Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2024. (IX. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelete módosításáról

Hatályos: 2024. 11. 01

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2024. (IX. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.11.01.
a közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelete módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Tisztelt Képviselő-testület!
Tisztelt Bizottságok!
Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének a közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: R.) felülvizsgálata több okból is szükségessé vált. A 2024. évi nyári szezon lezárása és a tapasztalatok összegzése következtében, továbbá egy törvényességi szakmai segítségnyújtás alapján több tekintetben javasoljuk a Rendelet módosítását az alább kifejtettek szerint:
1. Egyedi kérelmekre vonatkozó speciális szabályok
A hatályos rendelet 14. § (3) bekezdése értelmében a 2. sz. és a 3. sz. mellékletben szereplő, kijelölt helyeken kívüli, egyéb közterület hasznosítási kérelmekről a Képviselő-testület egyedileg dönt. Tekintettel arra, hogy az egyedi kérelmekről a Képviselő-testület jogosult dönteni, azonban nyáron nincs minden hónapban munkaterv szerinti ülés, így az ekkor érkező kérelmeket tárgyalni nem tudja. Indokolt, hogy e kérelmekről a szezont megelőzően kellő időben döntés szülessen. Ennek megfelelően a Rendelet kiegészülne azzal a feltétellel, hogy az ilyen kérelmeknek a tevékenység megkezdését megelőzően legalább 60 nappal, az idegenforgalmi főszezon idejére eső tevékenység esetén legkésőbb tárgyév április 30. napjáig be kell érkezniük.
1. Vendéglátóipari előkertek rendeletben meghatározott helyszínének kibővítése, díjtételek módosítása
A Szent István park, mint vendéglátóipari előkert a hatályos Rendelet 4. sz. mellékletében nem szerepel a nevesített helyszínek között. Ennek érdekében javaslatot teszünk a Szent István parkban található előkertek közterület-használati díjának rendeleti szabályozására, mely összeg megegyezik a Szilfákalja 32. sz. és a József Attila u. közötti előkertek díjtételeivel.
Javaslatot teszünk továbbá a jelenleg hatályos díjtételek 25%-os mértékű emelésére a vendáglátóipari előkertek vonatkozásában.
1. Magasabb rendű jogszabálynak történő megfeleltetés
Módosult a szomszédjogok és a tulajdonjog korlátainak különös szabályairól szóló 2013. évi CLXXIV. törvény, melybe beiktatásra került a 5/A. § (1) bekezdése. Ennek értelmében a reklámcélú hasznosítási jog alapján a lakóépület tulajdonosa a tulajdonhoz való jog és a tulajdonnal való szabad rendelkezés körében – a közigazgatási anyagi jogszabályokban meghatározott feltételekkel összhangban – jogosult a lakóépület erre alkalmas felületeinek reklámelhelyezés céljából történő hasznosítására. A reklámcélú hasznosítási jog a reklámozó személyre is kiterjedően magában foglalja a közterületi ingatlan feletti légi tér e törvényben meghatározott mértékű térítésmentes igénybevételének a lehetőségét.
A Rendelet 2. § (2) bekezdésének módosításával (a rendelet hatálya alá nem tartozó területek felsorolásának kiegészítésével) egyértelművé tehető, hogy a rendelet hatálya nem terjed ki a szomszédjogok és a tulajdonjog korlátainak különös szabályairól szóló 2013. évi CLXXIV. törvény 5/A. §-ában foglalt területre.
1. Lovashintóra vonatkozó szabályok
A Rendelet a 4. sz. melléklet 10. sorban található, „konflis, riksa, elektromos lassújármű (pl. segway, golfautó, stb.)” díjtételének meghatározásán túl a lovashintózásra vonatkozóan nem tartalmaz egyedi szabályokat.
Javasoljuk rendeletileg szabályozni, hogy egy adott időszakra vonatkozóan egyszerre két hatósági szerződés lehet érvényben legfeljebb két külön szerződő fél részére lovashintózási tevékenység végzésére.
Tekintettel arra, hogy a lovashintók számára nincs rendeletben kijelölt megállóhely, javasoljuk kijelölt megállóhelyként a Szent Erzsébet és Gábor Áron utca sarkán található, 3030/3. hrsz.-ú önkormányzati tulajdonú terület kijelölését.
Javasoljuk továbbá a tevékenység díjtételének megemelését 5000.-Ft/db/nap összegre.
2024. 09. 16. napján hét képviselő részéről módosító indítvány érkezett a tervezethez, mely a következőt tartalmazta: "Indítványozzuk, hogy az előterjesztés mellékletében a vendéglátóipari előkertekre vonatkozó díjtételek a 2024-es turisztikai szezon eredményeinek partnerekkel történő egyeztetését, valamint a 2024. évi fogyasztóiár-index változásának KSH általi közzétételét követően kerüljenek felülvizsgálatra." Az indítványt az előterjesztő befogadta, ezért a módosító rendelet tervezetének mellékletében a vendéglátóipari előkertekre vonatkozó díjtételek nem kerültek módosításra.
Az előterjesztés mellékletét képezi a módosító rendelet tervezete.
A fentiek alapján kérjük a Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének a közterület-használat, közterület-hasznosítás helyi szabályairól szóló 12/2019. (IV. 25.) önkormányzati rendelete módosítását az előterjesztés 2. mellékletében foglalt rendelettervezet szerint.
Hajdúszoboszló, 2024. szeptember 19.
dr. Morvai Gábor
jegyző