Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 22 15:30

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2024. (II. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.22.
az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Tisztelt Képviselő-testület!
Tisztelt Bizottságok!
Az Országgyűlés 2023. július 13-án fogadta el Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló LV. számú törvényt, amely 2024. január 1. napján lépett hatályba. Az Államháztartásról szóló törvény szerint a költségvetési rendelet-tervezetet a központi költségvetésről szóló törvény hatálybalépését követő negyvenötödik napig (február 15.) kell benyújtani a képviselő-testületnek.
Ennek a kötelezettségnek jelen előterjesztésben teszek eleget az alábbiak szerint:
A város költségvetésének előkészítését 2023 decemberében elkezdtük, az érintettekkel az egyeztetések január hó folyamán megtörténtek és 2024. február hónapban jutott el a költségvetés előkészítése abba a stádiumba, hogy azt a képviselő-testület elé tudjam terjeszteni.
A tervezés során az alábbi tényezőket kellett figyelembe venni, melyek gazdasági, idegenforgalmi és társadalmi hatásai befolyásolják a város működését is:
A 2023. évi infláció és energiaárak növekedése továbbra is jelentős hatást gyakorol a gazdaságra, az emberek életére, így Hajdúszoboszló város 2024. évi költségvetésére is. (Étkeztetési nyersanyagárak-, gázenergia- villamosenergia- és üzemanyag-áremelés, víziközmű (ivóvíz, szennyvíz) és egyéb szolgáltatási díjak emelkedése, a működéshez szükséges egyéb anyagok és eszközök árának emelkedése.)
2023. év végén és 2024. év elején megjelenő béreket érintő jogszabályok, mely alapján a pedagógusbérek, a minimálbér és garantált bérminimum is emelkedett. Ezek jelentős bértömeg-növekedést idéznek elő a városi költségvetésben.
Fenti hatásokon túl a források tervezéséhez számba vettük a folyamatban lévő TOP-PLUSZ pályázatok már bankszámlánkon lévő előlegeinek mintegy 2.200 millió forintját, illetve a tavalyi év folyamán befolyt és el nem költött bevételeket (pl. iparűzési adó és állami támogatás többletbevételei), mely a költségvetés forrásoldalán a pénzmaradvány összegét gyarapította.
Kiadások tervezésénél az alábbi főbb szempontokat vettük figyelembe, mely egyben a prioritásokat is meghatározta:
az előző évről áthúzódó kötelezettségek (pénzmaradványt terhelő szerződések) kifizetése,
az önkormányzat intézményei működtetésére jutó támogatás,
az önkormányzat (intézmények és polgármesteri hivatal) dolgozóinak előző évhez képest minimum 10 %-kal történő bértömeg emelése,
a városüzemeltetési feladatok előző évhez képest 11%-os növelése annak érdekében, hogy a megszokottnál magasabb színvonalon történjen annak ellátása,
a szociálpolitikai kiadások előző évben megemelt juttatásainak szinten tartása,
a megkezdett beruházások befejezése valamint az előző évben a képviselő-testület által elfogadott kisebb beruházások tervezése és kivitelezése,
a megnyert TOP-PLUSZ pályázatok szerepeltetése (a tervezői költségbecslések alapján), azok ütemezett megkezdése, egy részük befejezése,
az alapítványok, társadalmi- és civil szervezetek támogatásának megtartása, összegének előző évhez képest történő emelése,
általános- és fejlesztési tartalék tervezése.
BEVÉTELEK
Működési bevételek: 7.088.642 E Ft
A város költségvetésének 61%-a működési jellegű bevétel. Ezek közül a legjelentősebb tételek a normatív állami hozzájárulás (6. melléklet), mely az előző évhez képest mintegy 363 millió forint többletbevételt jelent. Ez tartalmazza a béremelések várható kompenzációját (minimálbér, garantált bérminimum és pedagógus béremelés) valamint a normatívák mutatószámainak emeléséből adódó növekedést. Megjegyzendő, hogy az állami támogatás emelkedésével párhuzamosan városunk központi költségvetésbe történő befizetése (szolidaritási hozzájárulás) is 83%-kal növekedett, azaz 161 millió forint helyett idén 294 millió forintot kell az államkasszába befizetnünk.
A másik meghatározó bevételi forrás a helyi adóbevételek (2. melléklet). Itt meg kell említeni az iparűzési adóbevétel növekedését, ami alapvetően két okra vezethető vissza. Egyrészt a kis- és középvállalkozások vonatkozásában a központi jogszabály alapján adott 1%-os kedvezmény megszűnt, így ezen összegeket újra iparűzési adó bevételként tervezzük. Másrészt az összeget a 2023. évi várható tényszám alapján prognosztizáltuk. Idegenforgalmi adóbevételből 5 millió Ft-tal többet tervezünk szintén a 2023. évi teljesített bevétel alapján.
Nagyságrendben a harmadik helyen áll az önkormányzati intézmények saját bevétele (1. melléklet 1. pontja), melyet a kiadott irányelveknek megfelelően 2023. évi várható tényadat alapján kellett tervezni.
A tervezés folyamatának ellenőrzése az intézményekkel egyeztetve, tételesen került meghatározásra.
Az intézmények között a legtöbb saját bevétellel a Hajdúszoboszlói Gazdasági Szolgáltató Intézmény rendelkezik (az összes intézményi bevétel 61%-át teszi ki). A költségvetési rendelet javaslatában a gyermekétkeztetés viszonylatában az étkezési térítési díjak 2023. évi szinten maradnak. Az intézmény vezetője a jelenleg érvényes közbeszerzési szerződések vonatkozásában a plusz egy év meghosszabbítási lehetőséggel él, a nyersanyag-beszállítókkal kedvező árban tudott megállapodni, ezért sem nyersanyagnorma-, sem térítésidíj-emelést 2024. évre nem javaslok.
A 2023. évi várható bevételekhez képest valamennyi intézmény többletbevételt tervezett, kiemelkedik közülük a Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár, a Bocskai István Múzeum és a Városi Televízió is.
A járóbeteg-ellátás állami finanszírozása csökken, az intézmény a NEAK-tól származó bevételeit csaknem 100 millió forinttal csökkentette. Természetesen ez azzal is járt, hogy a kiadásait is csökkenteni kellett, valamint a tervezett költségvetési rendeletben az előző évihez képest csaknem 50 %-kal magasabb önkormányzati támogatást juttatunk a részére. Ez 31 millió forint többlettámogatást jelent (63 millió forintról 94 millió forint).
Önkormányzatunk az intézményeinek fenntartásához és működtetéséhez mindösszesen 3.242 millió forint támogatással járul hozzá, ami átlagosan 17%-os növekedést jelent az előző évi tervezethez képest.
Egyéb bevételek, működésre átvett pénzeszközök a város költségvetésében nem jelentős nagyságrendet képviselnek. A 3. és 4. mellékletek az önkormányzat illetve a polgármesteri hivatal bevételeit tartalmazza a táblázatban szereplő feladatok vonatkozásában. A táblázat is jól mutatja, hogy ezen feladatok nem képeznek jelentős összegeket az önkormányzat bevételei között, ezek leginkább a működéshez kapcsolódó feladatok bevételei.
Az intézmények 2023. évi pénzmaradványának elszámolása folyamatban van, a pontos összeg a zárszámadás során kerül elfogadásra. Tervezett összege a tavalyi év előirányzatának megfelelő, mintegy 63 millió forint. Várható összeg néhány 10 millió forinttal több lehet.
A közmunka programmal idén városi szinten nem tervezünk, a feladatot az intézmények látják el. Az előirányzatok év közben kerülnek majd a költségvetésbe a rendelet módosításainak időpontjában.
Az átvett pénzeszközök/pályázati támogatások tervezése minimálisra csökkent, hiszen valamennyi futó pályázatunk előlegeit a tavalyi évben lekértük, az a bankszámlánkon található mintegy 2.200 millió forint összegben.
Felhalmozási bevételek: 1.075.131 E Ft
A vagyonhasznosítási bevételek (7. melléklet) között a közterülethasználati díj az előző év tényszámának megfelelő összegben került betervezésre, hiszen a képviselő-testület 2023. év során elfogadta az új közterület-használati díjakat.
Ingatlan értékesítéshez kapcsolódóan a képviselő-testület által már kijelölt ingatlanok esetében a szakértői felértékelés megtörtént. Ezen ingatlanok várható piaci értéke mintegy 140 millió forint.
A Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. az önkormányzat tulajdonában lévő területért a költségvetés tervezete az előző évihez képest 15%-kal emelt vagyonhasználati díjjal számol, és az önkormányzat idén nem kíván alaptőke emelést végrehajtani a társaságnál. A szám szinkronban van a részvénytársaság 2024. évi üzleti tervével.
Az önkormányzat tulajdonában lévő közművek után fizetendő vagyonhasználati díj mértéke megegyezik a tavalyi évben tervezettel, illetve a víz- és csatorna vagyonhasználati díjnak megfelelő összeg a Gördülő Fejlesztési Terv szerint a kiadások között felhasználásra is kerül.
Továbbra is tervezzük a víziközművekhez kapcsolódó eszközök bérletidíját több mint 30 millió forint összegben, melyet a közérdekű szolgáltató fizet.
A közterület bérleti díjakat többéves szerződések alapján, a Gasztro-tér és a mutatványos tér vonatkozásában az előző évben lefolytatott pályázatok alapján terveztük.
A 2024. évi költségvetés tervezete 3.435 millió forint pénzmaradvánnyal számol. Ebből 2.133 millió forint a már elnyert pályázatok előző években bankszámlánkra utalt előlege, mely tartalmazza az európai uniós és hazai forrásból megvalósuló beruházásokat. A fennmaradó összeg nyújt fedezetet a pénzmaradványt terhelő kifizetésekre, amely a Mérleg tábla/felhalmozási kiadások 4. sorában 322 millió forinttal van tervezve.
KIADÁSOK
Az összeállított anyag a jelenlegi gazdasági környezet maximális figyelembevétele mellett, óvatos tervezéssel került megfogalmazásra. Prioritást élveznek az önkormányzat és intézményei működtetési- és fenntartási, városüzemeltetési feladatainak ellátása, a folyamatban lévő és előttünk álló pályázati (uniós és hazai) projektek, valamint az elengedhetetlen, önkormányzat saját forrásból megvalósuló beruházások illetve felújítások.
A kiadások között a bevételi oldalhoz hasonlóan működési jellegű és felhalmozási jellegű kiadásokról beszélhetünk.
Működési kiadások: 7.257.055 E Ft
A működési kiadások tekintetében a 2024. évi költségvetés tervezésénél meghatároztuk azokat a prioritásokat, melyek alapján összeállításra került a rendelet. A rendelkezésre álló működési jellegű keretek célszerű, költségtakarékos felhasználásával igyekszünk biztosítani, hogy a korábban elért színvonal a város minden gazdasági területén megmaradjon, illetve amennyiben lehet, javuljon is.
Az önkormányzati intézményeknek (8. melléklet 1., 2., 3. pontjai - beleértve a polgármesteri hivatalt és az önkormányzati szakfeladatokat is) a kiadott tervezési irányelveknek megfelelően a költségvetésüket takarékosan kellett összeállítani, ami a dologi kiadások vonatkozásában a tavalyi költségszintet jelenthette.
A dologi kiadások között felmerülő nehézségek ellenére kijelenthető, hogy a városban foglalkoztatottak juttatásait igyekeztünk a megszokott módon biztosítani. Így az intézmények tervezhették az évek óta költségvetési tételként jelentkező kafetéria, munkaruha, betegszabadság kiadási összegeket. Ezen kiadások az összes személyi juttatásnak 4%-át jelentik. Az önkormányzati munkavállalók javadalmazása tekintetében eltérések tapasztalhatók, melyek elsődleges oka az ágazati jogszabályok személyi juttatásokat érintő eltérő rendelkezései, de valamennyi intézménynél a bérek vonatkozásában minimum 10 % béremeléssel számolunk.
Az intézmények között a Kovács Máté Művelődési Központ és Könyvtár 20 millió forint felhalmozási kiadást tervezett, melyből 5 millió forintot gépjármű beszerzésre (rendezvényekhez), 15 millió forintot 15-20 db faház beszerzésére fordít. A Bocskai István Múzeum az „irodalom háza” kialakításához 5 millió forintot tervez felújításként. A Polgármesteri Hivatalnál – az előző éveknek megfelelően - informatikai feladatokhoz 10 millió forint került betervezésre.
Önkormányzati feladatok vonatkozásában 24 millió Ft-tal kevesebbet tervezünk, ez nagymértékben a bevételeknél már említett közfoglalkoztatási feladat megszűnésének következménye. Előző évben a képviselő-testület az úszásoktatás feladat létszámát 1 főben állapította meg, az eddig megbízással ellátott feladatot kinevezett dolgozó látja el.
A városüzemeltetési feladatoknál (9. melléklet) az utóbbi években elvárás, hogy az elvégzendő feladatok rugalmasan illeszkedjenek a változó körülményekhez (pl. időjárás) és az ellátás színvonala emelkedjen. A táblázatban a feladatokra (közvilágítási feladat nélkül) 11%-os növekedést tervezünk. A feladatok 2024. évben az előző években kialakított módosított előirányzatnak megfelelő bontásban és összegben kerülnek meghatározásra.
A szociálpolitikai kiadások (10. melléklet) 13 %-kal magasabbak a tavalyi évhez képest, mely éves szinten 12 millió Ft többletkiadást jelent. Az összeg fedezetet nyújt a képviselő-testület előző évben elfogadott szociális juttatások jogosultságainak kibővítése alapján nyújtott lakossági támogatásokra.
A 11. melléklet tartalmazza azon felhalmozási illetve működési célra átadott pénzeszközöket, melyek különböző szervezetek, gazdasági társaságok részére kerülnek átadásra a táblázat szerinti részletezettségben.
Elmúlt évben a képviselő-testület döntött a közterületi járdák felújítására vonatkozó lakossági támogatási rendszer bevezetéséről, melyre az idei évben is biztosított pénzügyi keret. A tavalyi évben rendelkezésre álló forrást a vártnál kevesebben vették igénybe.
A javaslatok között – a nagy érdeklődésre való tekintettel – továbbra is tervezzük a zöldtudatos támogatási lehetőséget a lakosság részére, esővízgyűjtő edény és zsák beszerzésére. A támogatás odaítélésének feltételeit a képviselő-testület már két évvel ezelőtt elfogadta. Idén is folytatódik a társasházak előtti területek virágosítása, egynyári növények beszerzéséhez 1 millió forint került elkülönítésre.
A városban több társadalmi szervezet működik, amelyek évek óta kiemelkedő munkát végeznek mind az önkormányzat, mind a lakosság érdekében. Ezek alapján az előző években bevált támogatási formák megtartása indokolt.
Ezen táblázat tartalmazza a szociálpolitikai feladatokat ellátó intézmény kiadásait. A feladatot kistérségi társulási formában látjuk el, melyre állami normatív támogatást, 372 millió Ft-ot kap a társulás. Ezen felül az önkormányzatunk még további 178 millió Ft-tal járul hozzá az intézmény működéséhez.
A TDM támogatása 15 %-kal megemelésre került, melyet a Hajdúszoboszlói Turisztikai Nonprofit Kft az alábbiakkal indokolt: „több évi bérnövekedés elmaradása (2017-2022 között nem volt béremelés); nyári hosszabbított nyitva tartás bérigénye; plusz marketing tevékenység bérigénye.”
A krízisszálló üzemeltetése a Hajdúszoboszlói Kistérségi Szociális, Család- és Gyermekjóléti Központ látja el, melyet a tavalyi évben az önkormányzat 5,8 millió forinttal támogatott. A 2023. évi bér- és energia költségek növekedése miatt jelenleg 10 millió forint került tervezésre.
A külön keretek (12. melléklet) táblázat tartalmaz olyan feladatokat, melyek vagy bizottsági javaslatok alapján, vagy pályázati eljárás során vagy a képviselő-testület év közbeni külön döntése alapján kerülnek felhasználásra.
A táblázat tartalmazza a 2023. évben összevont „Civil szervezetek pályázati alap”-ot, melyre az előző évihez képest 2 millió forinttal több került tervezésre. Az ehhez kapcsolódó pályázati feltételekről a képviselő-testület külön előterjesztés alapján hoz döntést. A szöveges rendelet 13. §-a tartalmazza ezen összeg felhasználásának rendjét. Az előző évhez képest itt módosítás történik, ugyanis az összegből képzett tartalék 20 % helyett 30 %-os növekedésére teszünk javaslatot a költségvetési rendeletben.
A városmarketing keretre a már az előző évben is 10 millió forinttal megemelt összegben tervezünk.
2023. évben 2 új feladat került a táblázatba, 6 millió Ft a családok átmeneti otthonának bérleti díjára valamint az intézményvezetők bérrendezésére 7 millió Ft, melyet idén is tervezünk. Az utóbbi összeg felhasználásáról a későbbiekben külön testületi előterjesztés készül majd.
Szolidaritási hozzájárulás a 2022. évi 105 millió Ft-ról 2023. évben 161 millió Ft-ra növekedett. Ez 2024. évre 294 millió forint, mely szoros összefüggésben áll a város iparűzési adó erőképességével.
Felhalmozási kiadások: 4.341.718 E Ft
A felhalmozási, felújítási jellegű kiadásoknál (13., 14. mellékletek) az előző években megkezdett, elsősorban uniós támogatásból megvalósuló beruházásokon túl a képviselő-testület döntése alapján jelentős összeg jut a saját forrásból megvalósuló, két közlekedési csomópontot és a JEC parkolót érintő beruházásokra illetve felújításokra, illetve néhány alacsonyabb összeggel tervezett fejlesztés megkezdésére.
A tervezet tartalmaz 120 millió forintot közterületek felújítására, melynek felhasználása az elmúlt években kialakult gyakorlat szerint, az Önkormányzat saját cége, a Városgazdálkodási Nonprofit Zrt. megvalósításával történik 2024. évben is. Az intézményhálózat épületeinek év közben felmerülő halaszthatatlan kiadásaira 60+20 millió forint került tervezésre. Ez utóbbi, kisebb összeg tartalékalapot képez úgynevezett nem várt, rendkívüli (vis maior) kiadásokra.
Pályázatokkal igyekszünk a várost tovább fejleszteni (Pl.: TOP Plusz pályázatok „Élhető települések” infrastrukturális fejlesztései különböző kategóriákban, óvodai intézményhálózat felújításai, úthálózat felújítása és önkormányzati humán infrastruktúra fejlesztése stb.).
A megvalósítás folyamatában lévő uniós pályázataink az alábbiak:
TOP Plusz-2.1.1-21-00032 azonosító számú, „Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” elnevezésű pályázat
TOP-Plusz-3.3.1-21-00045 azonosító számú, „Okosmegoldások és a Hóvirág utca infrastruktúra fejlesztése Hajdúszoboszlón” elnevezésű pályázat
TOP-Plusz-3.3.1-21-00048 azonosító számú, „Gázláng pálya zöld infrastrukturális fejlesztése Hajdúszoboszlón” elnevezésű pályázat
TOP PLUSZ-3.3.1-21-0009 azonosító számú, „A hajdúszoboszlói Lurkó óvoda korszerűsítése” elnevezésű pályázat
TOP-Plusz-3.3.1-21-00046 azonosító számú, Szilfákalja-Bányász utca közötti park rekonstrukciója Hajdúszoboszlón” elnevezésű pályázat
TOP PLUSZ-1.2.3-00006 azonosító számú, „Belterületi útfejlesztések Hajdúszoboszlón” elnevezésű pályázat
A város 2024. évi költségvetése is egyértelműen alátámasztja azt a már korábban is megfogalmazott tényt, hogy az „egylábon állás” például egy gazdasági válság esetén milyen sérülékennyé teszi a város költségvetését, illetve a városban lakók helyzetét. Ennek fényében még indokoltabbnak tűnik mindent megtenni annak érdekében, hogy a városba megfelelő feltételek biztosításával, illetve aktív lobbi tevékenységgel olyan új vállalkozásokat hozzunk, illetve meglévő vállalkozások bővítését segítsük elő, amelyek egy ilyen helyzetben segítséget nyújtanak a problémák csökkentésére, a pénzügyi és foglalkoztatási helyzet javítására. Ezzel egyidejűleg indokolt különböző vállalkozások megkeresése annak érdekében, hogy mind a város, mind az önkormányzat számára fontos feladatok megvalósításához további pénzügyi források kerüljenek bevonásra. A folyamatot nagyban segítheti a tervezett ipari park kialakítása.
A tervezet mérleg táblázata tartalmaz 322 millió forint pénzmaradványt terhelő kifizetést, mely összeg az előző években megkötött és 2023. évben ki nem fizetett szerződések maradványai.
TARTALÉK
Jelen költségvetési kondíciók nem nyújtanak fedezetet nagyobb tartalék képzésére. A költségvetés tervezete tartalmaz 45 millió Ft tartalékot, mely megítélésem szerint mind a költségvetés főösszegéhez, mind a várhatóan megjelenő új pályázatok büdzséjéhez, valamint a költségvetésben nem tervezett rendkívüli kiadások fedezetéhez csak korlátozottan nyújt mozgásteret.
Év közben ez lehet forrása az alábbiaknak:
a város hosszú távú fejlesztéséhez illeszkedő tervek elkészítésére, esetlegesen megjelenő pályázatokhoz való felhasználására,
pályázati forrásokhoz szükséges önerő, illetve az ahhoz kapcsolódó, nem támogatott feladat megvalósítására,
előre nem látható, rendkívüli, úgynevezett vis maior kiadásokra.
A rendelettervezet szövege és táblázatos része a korábbi éveknek megfelelő szerkezetben készült, amelyet a kormányhivatal többször is vizsgált és megfelelőnek talált. 2022. évben új részként jelent meg a költségvetési rendelet szöveges részében a végrehajtásához kapcsolódó 11. § /5/-/6/-/7/ bekezdések, melyek a költségvetés likviditására vonatkoznak, és azt szabályozzák. Ezt 2024. évre is javaslom fenntartani.
Megítélésem szerint a képviselő-testület elé terjesztett 2024. évi költségvetés elfogadásával az alábbi kockázati tényezőkkel is számolni kell:
tervezett vagyonhasznosítási bevétel csak eredményes ingatlan eladások esetén realizálódhat, mely a korábbi évek árverési tapasztalatai alapján esetlegesek,
a tervezett pályázatokhoz felmerülő többletkiadások kiegészítő támogatásainak időbeni elhúzódása,
a költségvetés főösszegéhez viszonyított „szerény” tartalék minimális mozgásteret biztosít az év közben felmerülő rendkívüli kiadások fedezetéhez.
Javaslom a képviselő-testület részére a 2024. évi költségvetés folyamatos nyomonkövetését, a kiadások és a bevételek teljesüléséhez való hozzáigazításával oly módon ütemezni, hogy működési hitel felvételére lehetőleg ne kerüljön sor. Természetesen nem kizárva annak lehetőségét, hogy amennyiben olyan beruházáshoz, ahol a megtakarításból a hiteltörlesztés fedezhető, ott hitel felvétele megtörténhessen.
Kérem a mellékelt 2024. évi költségvetési rendelettervezet elfogadását!
Hajdúszoboszló, 2024. február 15.
Czeglédi Gyula
polgármester