgálatát. Az elvégzett felülvizsgálat alapján a Rendelet hatályon kívül helyezése, egyidejűleg új rendelet megalkotása indokolt a kívánt szabályozási cél eléréséhez. Ennek okai részletesen:
A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény (Tvt.) 36. § (1) bekezdése szerint a természetvédelmi kezelési módokat, korlátozásokat és tilalmakat, továbbá az egyéb kötelezettségeket (természetvédelmi kezelési terv) országos jelentőségű védett természeti területre vonatkozóan a miniszter, helyi jelentőségű védett természeti területre vonatkozóan a települési – Budapesten a fővárosi – önkormányzat rendeletben állapítja meg. E rendelkezés rögzíti az önkormányzat jogalkotási felhatalmazását.
A Rendelet bevezető része a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdése b) pontjára utal, ugyanakkor e pont nem tartalmaz a szükséges tárgykörben rendeletalkotási felhatalmazást vagy feladatkört. Ennek megfelelően a bevezető rész módosítása indokolt a Tvt. megfelelő rendelkezései szerint.
A Rendelet 2. § (1) a) pontja a „környék” kifejezést tartalmazza, ugyanakkor a Tvt. 28. § (4) bek. alapján a „település” kifejezés használata indokolt.
A 2. § (2) bekezdése pontosításra szorult, mert a rendeletnek csak egy melléklete van, erre utal a 2. § (3) is. E rendelkezés újraszabályozásra kerül, így a jövőben védetté nyilvánítás esetén a Képviselő-testület a rendelet mellékletében határozza meg a szükséges rendelkezéseket.
A Rendelet 3. § (1) bekezdésében foglalt felsorolást a Tvt. 26. § (1) bekezdésével összhangban szükséges kiegészíteni a védettség tényéből fakadó korlátozó rendelkezésekkel
A Rendelet mellékletét azért szükséges módosítani, mert annak 1. pontja ezzel a mondattal kezdődik: "A természetvédelmi területté nyilvánítás indoka, a terület kiterjedésének nagysága, helyrajzi szám és EOV koordináták, térkép és fotó" - miközben a rendelet nem szól védett területről, csak védett természeti értékről. Ennek megfelelően e mondat helyébe a következő lép: „A védetté nyilvánítás indoka és természetvédelmi célja, helyrajzi szám és EOV koordináták, térkép és fotó:”
Fentieken túl néhány apróbb pontosítás történt a Rendelet mellékletében (pl. a Milleniumi Tölgy nem 126 évnél magasabb, hanem 126 évnél idősebb). A képmellékletek nem kerültek módosításra az eredeti rendelethez képest.
A Rendeletben a természetvédelmi terület fogalma nincs összhangban a Tvt. 28. § (4) bekezdésével, annak szó szerinti átvétele indokolt, illetve a Tvt. 28. § (5) bekezdésében meghatározott természeti emlék fogalmát is magában foglalja, amit nem tartalmazhat.
A Rendelet 1. § második fordulata a rendelet hatályát kiterjeszti a helyi jelentőségű természeti értékekre, amely fordulat hatályon kívül helyezése szükséges, mivel a fentiek alapján az önkormányzat természeti értékről nem rendelkezhet. A Rendeletben több helyen szereplő természeti érték kifejezés helyett természeti emlék kifejezés használata indokolt.
A rendelet címét módosítani szükséges, mert a Tvt. alapján az önkormányzat rendeletében természeti érték védetté nyilvánításáról nem rendelkezhet, felhatalmazása kizárólag a Tvt 28. § (1) c) pontja alapján a természetvédelmi terület, vagy d) pontja alapján a
természeti emlék
szabályozására terjed ki. Az önkormányzat a rendeletében természeti emléket határoz meg, ezért szükséges az ennek megfelelő cím megállapítása. A Jat 8. § (2) bekezdés a) pontja értelmében nem lehet módosítani vagy – a jogszabály egészének hatályon kívül helyezése nélkül – hatályon kívül helyezni a jogszabály megjelölését, ezért a fent írtak szerint a meglévő rendelet hatályon kívül helyezése és új rendelet megalkotása szükséges.
Kérjük a Tisztelt Képviselő-testületet és Bizottságokat, hogy az előterjesztést megtárgyalni és a mellékelt tervezetnek megfelelő rendeletet elfogadni szíveskedjenek!
Hajdúszoboszló, 2024. május 8.
Dr. Morvai Gábor
jegyző