Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2024. (V. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

a fizető parkolási rendszerről szóló 5/2012. (III. 22.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2024. 06. 02

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2024. (V. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.06.02.
a fizető parkolási rendszerről szóló 5/2012. (III. 22.) önkormányzati rendelete módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Tisztelt Képviselő-testület!
Tisztelt Bizottságok!
A Képviselő-testület 2024. 03. 21-i ülésén módosította a fizető parkolási rendszerről szóló 5/2012. (III.22.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet). A módosítás eredményeként fizető parkolási övezetbe kerültek a következő területek:
Arany János u. 44. szám melletti parkoló,
Bányász utca 28. számtól az utca végéig terjedő terület,
Szilfákalja 20. szám előtti terület (Fürdő Patika),
Szilfákalja 33-45. szám közötti terület.
Valamennyi terület a Rendelet 2. mellékletében található I/B. díjövezetbe került.
A Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 32. §-a értelmében fizetési kötelezettséget megállapító, fizetésre kötelezettek körét bővítő, a fizetési kötelezettség terhét növelő, a kedvezményt, mentességet megszüntető vagy korlátozó jogszabály kihirdetése és hatálybalépése között legalább 30 napnak el kell telnie. A fizető automaták kiépítésének, valamint a táblák elhelyezésének és a lakosság tájékoztatásának időigényére tekintettel az elfogadott módosítás 2024. június 1. napján lép hatályba.
A rendelet elfogadását követően lakossági és képviselői kezdeményezésre felmerült a Rendeletben foglalt kedvezményekkel kapcsolatos szabályok felülvizsgálata. Ennek eredményeként a Képviselő-testület és bizottságai 2024. április üléseiken megvizsgálták annak lehetőségét, hogy a meglévő kedvezmények köre kiterjesztésre kerüljön a Hajdúszoboszlón bármely fizetős övezetben legalább ½ tulajdoni hányaddal rendelkező – hajdúszoboszlói lakcímmel nem rendelkező - magánszemély lakóingatlan-tulajdonosokra. A módosítást a bizottságok nem támogatták, ezért az előterjesztő a módosítás tervezetét további átdolgozás céljából visszavonta. A bizottsági egyeztetések során A Városgazda Nonprofit Zrt. vezérigazgatója jelezte, hogy a módosítás eredményeként technikailag kivitelezhetetlen helyzet állt elő: azonos díjövezetben eltérő díjköteles időtartam került megállapításra. Ennek feloldása érdekében a jelen előterjesztés mellékletét képező tervezet tartalmazza az alaprendelet 7. §-ának újraszabályozását, melynek eredményeként 2023. 06. 02. napjától Hajdúszoboszlón a fizető parkolók üzemeltetési időszaka egységesen minden nap 7:00 – 20:00 óra között lesz.
A tervezet további rendelkezései a meglévő kedvezményrendszerre vonatkozó szabályok egyértelműsítését tartalmazzák, tartalmi módosítás nélkül.
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztéshez melléklet rendeletmódosítást elfogadni szíveskedjen!
Hajdúszoboszló, 2024. május 9.
Dr. Morvai Gábor
jegyző