Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2024. (VII. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

a társasházak felújításának pénzügyi támogatásáról szóló 9/2020. (IV. 23.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2024. 07. 05

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2024. (VII. 4.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.07.05.
a társasházak felújításának pénzügyi támogatásáról szóló 9/2020. (IV. 23.) önkormányzati rendelete módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Tisztelt Képviselő-testület!
Tisztelt Bizottságok!
A József Attila u. 24. szám alatti, 6 lakásos Társasház közös képviselője kérelmet nyújtott be a társasház homlokzati felújítása érdekében, a városképi szempontból meghatározó társasházak pénzügyi támogatásának igénybevétele céljából. Kéri, az Önkormányzat tegye lehetővé számukra pályázat benyújtását azzal, hogy a jogosultak körét kiterjeszti.
A 2024. évi városi költségvetésben 5 millió Forint vissza nem térítendő támogatás áll rendelkezésre azon társasházak részére, melyek pályázatot nyújtanak be és a vonatkozó önkormányzati rendeletben nevesítve vannak.
A társasházak felújításának pénzügyi támogatásáról szóló 9/2020. (IV. 23.) önkormányzati rendelet rendelkezik a támogatás feltételeiről, valamint a városképileg kiemelt társasházak köréről, mely alapján megállapítható, hogy a József Attila u. 24. szám alatti társasház jelenleg nem jogosult a támogatás igénybevételére.
Álláspontunk szerint a József Attila u. 24. szám alatti, 6 lakásos Társasház frekventált helyen található, idegenforgalmi szempontból kiemelt övezetben helyezkedik el, valamint a Társasház homlokzati megjelenése leromlott állapotú, felújítást igényel. Ennek alapján a József Attila u. 24. szám alatti Társasház rendeletben történő rögzítését javasoljuk.
Az elmúlt években a Hősök tere 19. szám alatti Olajos Társasház és Hőforrás u. 2. szám alatti Sarki Társasház nyújtott be sikeres pályázatot és valósította meg az épületek homlokzatának felújítását. Az önkormányzati rendelet 2. § (3) bekezdése értelmében a már támogatásban részesített társasházak az általuk benyújtott szakmai és pénzügyi beszámoló elfogadását követő 5 éven túl nyújthatnak be ismételten pályázatot.
Tekintettel arra, hogy a rendelet tartalmazza a támogatást igénybe vehető társasházak listáját, ezért a jogszabály vonatkozó szakaszát, így az 1. § (d) pontjának módosítása szükséges a 2.sz. mellékletként csatolt rendelet módosítás tervezet szerint.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (2) bekezdése alapján a szabályozás várható következményeiről készített előzetes hatásvizsgálat az előterjesztés 1. sz. mellékletét képezi.
Kérjük a Tisztelt Képviselő-testületet, a rendeletmódosítást megtárgyalni, döntését meghozni szíveskedjen.
Hajdúszoboszló, 2024. július 3.
Szilágyiné Pál Gyöngyi
városfejlesztési irodavezető